Een huiselijke Halloween

Janneke kookt Denk je aan Halloween, dan denk je pompoen. Pompoensoep is niet zo spannend, maar het kan het verschil maken op een grauwe dag.

Foto Merlijn Doomernik

Het is Halloween vandaag, het allerbest denkbare excuus om u een recept voor pompoensoep voor te schotelen. Inderdaad, ik heb het gevoel dat ik daar een excuus voor nodig heb. Waarom? Omdat er al zo vreselijk veel recepten voor pompoensoep in omloop zijn. En ook een beetje omdat die soepen zelden hemelbestormend zijn. Comfortabel, dat zijn ze vooral. Misschien zouden we pompoensoep het huispak onder de soepen moeten noemen.

Begrijp me niet verkeerd, ik houd net zoveel van pompoensoep als iedereen. (En, nu we toch aan het opbiechten zijn: ik ben net als iedereen al sinds half maart nauwelijks meer uit mijn yogalegging te slaan.) Het is makkelijk te maken en wordt, alleen al vanwege de zoetheid van de groente en de fluwelige structuur wanneer hij gekookt en gepureerd is, al snel een troostrijk gerecht. Mijn enige punt is dat het zelden een culinair hoogstandje wordt.

Geeft dat? Welnee, dat geeft niks. Een pan comfortabele, huiselijke soep op het vuur kan het verschil maken tussen een tikje deprimerende dammit-wat-een-grijs-weer-en-nu-gaat-die-halloweenparty-ook-al-niet-door-hoe-lang-gaat-deze-shitzooi-nog-duren-dag en een heerlijk-zeg-we-hoeven-helemaal-niet-de-deur-uit-kom-laten-we-het-hier-gezellig-maken-wie-heeft-er-zin-in-een-spelletje-dag. Een pan pompoensoep kan, kortom, uw zaterdag maken.

Aan de slag dan maar? U kunt voor dit recept elke soort pompoen gebruiken. Wie een biologisch geteeld exemplaar gebruikt, hoeft hem niet eens te schillen. Goed schoonboenen is dan voldoende. Wie moeite heeft met snijwerk kan hem eventueel eerst een tijdje in z’n geheel laten garen in de oven. Na 20 – 30 minuten glijdt een groot, scherp keukenmes er zo doorheen.

Pompoensoep kan een beetje saai en weeïg smaken, maar daar hoeft u bij dit recept niet bang voor te zijn. De appel en het limoensap zorgen voor het nodige zuur. De kokoschutney zorgt niet alleen voor een beetje bite, maar ook voor wat extra fris- en pittigheid. Als u hem echt spicy wilt hebben, laat dan de zaadjes in de chilipeper zitten.

Ja, die kokoschutney zorgt ervoor dat de soep als het ware gaat zingen. Niet slecht, toch, voor een soepje dat aanvoelt als een ouwe, na 1.238 keer wassen superzacht geworden joggingbroek?

Pittige pompoensoep met kokoschutney voor 4 personen

Een scheut olijf- of arachideolie ;

1 prei, in ringen;
een flinke duim gemberwortel, fijngesneden;
4 teentjes knoflook, fijngesneden;
2 rode chilipepers, met of zonder zaad, fijngesneden;
1 kilo pompoen, eventueel geschild, in stukken;
1 friszure appel, geschild en in stukken;
1 stengel sereh, gekneusd, het stugge buitenste deel verwijderd ;
1 blik kokosmelk (à 400 ml);
1 liter groentebouillon;
3 el geraspte (gedroogde) kokos;
1 sjalotje, fijngesneden;
3 el verse koriander, fijngesneden;
limoensap

Verhit een scheut olie in een soeppan en fruit hierin de preiringen een paar minuten. Voeg de gember, knoflook en de helft van de chilipeper toe en fruit een paar minuten mee. Voeg de stukken pompoen, de appel en sereh toe en schenk de kokosmelk en bouillon in de pan. Breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat een half uur zachtjes koken.

Rooster voor de chutney de kokos in een droge pan tot hij begint te kleuren. Laat afkoelen en meng er de sjalot, de andere helft van de chilipeper, de koriander, 2 eetlepels limoensap en zout naar smaak door.

Vis de stengel sereh uit de soeppan en pureer de soep met een staafmixer glad. Maak hem zo nodig verder op smaak met zout en limoensap. Niet-vegetariërs kunnen in plaats van of naast zout ook vissaus gebruiken. Serveer de soep in kommen en schep in elke kom een lepel kokoschutney.