Duizenden politieagenten gaan naleving Duitse lockdown controleren

  • In Duitsland gaan duizenden politieagenten controleren of de gedeeltelijke lockdown die maandag ingaat, wordt nageleefd. Bondskanselier Angela Merkel heeft de lockdown donderdag verdedigd in de Bondsdag: „Vrijheid is niet kunnen doen wat je wilt. Vrijheid is verantwoordelijkheid nemen”, zei ze. Donderdag werden in Duitsland ruim 16.700 nieuwe coronagevallen gemeld.
  • Maatregelen zoals die in Duitsland zullen nog niet worden genomen in het Verenigd Koninkrijk, zei minister van Huisvesting Robert Jenrick. Tegen Times Radio zei Jenrick dat de Britse regering van mening is dat een nationale lockdown „meer kwaad dan goed zou doen”. Er worden in het VK op lokaal niveau wel lockdownmaatregelen afgekondigd als sprake is van veel besmettingen in één gebied. Afgelopen 24 uur kwamen landelijk meer dan 23.000 nieuwe coronagevallen erbij.
  • In Spanje en Italië zijn grote aantallen nieuwe besmettingen geregistreerd. Binnen 24 uur kwamen er meer dan 23.500 nieuwe gevallen bij in Spanje, terwijl in Italië meer dan 26.800 nieuwe coronabesmettingen werden vastgesteld. Ook het dodental steeg in beide landen, met relatief lagere aantallen. In Spanje werden 173 doden vastgesteld, terwijl Italië de afgelopen 24 uur 217 Covid-doden meldde.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Verpleegkundigen en verzorgenden willen extra maatregelen