Laatste nieuws Covid-19

België voert strengere lockdown in, alle niet-essentiële winkels dicht

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op vrijdag 30 oktober is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19Ruim 2.500 mensen zonder ervaring willen bijspringen in de zorg

Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag:

 • Sinds donderdag is het aantal geregistreerde positieve testuitslagen in Nederland toegenomen met meer dan 11.000, zo meldt het RIVM. Dat is opnieuw hoger dan het tot nu toe is geweest, maar het hoge cijfer komt volgens het RIVM vooral doordat er nu meer getest wordt omdat de testcapaciteit is uitgebreid.
 • Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is sinds donderdag met één gestegen. Dit kan het „eerste effect zijn van de maatregelen die ruim twee weken geleden zijn ingezet”, zegt Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 • België voert vanaf maandag strengere lockdownmaatregelen in. Alle Belgen wordt opgeroepen thuis te blijven behalve voor noodzakelijke boodschappen en voor medische zaken.

België voert strengere lockdown in, alle niet-essentiële winkels dicht

België voert vanaf maandag strengere lockdownmaatregelen in. Dat kondigde premier Alexander De Croo vrijdagavond aan op een persconferentie, meldt persbureau ANP. Alle Belgen wordt opgeroepen thuis te blijven behalve voor noodzakelijke boodschappen en voor medische zaken. De nieuwe maatregelen zullen voor ten minste anderhalve maand gaan gelden.

Alle niet-essentiële winkels moeten sluiten en in huis mag maximaal één gast ontvangen worden. Contactberoepen, zoals kappers, zijn ook tijdelijk verboden. Daarnaast is thuiswerken verplicht, moeten vakantieparken sluiten en mogen er buiten geen groepen worden gevormd van groter dan vier personen. De regering voert geen verbod in op onnodige verplaatsingen zoals tijdens de eerste golf.

Begin oktober zei premier De Croo tijdens zijn regeringsverklaring nog dat België een nieuwe algemene lockdown niet zou kunnen verdragen, maar de laatste dagen werd dat standpunt zo langzamerhand onhoudbaar. Virologen, artsen en ziekenhuizen riepen de regering met klem op een lockdown door te voeren, omdat eerdere maatregelen – zoals het sluiten van de horeca, een avondklok en het beperken van contacten – nog geen rem op het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames hebben gezet. In de afgelopen week telde België gemiddeld meer dan 15.000 besmettingen per dag.

In België liggen inmiddels meer mensen in het ziekenhuis dan tijdens de piek in het voorjaar het geval was. Gevreesd wordt dat in de loop van november alle 2.000 intensive care-bedden die beschikbaar zijn voor coronapatiënten bezet zijn. Momenteel zijn er al meer dan duizend bezet, dagelijks komen er de laatste week gemiddeld 618 coronapatiënten bij in het ziekenhuis. Er is een noodplan opgezet om meer bedden te creëren. De vraag is of dat ook haalbaar is met de hoeveelheid personeel die de ziekenhuizen tot hun beschikking hebben.

Lees ook onze reportage vanuit het ziekenhuis in Luik: ‘Een kelder vol bedden, maar geen personeel’

Een zorgmedewerker loopt bij een hotel in Brussel speciaal ingericht voor coronapatiënten. Foto Yves Herman/Reuters

Driehonderd horecamedewerkers in Breda worden ingezet in de zorg

Zeker driehonderd horecamedewerkers in Breda hebben zich aangemeld om de komende tijd aan de slag te gaan in de thuis- en verpleeghuiszorg. Dat bevestigt de verantwoordelijke zorgorganisatie Surplus vrijdag na berichtgeving van de NOS. De horecaondernemers die de extra krachten leveren, hoeven hierdoor tijdelijk geen loonkosten te betalen; die worden door de zorgorganisatie opgevangen.

Het samenwerkingsverband tussen Surplus, een organisatie voor woon- en thuiszorg in West-Brabant, en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gaat volgende week van start. De horecamedewerkers die door de coronamaatregelen momenteel geen werk hebben, worden tijdelijk ingezet bij zorgcentra die kampen met personeelstekorten. Zij zullen daar volgens een woordvoerder ondersteunende taken uitvoeren, zoals „een boodschapje doen” of „een rondje wandelen” met de bewoners.

Het Bredase project staat niet op zichzelf; ook in andere delen van het land is horecapersoneel ingezet in de zorg. In het Drentse Hoogeveen gingen eind oktober veertien horecakrachten aan de slag in twee woonzorgcentra, meldde RTV Drenthe. Het AD schreef dat zorgorganisaties in Drenthe en Groningen zelfs „overstelpt” worden met reacties van horecapersoneel.

RIVM registreert meer dan 11.000 positieve testen sinds donderdag

Sinds donderdag is het aantal geregistreerde positieve testuitslagen in Nederland toegenomen met meer dan 11.000, zo meldt het RIVM. Dat is opnieuw hoger dan het tot nu toe is geweest, maar het hoge cijfer komt volgens het RIVM vooral doordat er nu meer getest wordt omdat de testcapaciteit is uitgebreid. Ook zijn er nog meldingen van de afgelopen week bij de aantallen van vandaag opgeteld. Het RIVM is „hoopvol” dat de toename van het aantal besmettingen stabiliseert.

Zo lag het aantal positieve testen op dinsdag op woensdag iets boven de achtduizend, maar waren deze cijfers onvolledig. Van woensdag op donderdag waren 10.280 nieuwe besmettingen gemeld. Eerder op vrijdag zei minister Hugo de Jonge al dat de coronacijfers van deze week geen aanleiding geven om direct nieuwe maatregelen in te stellen om het coronavirus verder in te dammen.

Aantal opgenomen Covid-patiënten stijgt met één, mogelijk eerste effect maatregelen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is sinds donderdag met één gestegen. Dit kan het „een eerste effect zijn van de maatregelen die ruim twee weken geleden zijn ingezet”, schrijft Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

In totaal liggen er 2.385 patiënten uit Nederland met Covid-19 in het ziekenhuis. Op de IC’s liggen 567 patiënten, waarvan 2 in Duitsland. Dat zijn er 14 meer dan donderdag. Buiten de intensive cares liggen 1.818 mensen met longziekte Covid-19 in de ziekenhuizen. Donderdag waren dit er nog 1.831.

„We zien voor de derde dag op rij een afvlakking van de bezetting van klinische bedden door Covid-19-patiënten. Dat is gunstig”, schrijft Kuipers. „De komende dagen moeten aantonen dat deze trend doorzet.”

De Jonge: geen aanleiding voor maatregelen vandaag

De coronacijfers van deze week geven geen aanleiding om vandaag al nieuwe maatregelen te nemen om het coronavirus verder in te dammen. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) vrijdag gezegd tegen persbureau ANP. De cijfers laten een afvlakking zien, aldus de minister.

De Jonge en premier Mark Rutte (VVD) waarschuwden afgelopen dinsdag dat als het aantal dagelijkse positieve coronatests verder zou oplopen, vervroegd extra maatregelen ingesteld zouden worden. „Dat lijkt niet het geval te zijn”, aldus minister De Jonge voor de ministerraad. De cijfers van de komende dagen moeten uitwijzen of nieuwe maatregelen na het weekend wel nodig zijn. Dinsdag komt het kabinet weer met een persconferentie.

De afgelopen week lag het dagelijkse aantal positieve testuitslagen steeds rond de 10.000. Hoeveel mensen per dag precies positief testten, is niet helemaal duidelijk. De GGD’s kampten de afgelopen tijd drie keer met een ICT-storing, waardoor de dagrapportages waarschijnlijk honderden positieve tests misten en in de dagen na de storingen mee werden genomen.

Winkelend publiek op een koopzondag in het centrum van Amsterdam. Winkels zijn onder de huidige coronamaatregelen nog open. Foto Ramon van Flymen/ANP

Kabinet: Stemlokalen Tweede Kamerverkiezingen moeten langer open

Vanwege de coronapandemie wil het kabinet dat kiezers bij de komende Tweede Kamerverkiezingen zowel op verkiezingsdag (17 maart 2021) als op de dagen daarvóór kunnen stemmen. Ook moeten mensen met een kwetsbare gezondheid per post kunnen stemmen. Dat staat volgens Haagse bronnen in een brief die minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) deze week naar de Tweede Kamer stuurt.

Lees hier het hele nieuwsbericht: Sommige stemlokalen in 2021 langer open, zeventigplussers mogen ook per post stemmen

Polen bouwt noodhospitalen en top Japan Airlines levert helft salaris in

Een greep uit het coronavirus gerelateerde nieuws uit het buitenland.

 • Zes grote Poolse staatsbedrijven zijn begonnen met het bouwen van noodhospitalen om het stijgende aantal ziekenhuisopnames als gevolg van de uitbraak van het coronavirus het hoofd te kunnen bieden. Dat heeft de Poolse premier Mateusz Morawiecki vrijdag bekendgemaakt, schrijft persbureau Reuters. De ziekenhuizen worden gebouwd in onder meer de steden Plock en Ostroleka, op zo’n 125 kilometer van de hoofdstad Warschau, waar het aantal besmettingen snel oploopt. Vrijdag werden in het land een recordaantal van 21.629 nieuwe besmettingen gemeld. In de afgelopen 24 uur zijn er daarnaast 202 coronapatiënten overleden, waarmee het dodental in het land op 5.351 uitkomt.
 • Ook in Rusland loopt het aantal coronabesmettingen hard op. De autoriteiten hebben bekendgemaakt dat vrijdag 18.283 nieuwe besmettingen zijn geregistreerd. Dat is het hoogste dagelijkse aantal sinds de uitbraak van het virus. Volgens het Kremlin kampt het land inmiddels met een tekort aan artsen als gevolg van het stijgende aantal besmettingen.
 • Het hoofd van de Servische orthodoxe kerk in Montenegro is overleden aan de gevolgen van Covid-19. Dat heeft de kerk vrijdag bekendgemaakt, aldus persbureau Reuters. Amfilohije Radovic werd op 6 oktober positief getest op het coronavirus en lag sindsdien in het ziekenhuis. Radovic speelde een belangrijke rol in de protesten afgelopen jaar tegen de pro-westerse regering van president Milo Djukanovic omdat het land zich afkeerde van Servië en Rusland.
 • De top van de Japanse luchtvaartmaatschappij Japan Airlines moet de helft van zijn salaris inleveren als gevolg van de coronacrisis. De luchtvaartmaatschappij is financieel hard getroffen door de wereldwijde reisbeperkingen en heeft in het tweede kwartaal een verlies van bijna 93 miljard yen (ruim 763 miljoen euro) geleden.

In een stadion in de Poolse hoofdstad Warschau is een noodhospitaal voor Covid-patiënten gebouwd. Foto Radek Pietruszka/EPA

Banken ondersteunden bedrijven sinds maart met 28 miljard euro

Sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart hebben Nederlandse banken 28 miljard euro uitgeleend aan noodlijdende bedrijven. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vrijdag heeft gepubliceerd. In totaal kregen 166.000 ondernemers uitstel van betaling of een lening.

Ook consumenten werden de afgelopen maanden door banken gesteund. 36.000 mensen kregen tot nu toe een lening of een betaalpauze op hun hypotheek. Het gaat om een bedrag van in totaal 85 miljoen euro.

Volgens de NVB zijn de extra coronamaatregelen van half oktober een klap voor ondernemers die het toch al zwaar hadden. „Deze tweede gedeeltelijke lockdown komt voor specifieke groepen klanten ontzettend hard aan, zeker als bedrijven al sinds maart interen op reserves”, aldus NVB-voorzitter Chris Buijink. Hij licht hierbij niet toe om welke bedrijven of sectoren het gaat. De banken kunnen echter niet iedereen helpen. Zij lenen alleen geld uit als een bedrijf een „gezonde situatie” in het vooruitzicht heeft, waarin het krediet kan worden terugbetaald.

Eerder deze maand bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat tot september 187.000 bedrijven een beroep hebben gedaan op een van de steunpakketten van de overheid. Het gaat daarbij met name om horecabedrijven, kapperszaken, schoonheidssalons en ondernemingen in de culturele sector. In andere sectoren werd beduidend minder staatssteun aangevraagd.

Meer dan 700 kilometer file rond Parijs in aanloop naar lockdown

Parijzenaren hebben donderdagavond in aanloop naar de lockdown die vrijdag in Frankrijk van kracht werd een flinke verkeersopstopping veroorzaakt. In de regio rond de Franse hoofdstad stond rond 18.00 uur 706 kilometer file: volgens Franse media een ongekende hoeveelheid. De afgelopen jaren stond er op dit tijdstip nooit meer dan 408 kilometer file, aldus Le Parisien.

De nieuwe lockdown, die zeker een maand zal duren, moet de verspreiding van het coronavirus indammen. Fransen mogen sinds middernacht alleen hun huis verlaten voor boodschappen, woon-werkverkeer of dringende familiezaken. Enkele uren voordat de lockdown van kracht zou worden, stapten velen in de regio van Parijs de auto in om de stad te verlaten richting het platteland, schrijft Le Figaro. Bovendien keerden op datzelfde moment veel mensen terug naar huis, op een van de laatste dagen van de herfstvakantie.

Aan Le Figaro vertelden verschillende Parijzenaren waarom ze hun stad verlaten. Yélena Laprie (24) zegt Parijs te ontvluchten omdat ze tijdens de lockdown niet met haar vriendje op 20 vierkante meter wil zitten. „Als ik in mijn appartement blijf werken, word ik gek”, zegt ze tegen de krant. Ook de eveneens 24-jarige Anna - haar achternaam is niet bekend - wil vanwege het kleine oppervlak van haar woning niet in de stad blijven tijdens de sluiting. „En al die politiepatrouilles iedere keer dat je naar buiten gaat, zijn onderdrukkend.”

In Frankrijk zijn sinds het begin van de pandemie 36.000 coronadoden geregistreerd. Volgens premier Jean Castex is een lockdown de enige manier om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, zei hij donderdag tijdens een persconferentie. De scholen en kinderdagverblijven blijven wel open.

Een verkeersopstopping donderdag in aanloop naar de lockdown in Frankrijk. Foto Christophe Petit Tesson/EPA

Recordaantal studenten ingeschreven vanwege coronacrisis

Voor het huidige collegejaar heeft een recordaantal van 328.000 studenten zich ingeschreven voor een bachelor- of masteropleiding aan een Nederlandse universiteit. Dat is een groei van 8 procent ten opzichte van het vorige collegejaar, meldt de Vereniging van Universiteiten (VSNU) vrijdag op basis van voorlopige inschrijfcijfers. Eerder deze maand maakte de Vereniging van Hogescholen bekend dat het aantal aanmeldingen in het hbo is gestegen met 9,5 procent ten opzichte van vorig jaar. Zeker 105.196 hbo-studenten schreven zich in. Vooral studies als verpleegkunde en de pabo zijn dit jaar populair.

Het aantal nieuwe universitaire studenten stijgt al jaren, maar dit jaar speelt de coronacrisis ook sterk mee, zegt de VSNU over de stijging. Zo zijn er dit jaar 8,2 procentpunt vwo’ers en 9,2 procentpunt havisten meer geslaagd dan een jaar eerder, vanwege het niet doorgaan van de centrale eindexamens.

Ook zouden minder geslaagden een tussenjaar nemen voorafgaand aan een vervolgopleiding. Gewoonlijk neemt een op de tien geslaagde vwo’ers een tussenjaar om te reizen of werken, maar door de coronacrisis is dat lastiger geworden. Dit jaar schreven 15 procent meer vwo-scholieren zich in vergeleken met vorig jaar.

Lees ook: Plan vooral (g)een tussenjaar tijdens een pandemie

Daarnaast studeerden het afgelopen jaar minder studenten af door vertraging vanwege de coronapandemie. Zij schreven zich dit jaar daarom opnieuw in om laatste vakken af te ronden, aldus de VSNU. Exacte cijfers over het aantal studenten met studievertraging noemt de vereniging niet.

Een andere verklaring voor het hogere aantal inschrijvingen is de zogeheten „zachte knip”. Dat betekent dat hbo- of bachelorstudenten onder soepelere voorwaarden mogen doorstromen naar de masteropleiding. Dit jaar mogen ze zich ook al inschrijven wanneer ze nog een aantal studiepunten uit hun bachelor missen. Daardoor stromen nu meer studenten door van het hbo naar het wo: deze groep groeide met 10 procent ten opzichte van vorig jaar.

Air France-KLM lijdt ruim 1,6 miljard euro verlies door coronacrisis

Vliegconcern Air France-KLM heeft in het derde kwartaal een verlies geleden van ruim 1,6 miljard euro als gevolg van de coronacrisis. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt. De luchtvaartmaatschappijen vervoerden tot en met september dit jaar bijna 65 procent minder reizigers dan in dezelfde periode vorig jaar.

Air France-KLM meldt nog een moeilijke tijd te verwachten waardoor de resultaten in het vierde kwartaal nog slechter zullen uitvallen. Reizigers die een vliegreis boeken, doen dat veelal op het laatste moment vanwege de dreigende reisbeperkingen door de uitbraak van het coronavirus. „De lockdown die vandaag in Frankrijk begint, is een nieuw probleem dat gevolgen heeft voor de bedrijfsactiviteiten”, aldus KLM-Air France.

Het vliegconcern ontvangt in totaal 10,4 miljard euro steun van de Franse en Nederlandse overheden. KLM, dat een lening van 1 miljard euro en leninggaranties voor 2,4 miljard euro krijgt van Nederland, moet inruil daarvoor een bezuinigingsplan opstellen waarin de luchtvaartmaatschappij uiteen zet hoe ze 15 procent van de „beïnvloedbare kosten” gaat terugbrengen. Op 1 oktober bereikte KLM met de vakbonden een akkoord op hoofdlijnen hierover. Naar verwachting komt minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) vrijdag of zaterdag met een oordeel over het herstructureringsplan.

Een gedetailleerde invulling van het plan heeft echter vertraging opgelopen. Dit komt vooral door onenigheid tussen de vakbonden. Zo hoeven piloten onder de huidige afspraken een kortere periode loon in te leveren dan het cabine- en grondpersoneel, tot onvrede van voornamelijk vakbond FNV. Ook hebben piloten niet-financiële compensaties kunnen afspreken als „blijk van waardering voor hun inzet en bijdrage”.

Lees ook: Voor de luchtvaart blijft herstel voorlopig uit

KLM heeft in het derde kwartaal een verlies van ruim 1,6 miljard euro geleden. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Zorgverenigingen: kom helpen, ook zonder medische achtergrond

Iedereen die kan werken in de zorg, is welkom. Als gevolg van het grote personeelstekort in de zorg door de coronacrisis, doen verschillende brancheverenigingen deze oproep vrijdag in het AD. Iedereen met een medische achtergrond, zoals gepensioneerde zorgmedewerkers of genees- en verpleegkundestudenten, wordt net als in maart opgeroepen zich te melden bij de organisatie Extra handen voor de zorg, een samenwerkingsverband van werkgeversorganisaties en branche- en beroepsverenigingen.

Ouderenzorgvereniging ActiZ is een van de instellingen die mensen zonder zorgachtergrond vraagt zich te melden. „In een spoedcursus van een week, de Nationale Zorgklas, kunnen we mensen snel klaarstomen om te helpen bij de verzorging”, zegt een woordvoerder tegen de krant. Het personeelstekort in de ouderenzorg is volgens ActiZ „niet veel langer houdbaar”.

Het samenwerkingsverband Extra handen voor de zorg heeft momenteel minder aanmeldingen dan in het voorjaar. Toen meldden bijna twintigduizend vrijwilligers zich. Ongeveer achtduizend mensen werden daadwerkelijk voorgesteld aan een zorginstelling. Momenteel heeft het platform zo’n 2.500 aanmeldingen binnen voor hulp in het najaar. „Op dit moment zijn wij druk bezig iedereen weer te benaderen met de vraag of zij beschikbaar zijn”, zegt een woordvoerder tegen het AD.

Lees ook: Werkdruk in veel verpleeghuizen weer even hoog als tijdens eerste golf

VS melden voor het eerst meer dan 90.000 nieuwe coronagevallen op één dag

In de Verenigde Staten zijn in het afgelopen etmaal 91.290 nieuwe besmettingen met Covid-19 vastgesteld, een nieuw dagrecord. Dat blijkt uit cijfers van Johns Hopkins University in Maryland, meldt AFP.

Het is de eerste keer sinds het begin van de pandemie dat in de VS meer dan 90.000 nieuwe besmettingen in een etmaal zijn geconstateerd. De aantallen gevallen lopen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen, komende dinsdag, drastisch op. Het cijfer heeft betrekking op de periode van 20.30 uur op woensdag tot dezelfde tijd op donderdagavond, de plaatselijke tijd aan de Amerikaanse oostkust.

Tijdens dezelfde periode zijn in de VS 1.021 mensen door Covid-19 overleden. In totaal heeft de ziekte meer dan 228.000 levens geëist in de VS sinds het begin van de pandemie. Ruim 8,9 miljoen mensen zijn besmet geraakt. In zeker negen staten werden donderdag nieuwe dagrecords gemeld. Staten in de Midwest worden momenteel het zwaarst getroffen.

De Amerikaanse topimmunoloog Anthony Fauci, lid van de coronataakgroep van het Witte Huis, waarschuwde woensdag dat nog „een heleboel pijn” in het verschiet lag wat betreft nieuwe besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen, meldt Reuters. „We zitten in een heel moeilijk traject, we gaan de verkeerde kant op”, zei hij tegen de zender CNBC.

De nieuwe golf van gevallen is slecht nieuws voor president Donald Trump, die tijdens de campagne voor zijn herverkiezing volhoudt dat de VS „een hoek omgaan” wat betreft de pandemie. Zijn tegenstander, de Democraat Joe Biden, heeft felle kritiek op de aanpak van Trump, die volgens hem heeft gefaald.

Afgelopen voorjaar aanzienlijk minder jeugdzorgtrajecten opgestart

In het afgelopen voorjaar zijn veel minder nieuwe trajecten begonnen in de jeugdzorg dan een jaar eerder. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vermoedelijk is de coronacrisis de oorzaak van de daling.

Alle sectoren van de jeugdzorg hadden van maart tot en met mei een flink lagere instroom. In de jeugdhulp, waar bijvoorbeeld begeleiding door een psycholoog onder valt, lag het aantal nieuwe trajecten in mei bijna 40 procent lager dan twaalf maanden eerder. Wat betreft de jeugdbescherming, onder meer het onder toezicht stellen van kinderen, daalde de instroom het hardst in maart (ruim 20 procent). Verder werden in april 40 procent minder jeugdreclasseringstrajecten begonnen. In juni was overal weer (licht) herstel zichtbaar.

Het CBS zegt dat de afnames „mogelijk samenhangen” met de coronapandemie en de door de regering genomen maatregelen, maar het kan daar niet met zekerheid uitspraken over doen. Het instituut analyseert alleen de cijfers en niet de achterliggende oorzaken.

De cijfers stroken echter wel met eerdere signalen uit de jeugdzorg. Uit een rapport van de Jeugdautoriteit bleek afgelopen juni bijvoorbeeld al dat circa de helft van de jeugdzorgaanbieders in het voorjaar kampte met een zorguitval van 30 procent of meer. Dat kwam vooral door de coronamaatregelen. Instellingen hadden bijvoorbeeld last van de anderhalvemeterregel, waardoor hun capaciteit afnam. Ook konden niet alle behandelingen op afstand worden uitgevoerd.

Vorige week weer oversterfte, vijfde week op rij

Vorige week zijn in Nederland naar schatting ruim 3.450 mensen overleden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat zijn er bijna zeshonderd méér dan het statistiekbureau normaal gesproken zou verwachten in deze tijd van het jaar. Vermoedelijk houdt deze oversterfte verband met de tweede golf van de coronapandemie, hoewel niet met zekerheid te zeggen is hoeveel van de ‘extra’ doden zijn gestorven aan Covid-19.

In de vier weken vóór vorige week was ook al sprake van oversterfte. In de week van 12 tot en met 18 oktober overleden naar schatting bijna vierhonderd mensen meer dan de verwachting zou zijn geweest zonder pandemie. In de drie weken daar weer voor registreerde het CBS respectievelijk honderdvijftig, tweehonderd, en honderd doden meer dan normaal.

Tijdens de eerste golf van het coronavirus was in de CBS-cijfers ook al wekelijks een verhoging van het aantal doden te zien. Van half maart tot begin mei was er sprake van oversterfte, toen vielen relatief gezien fors meer doden dan nu. Van week 19 (4 tot en met 10 mei) tot week 39 was er behalve tijdens de zeer hete zomerweken juist ondersterfte. Ook bij de sterfgevallen in de CBS-cijfers over de rest van het jaar geldt dat niet met zekerheid te zeggen is hoeveel direct of indirect door Covid-19 veroorzaakt zijn.

Het laatste nieuws

Welkom in een nieuw blog. Hier houdt NRC de belangrijkste ontwikkelingen bij rond de coronacrisis. Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag:

 • Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is op donderdag licht gestegen. Er kwamen acht patiënten bij, en in totaal liggen er nu 2.384 mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen. Het aantal ziekenhuisopnames lijkt ondanks de lichte stijging wel te stabiliseren.
 • Er zijn ruim 10.000 positieve coronatests geregistreerd door het RIVM tussen woensdag en donderdag. Daarnaast zijn er 62 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Op woensdag overleden er 54 mensen aan de gevolgen van Covid-19.
 • De beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden roept het kabinet in een brandbrief op extra coronamaatregelen te nemen. Volgens de zorgmedewerkers is de impact op de reguliere zorg door oplopende coronabesmettingen te groot.
 • In Duitsland zullen duizenden agenten ingezet worden om de aangescherpte coronamaatregelen te controleren. Vanaf volgende week gaan horeca en culturele instellingen dicht in het land. Scholen blijven wel open.

Lees hier het coronablog van donderdag 29 oktober terug