OMT wil negatief reisadvies voor wintersportvakantie

Skipistes in het Oostenrijkse Sölden, dat populair is onder Nederlanders.
Skipistes in het Oostenrijkse Sölden, dat populair is onder Nederlanders. Foto Christian Bruna/EPA

Het Outbreak Management Team heeft het kabinet aangeraden om een „negatief reisadvies” af te geven voor wintersportreizen naar het buitenland. Volgens het OMT lopen vakantiegangers in andere landen meer risico om besmet te raken met het coronavirus, staat in een advies. De experts willen met een negatief advies een zelfde scenario als tijdens de zomer voorkomen, toen veel jongeren met Covid-19 terugkeerden uit het buitenland.

Het OMT schrijft dat maatregelen in andere landen minder streng kunnen zijn dan in Nederland. Ook is bij wintersportvakanties vaak sprake van groepsvervoer en -verblijf, waardoor het moeilijker is om afstand te bewaren. De deskundigen noemen skiliften als voorbeeld. Het expertteam spreekt de verwachting uit dat niet iedereen zich aan een negatief reisadvies zal houden.

Eerder werd bekend dat in Ischgl, een onder Nederlanders populair ski-oord in Oostenrijk, in maart dit jaar door lokale en landelijke bestuurders veel fouten zijn gemaakt in de aanpak van het coronavirus. Daardoor groeide het gebied rond Ischgl in korte tijd uit tot een Europese coronabrandhaard. Veel toeristen vluchtten weg uit het gebied, maar verspreidden het virus op die manier alleen maar verder over Europa.

Reisbrancheorganisatie ANVR noemt een mogelijk negatief reisadvies woensdag in een persbericht „een buitenproportionele maatregel”. Volgens voorzitter Frank Oostdam is het aantal reisprofessionals sinds de uitbraak van het coronavirus met 20 procent afgenomen en zijn wintervakanties - waaronder winterzonbestemmingen een sprankje hoop dat nu wordt afgenomen.

Volgens de meest recente cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek gingen in 2016 meer dan 850.000 Nederlanders op wintersportvakantie.

Lees ook: Hoe het ‘Ibiza van de Alpen’ een nationale schandvlek werd Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kuipers en Van Dissel: de piek moet nu snel komen