Horeca dicht

Drankenconcern Heineken gaat drastisch snijden in personeelskosten

Heineken wil zeker een vijfde besparen op personeelskosten vanwege de teruggelopen bierverkopen door de coronacrisis. Dat heeft de brouwer woensdag bekendgemaakt bij de presentatie van zijn cijfers over het derde kwartaal.

Hoeveel van de 85.000 werknemers wereldwijd weg moeten, is niet bekend. Het bedrijf sluit gedwongen ontslagen niet uit. Aan het begin van de coronacrisis zegde het drankenconcern toe dit jaar niet tot massaontslagen over te gaan. De reorganisatie begint in het eerste kwartaal van 2021.

In grote delen van de wereld sloten horecagelegenheden begin dit jaar om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Nu de pandemie een een tweede golf beleeft, nemen verschillende landen deze maatregel opnieuw. Dat raakt Heineken en andere leveranciers.

Heineken produceerde in het voorbije kwartaal 1,9 procent minder bier dan een jaar geleden. In de eerste negen maanden van dit jaar liep de productie terug met 8,1 procent, vergeleken met een jaar eerder. De winst kelderde in dezelfde periode tot 396 miljoen euro, tegenover 1,7 miljard euro in de eerste negen maanden van 2019.

„De situatie blijft zeer onstabiel en onzeker”, aldus topman Dolf van den Brink. „We verwachten dat nieuwe uitbraken van Covid-19 een impact blijven hebben op veel van onze markten.”

Het kabinet kondigde dinsdagavond aan de Nederlandse coronamaatregelen, waaronder sluiting van de horeca, te verlengen tot zeker in december. Het maakt 140 miljoen euro vrij voor aanvullende steun; zo krijgt de horeca een eenmalige tegemoetkoming in de vaste lasten, bovenop het al aangekondigde derde steunpakket.

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) bepleit nog meer steun. „De meeste ondernemers zijn dusdanig hard geraakt, dat er vaak geen liquiditeit meer is. De pijn is nú”, aldus voorzitter Robèr Willemsen. „Er moet meer vergoed worden – én bovendien sneller – om ondernemers de wintermaanden door te laten komen.” (NRC)