Laatste nieuws Covid-19

Franse president Macron kondigt nieuwe lockdown aan

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Hier hield NRC de belangrijkste ontwikkelingen bij rond de coronacrisis. Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag:

 • Frankrijk gaat vanaf vrijdag opnieuw in een nationale lockdown, maakte president Emmanuel Macron bekend. Mensen mogen vrijwel alleen nog naar buiten als ze medische zorg nodig hebben of om boodschappen te doen. Ook Duitsland neemt strengere maatregelen, waaronder het sluiten van restaurants en cafés.
 • Bij het RIVM zijn van dinsdag op woensdag 8.123 nieuwe positieve coronatests gemeld. Dat is een flinke daling ten opzichte van dinsdag, maar dat heeft te maken met ICT-problemen waar het RIVM mee kampt. Dinsdag werden 10.315 nieuwe positieve tests gerapporteerd. Het aantal mensen dat met het coronavirus op de intensive cares in Nederlandse ziekenhuizen ligt is toegenomen met zestien. In totaal liggen nu 545 patiënten met de longziekte Covid-19 op de IC’s.
 • De Europese Commissie gaat voor 100 miljoen euro aan sneltests inkopen om onder EU-lidstaten te verspreiden. Dat heeft EC-voorzitter Ursula von der Leyen woensdag bekendgemaakt, samen met enkele andere maatregelen en richtlijnen bedoeld om de verspreiding van het virus in de EU in te dammen.
 • Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) neemt extra maatregelen om de testcapaciteit „een boost te geven”, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. In verschillende grote steden worden eind november 25 sneltestlocaties geopend.
 • Vliegtuigbouwer Boeing heeft aangekondigd nog eens zevenduizend banen te schrappen als gevolg van de coronacrisis. Het personeelsbestand moet eind 2021 terug naar 130.000 medewerkers, vergeleken met 160.000 begin dit jaar.

Volg hier het blog van donderdag 29 oktober

‘Commerciële teststraten moeten zich beter aan de regels houden’

Commerciële teststraten moeten zich beter aan de regels gaan houden. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) woensdag in de Tweede Kamer gezegd, meldt persbureau ANP. Zo moet een coronatest altijd worden afgenomen onder medisch toezicht, iets dat volgens De Jonge nu niet overal gebeurt.

Bovendien zouden niet alle commerciële aanbieders hun registratie op orde hebben, waardoor positieve uitslagen niet altijd worden doorgegeven aan GGD’s. Hierdoor kunnen GGD’s soms geen bron- en contactonderzoek uitvoeren. Hoeveel commerciële testlocaties er momenteel zijn, heeft het ministerie van Volksgezondheid niet volledig in beeld.

De Jonge zei de regels te zullen verduidelijken. Ook waarschuwde hij dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zal ingrijpen als de bedrijven zich niet aan de regels houden. Afgelopen week waarschuwde de inspectie al dat er „niet automatisch” vanuit moet worden gegaan dat alle commerciële teststraten even betrouwbaar zijn.

Franse president Macron kondigt nieuwe lockdown aan

Frankrijk gaat vanaf vrijdag opnieuw in een nationale lockdown. Dat maakte president Emmanuel Macron woensdag bekend. Iedereen moet zoveel mogelijk thuisblijven. Mensen mogen vrijwel alleen nog naar buiten als ze medische zorg nodig hebben of om boodschappen te doen.

Werken moet voorlopig ook vanuit huis, tenzij dit onmogelijk is. Daarnaast mag iedereen een uur per dag buitenshuis sporten. Scholen blijven open, anders dan tijdens een eerdere lockdown die in maart van kracht ging. Universiteiten moeten wel overstappen op digitaal onderwijs. Restaurants, cafés en niet-essentiële winkels moeten sluiten.

De maatregelen gelden in eerste instantie tot 1 december. Over twee weken wordt geëvalueerd of sommige winkels eventueel weer open kunnen. De afgelopen week registreert Frankrijk dagelijks rond de 40.000 nieuwe positieve tests.

Lees meer over de situatie in Frankrijk en de nieuwe lockdown

Risiconiveau verhoogd voor nog eens drie regio’s naar ‘zeer ernstig’

In nog eens drie veiligheidsregio’s geldt vanaf woensdag het risiconiveau ‘zeer ernstig’ in verband met het toenemende aantal positieve tests. Dat is te zien op het Coronadashboard van de Rijksoverheid. Het gaat om de regio’s IJsselland, Flevoland en Noord-Holland Noord.

De overheid merkt de situatie in een regio als ‘zeer ernstig’ aan als daar gedurende een week meer dan 250 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners zijn gemeld. In de regio Limburg-Zuid is het risiconiveau woensdag aangescherpt van ‘zorgelijk’ naar ‘ernstig’. Dat betekent dat daar meer dan 150 positieve uitslagen per 100.000 inwoners binnenkwamen.

Zeeland is nu nog de enige regio die als ‘zorgelijk’ staat aangeduid, wat inhoudt dat daar een week lang tussen de 50 en 150 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners binnenkwamen. De overheid duidt alle andere regio’s minstens als ‘ernstig’ aan.

Duitsland neemt strengere maatregelen: horeca dicht tot eind november

Duitsland neemt nieuwe, strenge maatregelen om contacten tussen mensen te beperken en zo het sterk oplopende aantal coronabesmettingen onder controle te krijgen. Het maatregelenpakket houdt onder meer in dat restaurants en cafés tot eind november dicht moeten, net als theaters, bioscopen, concertzalen, bordelen en fitnesscentra. De maatregelen gaan maandag in.

Lees hier meer over de woensdag aangekondigde maatregelen: Merkel roept op tot ‘nationale krachtinspanning’, en legt deel van openbare leven weer stil

Rutte ‘voorzichtig positief’ dat gedeeltelijke lockdown werkt

Hoewel hij het nog niet zeker weet, blijft premier Mark Rutte licht optimistisch dat de gedeeltelijke lockdown werkt en dat een totale lockdown nog kan worden afgewend. In een debat in de Tweede Kamer zei hij dat er „geen contra-indicaties zijn dat het maatregelenpakket niet voldoende levert”. Van de maatregelen die eind september al werden genomen zijn „de effecten toch wat groter”, zei Rutte. De premier baseert zijn voorzichtige optimisme op het feit dat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames minder snel stijgt. Als de gedeeltelijke lockdown effectief is, moet dat de rest van de week zeker bij de besmettingen tot een daling gaan leiden.

Rutte herhaalde dat het kabinet scenario’s heeft klaarliggen voor het geval de ombuiging uitblijft of de situatie verder verslechtert. „Als het nodig is, nemen we onmiddellijk extra maatregelen”, bevestigde Rutte. Er zijn verschillende opties om de lockdown te verzwaren, van teruggaan naar de ‘intelligente lockdown’ van april tot een nóg zwaardere lockdown. In alle gevallen zijn zwaardere maatregelen wekenlang nodig, waarschuwde Rutte, en daarom wil hij er niet overhaast of lichtvaardig toe beslissen. „De korte klap zit niet in de gereedschapskist, in een paar weken ben je er niet.”

Ook als de gedeeltelijke lockdown effect blijkt te hebben, zal in het kabinet gesproken worden over strengere maatregelen. Maar dan over de vraag of die nodig zijn om het aantal besmettingen nog sneller omlaag te brengen. Het „versnellen van de remweg”, zoals Rutte dat noemde, vindt hij „een duivels dilemma”. Omdat het aantal besmettingen sowieso hoog is, duurt het omlaag brengen daarvan in ieder scenario behoorlijk lang. „Het is niet zo dat je heel veel weken kunt winnen”, aldus Rutte. Uit eerdere prognoses bleek al dat de gedeeltelijke lockdown waarschijnlijk tot zeker in december nodig is voordat het kabinet weer kan versoepelen.

In de Kamer kreeg Rutte kritiek op het persmoment dinsdag, waarin in een bijzin werd gezegd dat de horeca waarschijnlijk tot december dicht zullen blijven. Rutte zei dat hierover geen officieel besluit is genomen, maar dat dit inderdaad waarschijnlijk is. De premier erkende dat dit „een lastige mededeling” is, maar hij wilde deze „forward guidance” wel alvast aan ondernemers geven.

Premier Mark Rutte woensdag in de Tweede Kamer. Foto Bart Maat/ANP

Vlaanderen voert maatregelen vervroegd in, opnieuw meer positieve tests in Italië

 • In Vlaanderen gaan de strengere coronamaatregelen niet vrijdagavond, maar aankomende nacht al in. Dat maakte de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden bekend op Twitter. Het aantal positieve tests neemt in België sneller toe dan waar ook in Europa. De Vlaamse regering kreeg de afgelopen dagen kritiek van deskundigen dat ze tot vrijdag wilde wachten met een verbod op onder meer culturele evenementen en groepssporten. Die beperkingen golden in de rest van het land al vanaf afgelopen weekend.
 • Italië meldt woensdag 24.991 nieuwe positieve coronatests. Volgens persbureau Reuters is dat het hoogste aantal tot nu toe. Dat kan ermee te maken hebben dat van dinsdag op woensdag veel meer getest werd. In het Zuid-Europese land werden 198.952 tets uitgevoerd, bijna 25.000 meer dan van maandag op dinsdag. Vooral in de noordelijke regio Lombardije neemt het aantal besmettingen toe. Van dinsdag op woensdag werden in Italië 221 nieuwe doden ten gevolge van Covid-19 gemeld.
 • In Spanje zijn van dinsdag op woensdag 19.765 nieuwe positieve tests gemeld, iets meer dan de dag ervoor. Volgens Reuters nam het aantal doden toe met 168, waar dinsdag nog 267 sterfgevallen bekendgemaakt werden. Dat was de grootste stijging in één dag sinds het begin van de pandemie.
 • Zwitserland, waar het aantal positieve tests de laatste dagen toeneemt, gaat vanaf morgen onder andere de horeca eerder sluiten en de mondkapjesplicht uitbreiden. Volgens persbureau AP moeten restaurants en bars dan om 23.00 uur ‘s avonds dicht, en moeten clubs en discotheken helemaal sluiten. Evenementen met meer dan vijftig aanwezigen worden verboden, net als sportactiviteiten waar meer dan vijftien mensen aan meedoen. Vanaf maandag dienen universiteiten les op afstand te geven. Het dragen van mondkapjes wordt in de les verplicht op middelbare scholen, net als op openbare buitenplaatsen. Van dinsdag op woensdag werden in het land met 8,6 miljoen inwoners 8.616 nieuwe positieve tests gemeld.

Ook minister Kaag uit voorzorg in quarantaine

Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, D66) gaat de komende dagen in quarantaine. Ze heeft te horen gekregen dat ze contact met iemand heeft gehad die later besmet bleek met corona, laat de bewindsvrouw woensdag weten op Twitter.

„Ik voel me verder gelukkig goed, en werk vanuit huis gewoon door”, schrijft Kaag. „Als ik de komende dagen klachten zou krijgen, laat ik me natuurlijk testen.”

Kaag is het derde kabinetslid dat momenteel in isolatie zit. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat, D66) kampt met lichte verkoudheidsklachten en heeft woensdag een coronatest laten doen. Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs, ChristenUnie) zondert zich sinds maandag af. Hij kreeg tijdens een debat in de Tweede Kamer een waarschuwing van de CoronaMelder-app en vertrok direct naar huis. Hoe Kaag erachter is gekomen dat ze contact heeft gehad met een coronapatiënt, is niet bekend.

Ook fractievoorzitter van D66 Rob Jetten zit thuis, in zijn geval omdat er daadwerkelijk Covid-19 bij hem is vastgesteld. Hij voelt zich „relatief fit”, liet hij dinsdag weten, en werkt voorlopig vanuit huis.

Mondkapjesplicht gaat ook gelden voor contactberoepen

Ook mensen met een contactberoep moeten binnenkort verplicht een mondkapje gaan dragen. Dat staat in de conceptversie van de regeling voor de mondkapjesplicht, die het kabinet woensdag heeft vrijgegeven. Zoals verwacht gaat de plicht verder gelden op plaatsen als cafés, restaurants, musea en winkels. Ook in middelbare scholen en het beroeps- en hoger onderwijs worden mondkapjes verplicht.

Dat contactberoepen zoals kappers en masseurs nu ook onder de mondkapjesplicht gaan vallen, is volgens het kabinet omdat daar „de veilige afstand niet in acht kan worden genomen”. In het openbaar vervoer geldt momenteel al een mondkapjesverplichting, en voor openbare plekken, het onderwijs en contactberoepen heeft de regering een dringend advies gegeven.

De plicht, die als ministeriële regeling wordt toegevoegd aan de deze week door de Eerste Kamer aangenomen coronawet, kent ook uitzonderingen. In kerken, moskeeën en andere gebedshuizen hoeven aanwezigen geen mondkapjes te dragen. Ook sekswerkers hoeven hun mond en neus niet te bedekken, omdat dat volgens het kabinet „praktisch niet werkbaar” is.

Het kabinet gaat de conceptregeling nu voorleggen aan „partijen die direct geraakt worden”, zoals bijvoorbeeld de handhavers die moeten controleren of de plicht wel wordt nageleefd. Zij toonden zich eerder al kritisch. Ook „belangenorganisaties en partijen in de zorg” mogen hun zegje doen over het voorstel. Daarna gaat ook de Tweede Kamer zich nog buigen over de mondkapjesplicht, die op de kabinetspersconferentie twee weken geleden werd aangekondigd. De regering hoopt dat de plicht half november kan worden ingevoerd.

8.123 nieuwe positieve coronatests, daling veroorzaakt door storing

Bij het RIVM zijn van dinsdag op woensdag 8.123 nieuwe positieve coronatests gemeld. Dat is een flinke daling ten opzichte van dinsdag, maar dat heeft te maken met ICT-problemen waar het RIVM mee kampt. Dinsdag werden 10.315 nieuwe positieve tests gerapporteerd. Het aantal doden is van dinsdag op woensdag met 54 toegenomen, maar ook dat cijfer is voorlopig.

RIVM-directeur Jaap van Dissel zei woensdag in de Tweede Kamer wel dat het moeilijk is de huidige cijfers over de verspreiding van het coronavirus op waarde te schatten. Dat komt onder meer door problemen met de registratie bij het RIVM.

Ook zouden de cijfers een vertekend beeld kunnen geven doordat mensen die eerst niet bij een teststraat terecht konden, zich nu wel kunnen laten testen. Mensen die al langer klachten hadden of Covid-symptomen vertoonden, kunnen dus nu pas positief getest zijn, terwijl zij al eerder drager waren van het coronavirus. In de afgelopen dagen is de testcapaciteit op veel plekken in het land verhoogd.

Lees ook: Dit zijn de Nederlandse coronabrandhaarden

Belgische minister van Buitenlandse Zaken verlaat intensive care

De Belgische vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès heeft de intensive care verlaten. Dat heeft zij woensdag via Twitter laten weten. Ze blijft voorlopig in het ziekenhuis om van haar coronabesmetting te herstellen.

De 45-jarige Wilmès werd ruim een week geleden opgenomen op de IC in Brussel. Ze zat toen al een aantal dagen in thuisquarantaine vanwege symptomen en later een positieve coronatest. Op Twitter bedankt ze het ziekenhuispersoneel voor hun „toewijding en professionalisme”. Ook zegt ze dat de „vele berichtjes van steun en sympathie” haar hebben geraakt.

Eerder op woensdag waarschuwden de Brusselse Europa Ziekenhuizen voor overbelasting vanwege coronapatiënten. De Covid-afdelingen zouden vol liggen. „Tegen vanavond zullen er mensen op de gang liggen”, zei zorgmanager van de ziekenhuizen Saskia Liessens tegen nieuwszender HLN. Vandaag lagen er 120 coronapatiënten in de Brusselse ziekenhuizen, begin april waren dat er 85.

De Belgische minister Sophie Wilmès bij een EU-bijeenkomst in juli. Foto EPA/Francisco Seco

Weer technische storing bij RIVM, dagelijkse cijfers nog niet bekend

Het RIVM kampt voor de tweede keer in een week tijd met een technische storing. Daardoor is het nog niet bekend hoeveel positieve tests er sinds dinsdag gemeld zijn. Normaal publiceert het RIVM die cijfers rond kwart over twee ‘s middags, maar het is niet duidelijk wanneer die nu komen.

Zaterdag was er ook een storing. Daardoor viel het aantal meldingen van positieve tests lager uit. Er ging iets mis bij het systeem waar regionale gezondheidsdiensten informatie doorgeven aan het RIVM.

Kamer boos over afwijzing hogere zorglonen

In het coronadebat woensdag in de Tweede Kamer gaat het vrijwel meteen over de dinsdag onverwacht aangenomen Kamermotie met de oproep om het zorgpersoneel alsnog een structurele loonsverhoging te geven. Het kabinet wil die niet uitvoeren.

Geert Wilders (PVV) spreekt van „politieke, vieze, vuile spelletjes” en dreigt met een motie van wantrouwen later vandaag als premier Mark Rutte niet alsnog akkoord gaat. PVV en SP hebben de laatste tijd al vaker moties ingediend over loonsverhoging in de zorg. Die van dinsdag haalde per ongeluk de eindstreep door een verkeerde stem van Kamerlid Stieneke van der Graaf (ChristenUnie). Zij stemde voor, terwijl ze als coalitiegenoot tegen had moeten stemmen.

Coalitiepartijen herhalen woensdag hun eerdere standpunt: dat het kabinet in het algemeen al „heel veel doet voor structurele salarisverbetering in de zorg”, zoals Pieter Heerma (CDA) het zegt in de Kamer. „De CAO-stijgingen in de zorg zijn hoger dan in andere sectoren.”

President Zuid-Afrika in quarantaine, Schotse politie breekt 3.000 huisfeestjes op

 • De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa heeft zichzelf in quarantaine geplaatst, nadat hij in contact is geweest met iemand die positief is getest op het coronavirus. Dat melden internationale persbureaus. Ramaphosa zou momenteel vanuit huis werken en geen symptomen hebben. Volgens zijn woordvoerder bezocht de president afgelopen weekend een diner met 35 gasten, onder wie degene die later besmet bleek. Ramaphosa zou een mondkapje hebben gedragen, „behalve tijdens het dineren en het toespreken van de gasten”. Het diner zou zijn gehouden om geld in te zamelen voor noodlijdende Zuid-Afrikaanse scholen.
 • In Iran zijn van dinsdag op woensdag 415 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus gemeld. Volgens gezondheidsautoriteiten in het land werden op één dag niet eerder zoveel sterfgevallen gemeld, melden internationale persbureaus. In Teheran en veel andere steden zijn alle niet-vitale organisaties momenteel gesloten. Landelijk zijn scholen en culturele instellingen de komende week dicht. Ook zijn alle culturele en religieuze evenementen de komende week opgeschort. Volgens de officiële cijfers zijn in Iran 33.714 mensen overleden aan Covid-19.
 • De Schotse politie heeft in twee maanden tijd zeker drieduizend huisfeestjes opgebroken. Bij de invallen, die plaatsvonden tussen eind augustus en midden oktober, hebben agenten zeker 420 boetes uitgedeeld en 83 mensen gearresteerd. Dat schrijft de Britse omroep BBC op basis van politiecijfers. Vanaf eind augustus heeft de Schotse politie het mandaat om een einde te maken aan huisfeestjes. Een derde van alle invallen vond plaats na 23 september: vanaf die dag mogen Schotten niet bij elkaar thuis op bezoek.

Europese Commissie gaat voor 100 miljoen euro aan sneltests kopen

De Europese Commissie (EC) gaat voor 100 miljoen euro aan sneltests inkopen om onder EU-lidstaten te verspreiden. Dat heeft EC-voorzitter Ursula von der Leyen woensdag bekendgemaakt, samen met enkele andere maatregelen en richtlijnen bedoeld om de verspreiding van Covid-19 in de EU in te dammen. De tests die de EC wil aanschaffen zijn zogenoemde antigeentests. Die tests geven doorgaans binnen een kwartier uitslag, al zijn ze niet even effectief als de bekende PCR-tests.

De overige maatregelen die de EC aankondigde zijn vooral bedoeld om het coronabeleid in de EU-lidstaten meer te stroomlijnen. EU-landen moeten tegen half november hun teststrategieën bij de EC inleveren, die ze dan gaat bekijken. De EC gaat voor het testbeleid ook een eigen advies opstellen. Verder wordt EU-landen gevraagd gegevens over de uitbraak van het virus te delen met de Europese evenknie van het RIVM, het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Zo kan er meer zicht gehouden worden op waar wel en niet voldoende capaciteit is op intensive care-afdelingen.

Opspoorapps

Ook gaat de EC een poging doen de negentien verschillende corona-opspoorapps die nu gebruikt worden met elkaar te verbinden door middel van een eigenhandig opgezet systeem. Regeringen moeten van de EC ook meer moeite doen om misleidende informatie over het virus tegen te gaan. Verder wil het EC een vaccinatieplan krijgen van de verschillende lidstaten, zodat ze de nationale vaccinatiestrategieën met elkaar kan vergelijken en beoordelen. In die strategie staat bijvoorbeeld wie als eerste een inenting krijgt als er een vaccin is.

EU-landen moeten ook hun regels meer met elkaar in lijn brengen voor reizigers die zich tussen lidstaten bewegen. Medisch materiaal dat nodig is voor de bestrijding van het coronavirus, zoals mondkapjes en testkits, is een halfjaar langer vrijgesteld van btw en invoerheffingen.

Opnieuw toename aantal coronapatiënten op intensive cares

Het aantal mensen dat met het coronavirus op de intensive cares in Nederlandse ziekenhuizen ligt is toegenomen met zestien. In totaal liggen nu 545 patiënten met de longziekte Covid-19 op de IC’s. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op andere afdelingen binnen de ziekenhuizen is het aantal coronapatiënten woensdag gestabiliseerd. Er liggen nu 1.831 mensen met corona op reguliere verpleegafdelingen, twee meer dan gisteren. In de afgelopen 24 uur zijn 35 patiënten verplaatst naar ziekenhuizen in andere regio’s, waarvan drie patiënten op de intensive cares.

De corona-afdeling in het ZGT ziekenhuis in Almelo. Foto Kees van de Veen

Boeing schrapt nog eens 7.000 banen wegens coronacrisis

Vliegtuigbouwer Boeing heeft aangekondigd nog eens zevenduizend banen te schrappen als gevolg van de coronacrisis. Het personeelsbestand moet eind 2021 terug naar 130.000 medewerkers, vergeleken met 160.000 begin dit jaar. Dat heeft Boeing woensdag tijdens de presentatie van nieuwe kwartaalcijfers aangekondigd.

In het derde kwartaal leed de vliegtuigbouwer 466 miljoen dollar (397,62 miljoen euro) verlies. De omzet daalde met 29 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Naast het uitblijven van vliegverkeer door de pandemie, speelden ook de technische mankementen bij het vliegtuigtype 737 MAX mee. In 2018 en 2019 verongelukten twee van deze vliegtuigen als gevolg van technische fouten. Daarbij overleden 346 mensen. De 737 MAX bleef lange tijd aan de grond staan omdat deze niet veilig werd geacht.

Zorgsalarissen worden niet verhoogd, al wilde de Kamer dat per ongeluk wel

Het kabinet gaat niets doen met de dinsdag aangenomen motie over structurele verhoging van zorgsalarissen. Minister Tamara van Ark (Medische Zorg, VVD) schrijft woensdag in een brief aan de Tweede Kamer dat de lonen in de zorg de afgelopen jaren al flink zijn gestegen en dat voor dit en volgend jaar al „behoorlijke cao-loonstijgingen” zijn afgesproken. Ook wijst Van Ark op de bonus van netto 1.000 euro die zorgmedewerkers dit jaar ontvangen voor een uitzonderlijke inspanning tijdens de coronacrisis. Voor volgend jaar zou ook een bedrag voor een bonus van 500 euro netto gereserveerd zijn.

De motie werd aangenomen door een vergissing van Kamerlid Stieneke van der Graaf (ChristenUnie). Zij stemde dinsdag per ongeluk vóór de motie voor structurele salarisverhoging voor zorgmedewerkers, terwijl zij als coalitie-Kamerlid geacht werd tegen te stemmen. Daardoor werd de motie, ingediend door PVV-voorman Geert Wilders, met een nipte meerderheid (69 tegen 67) aangenomen.

De oppositie en het kabinet steggelen al langer over verbeterde arbeidsvoorwaarden in de zorg. Bij een stemming over een soortgelijke motie twee maanden terug liep een aantal coalitie-Kamerleden voortijdig weg, om te voorkomen dat het quorum werd gehaald.

Minister van Medische Zorg Tamara van Ark. Foto Sem van der Wal/ANP

Ziekenhuis Venlo kan toestroom coronapatiënten niet meer aan

Door de grote toestroom van coronapatiënten komt ziekenhuis VieCuri in Venlo er niet meer aan toe patiënten uit andere delen van Nederland op te vangen. Dat maakt het ziekenhuis woensdag op zijn site bekend. Op dit moment liggen 37 positief geteste personen met Covid-19 in VieCuri, van wie 11 op de intensive care.

Dinsdag waren dat nog 10 ic-patiënten, op een totaal van 29 coronapatiënten in het ziekenhuis in Venlo. Door de toename kijkt VieCuri nu of het patiënten kan overplaatsen naar andere ziekenhuizen, zegt een woordvoerder. Vrijdag zou volgens haar meer duidelijkheid moeten zijn of dit gaat lukken. Sinds 1 september zijn bij VieCuri 7 patiënten aan corona overleden. Daarnaast konden 31 patiënten terug naar huis na voldoende herstel.

Bij andere Limburgse ziekenhuizen is de situatie minder zorgelijk, blijkt uit een rondgang die persbureau ANP heeft gemaakt. De ziekenhuizen in Weert, Roermond, Sittard, Heerlen en Maastricht hebben nog voldoende capaciteit.

Kuipers en Van Dissel: de piek moet nu snel komen

Als de gedeeltelijke lockdown werkt, moeten we dat snel terugzien in de druk op de ziekenhuizen. Dat was de boodschap van Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) en Jaap van Dissel van het RIVM, die woensdagmorgen de Tweede Kamer bijpraatten over de coronacijfers.

Volgens Van Dissel is het nog te vroeg om te zeggen of de gedeeltelijke lockdown die twee weken geleden inging inderdaad werkt. De cijfers laten een afvlakking zien, maar het is niet duidelijk hoe hard dat gaat en of er een daling wordt ingezet. Dat moet de komende dagen blijken. „Het worden cruciale dagen”, aldus Van Dissel. Hij ziet wel positieve puntjes: het aantal ziekenhuisopnames lijkt iets minder snel te stijgen en uit mobiliteitscijfers blijkt dat mensen zich nu ongeveer evenveel verplaatsen als in juni.

Lees ook: Een maand later weten we nog niets over de effectiviteit van de maatregelen

Maar voorlopig volgt de druk op de ziekenhuizen nog het meest pessimistische scenario, vertelt Kuipers. Hij waarschuwde voor het scenario waarin de gedeeltelijke lockdown niet werkt: daarin liggen er op het hoogtepunt zeker duizend covidpatiënten op de intensive care, waar het er nu 529 zijn. Volgens Kuipers moet er snel een duidelijke daling komen, omdat de druk op de ziekenhuizen anders lang blijft aanhouden. Het zou tot „een eind in het nieuwe jaar” kunnen duren voordat de ziekenhuisbezetting weer op „normale waarden” zijn. Dat is erg riskant – „scherp aan de wind zeilen” noemde Kuipers dat. De reguliere zorg is nu al voor 19 procent afgeschaald. De komende tijd loopt dat verder op naar 35 procent in het meest optimistische scenario van Kuipers.

Twitter avatar WLoon Wouter van Loon Aantal patiënten in de ziekenhuizen volgt de meest pessimistische prognose (trend van begin oktober zet door), meldt Ernst Kuipers. Zowel voor verpleegafdeling als de IC https://t.co/tJmzkhRjdM

OMT wil negatief reisadvies voor wintersportvakantie

Het Outbreak Management Team heeft het kabinet aangeraden om een „negatief reisadvies” af te geven voor wintersportreizen naar het buitenland. Volgens het OMT lopen vakantiegangers in andere landen meer risico om besmet te raken met het coronavirus, staat in een advies. De experts willen met een negatief advies een zelfde scenario als tijdens de zomer voorkomen, toen veel jongeren met Covid-19 terugkeerden uit het buitenland.

Het OMT schrijft dat maatregelen in andere landen minder streng kunnen zijn dan in Nederland. Ook is bij wintersportvakanties vaak sprake van groepsvervoer en -verblijf, waardoor het moeilijker is om afstand te bewaren. De deskundigen noemen skiliften als voorbeeld. Het expertteam spreekt de verwachting uit dat niet iedereen zich aan een negatief reisadvies zal houden.

Eerder werd bekend dat in Ischgl, een onder Nederlanders populair ski-oord in Oostenrijk, in maart dit jaar door lokale en landelijke bestuurders veel fouten zijn gemaakt in de aanpak van het coronavirus. Daardoor groeide het gebied rond Ischgl in korte tijd uit tot een Europese coronabrandhaard. Veel toeristen vluchtten weg uit het gebied, maar verspreidden het virus op die manier alleen maar verder over Europa.

Reisbrancheorganisatie ANVR noemt een mogelijk negatief reisadvies woensdag in een persbericht „een buitenproportionele maatregel”. Volgens voorzitter Frank Oostdam is het aantal reisprofessionals sinds de uitbraak van het coronavirus met 20 procent afgenomen en zijn wintervakanties - waaronder winterzonbestemmingen een sprankje hoop dat nu wordt afgenomen.

Volgens de meest recente cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek gingen in 2016 meer dan 850.000 Nederlanders op wintersportvakantie.

Lees ook: Hoe het ‘Ibiza van de Alpen’ een nationale schandvlek werd

Skipistes in het Oostenrijkse Sölden, dat populair is onder Nederlanders. Foto Christian Bruna/EPA

Farmers Defence Force brengt besmette Rob Jetten voedselpakket

D66-fractievoorzitter Rob Jetten maakte dinsdag bekend dat hij positief is getest op het coronavirus. Voor vijf leden van actiegroep Farmers Defence Force reden om hem dinsdagavond aan de voordeur een gezond voedselpakket aan te bieden. „Hoe aardig het gebaar ook bedoeld is”, schrijft Jetten woensdag op Facebook, „thuis is niet de plek waar actievoerders politici moeten opzoeken.

Lees hier het volledige nieuwsbericht: Vijf leden Farmers Defence Force brengen Rob Jetten thuis voedselpakket

Kabinet vergroot testcapaciteit met 25 extra sneltestlocaties

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) neemt extra maatregelen om de testcapaciteit „een boost te geven”, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. In enkele grote steden worden eind november 25 sneltestlocaties geopend. Kort daarna moet iedereen met coronaklachten terechtkunnen in een van de zeven zogenoemde XL-testlocaties. De maatregelen zijn volgens de minister nodig om te voldoen aan de grote vraag naar testen.

De XL-teststraten bieden straks zowel de gangbare PCR-test, als een van de „innovatieve sneltesten”. Een daarvan is een antigeentest die binnen maximaal twintig minuten uitsluitsel moet geven. De extra grote testlocaties moeten in december geopend worden. Op welke locaties precies is nog onduidelijk, maar volgens De Jonge zijn er „intensieve gesprekken gestart met Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Groningen en Eindhoven” en volgen andere plaatsen „snel”.

De 25 extra sneltestlocaties maken ook gebruik van antigeentesten. Daarnaast moet een lokale uitbraak sneller worden gesignaleerd, schrijft de minister. De GGD duikt daarom in de mogelijkheden voor het inzetten van „wijkgerichte testcapaciteit”, waarbij mobiele testlocaties worden ingezet op plaatsen waar het virus zich snel verspreidt.

Lees ook Kunnen we sneller gaan testen en zo ja, hoe dan?

Extra locaties vereisen echter ook extra personeel, terwijl dat volgens De Jonge nu juist „een punt van zorg is”. Daarom zullen militairen tijdelijk worden ingezet als extra krachten, waarna ze „snel na de start” moeten worden vervangen door „opgeleide mensen die langer aan de slag kunnen”.

GGD-medewerkers nemen een coronasneltest af in een teststraat in Groningen. Foto Vincent Jannink/ANP

Heineken schrapt een vijfde in personeelskosten vanwege teruggelopen verkoop

Heineken wil vanaf 2021 zeker een vijfde besparen op personeelskosten vanwege de teruggelopen bierverkopen door de coronacrisis. Dat heeft de brouwer woensdag bekendgemaakt bij de presentatie van de nieuwste kwartaalcijfers. Hoeveel van de 85.000 werknemers wereldwijd ontslagen zullen worden, is niet precies bekend. Mogelijk vallen er ook gedwongen ontslagen, laat het bedrijf weten aan persbureau ANP.

Uit de kwartaalcijfers blijkt dat Heineken in het derde kwartaal 1,9 procent minder bier produceerde dan hetzelfde kwartaal een jaar geleden. In de eerste negen maanden van dit jaar liep de productie terug met 8,1 procent vergeleken met dezelfde periode in 2019. In grote delen van de wereld sloten kroegen en andere horeca begin dit jaar om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Verschillende landen nemen deze maatregelen op dit moment opnieuw, nu zij met een tweede golf kampen. „De situatie blijft zeer onstabiel en onzeker”, aldus topman Dolf van den Brink. „We verwachten dat nieuwe uitbraken van Covid-19 een impact blijven hebben op veel van onze markten.”

Het kabinet kondigde dinsdagavond aan dat de huidige Nederlandse coronamaatregelen, waaronder de sluiting van de horeca, zeker tot in december zullen duren. Het kabinet heeft besloten 140 miljoen vrij te maken voor aanvullende steunmaatregelen; onder meer de horeca krijgt een eenmalige subsidie als tegemoetkoming voor de vaste lasten, bovenop het eerder aangekondigde derde steunpakket. Aanvragen voor deze Tegemoetkoming Vaste Lasten kunnen vanaf november ingediend worden.

Lees ook: Tweede golf vraagt nu al om aanpassingen derde steunpakket

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) pleitte na de aankondiging van de verlenging van de maatregelen voor nog extra steunmaatregelen. „De meeste ondernemers zijn dusdanig hard geraakt, dat er vaak geen liquiditeit meer is. De pijn is nú”, aldus KHN-voorzitter Robèr Willemsen. „De aanvullingen zijn een goede eerste stap, maar het is helaas niet genoeg. Er moet meer vergoed worden - én bovendien sneller - om ondernemers de wintermaanden door te laten komen.” Hij wil dat horecaondernemers hun vaste lasten „honderd procent” vergoed krijgen.

Een pakhuis van Heineken in Zoeterwoude. Bij het bedrijf werken wereldwijd 85.000 mensen. Foto Koen van Weel/ANP

Honkballer verlaat veld vanwege corona, keert terug als ploeg gewonnen heeft

De Los Angeles Dodgers wonnen woensdag voor het eerst in 32 jaar weer het kampioenschap in de hoogste Amerikaanse honkbalcompetitie, de MLB, maar een Dodgers-speler eiste op een andere manier de aandacht op. Tijdens het zesde duel met de Tampa Bay Rays werd derdehonkman Justin Turner van het veld gehaald, omdat op dat moment bekend was dat hij positief had getest op het coronavirus. Kort na de overwinning van zijn ploeg keerde Turner opvallend genoeg wel weer terug op het veld voor de teamfoto. Daarbij deed hij ook zijn mondkapje af.

Op Twitter zei Turner na afloop dat hij baalde dat hij het feestgedruis niet had kunnen meemaken, maar dat hij zich „fantastisch” voelde en geen symptomen van Covid-19 had. De race om het Amerikaanse honkbalkampioenschap werd in twee maanden tijd in een bubbel afgewerkt, waarbij geen enkele speler positief werd getest op het coronavirus.

De Dodgers, waar de Nederlandse pitcher Kenley Jansen onder contract staat, wonnen woensdag het zesde duel in World Series met 3-1. Daarmee verzekerde het team zich van de vierde overwinning, waardoor de Tampa Bay Rays de Dodgers niet meer voorbij konden. Alle duels werden afgewerkt in het stadion van de Texas Rangers in Arlington. Bij iedere wedstrijd waren zo’n 10.000 tot 12.000 toeschouwers aanwezig.

Op deze video is te zien hoe Justin Turner na de wedstrijd weer aansluit bij zijn team voor de foto:

Twitter avatar BleacherReport Bleacher Report Justin Turner returned to the field for the team picture after being removed from Game 6 for testing positive for COVID-19 (via @MLBONFOX)
https://t.co/k7XNLy0A0L

Bevolking weer licht gegroeid, vooral door immigratie

De Nederlandse bevolking groeit weer licht. Van juni tot en met september nam het aantal inwoners met 39.000 personen toe, met name door immigratie. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft gepubliceerd.

Het aantal immigranten in Nederland nam na het uitbreken van het coronavirus in het voorjaar sterk af. Zo schreven zich in april 41 procent minder nieuwkomers in ten opzichte van maart. Nadat de coronamaatregelen medio juni werden versoepeld, trok het immigratiesaldo weer aan, zowel vanuit EU-landen als niet-EU-landen. Tot september kwamen bijna dertigduizend mensen meer naar Nederland dan dat er vertrokken. Daarin is dit jaar geen uitzondering; de zomerperiode is volgens het CBS vanwege seizoenswerk gewoonlijk een periode waarin veel immigranten zich inschrijven.

Een andere verklaring voor de bevolkingsgroei in het derde kwartaal is de natuurlijke aanwas. Er werden in het derde kwartaal bijna tienduizend baby’s meer geboren dan er mensen stierven.

Toch steeg de Nederlandse bevolking tot september minder hard ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de eerste negen maanden van 2020 schreven 54.000 mensen zich in Nederland in, bijna de helft minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het laatste nieuws

Welkom in een nieuw blog. Hier houdt NRC de belangrijkste ontwikkelingen bij rond de coronacrisis. Dit was het belangrijkste nieuws van dinsdag:

 • Het kabinet verlengt de huidige coronamaatregelen tot december, maar kondigde dinsdagavond tijdens een persmoment geen nieuwe maatregelen aan. Oorspronkelijk zouden de per half oktober aangescherpte maatregelen tot 11 november van kracht zijn.
 • Om bedrijven in zwaar getroffen sectoren te steunen trekt het kabinet een half miljard euro extra uit. Onder meer horecaondernemers en de evenementenbranche krijgen extra steun.
 • Het aantal positieve coronatests in Nederland lag de voorbije zeven dagen opnieuw hoger dan de week ervoor, maar de stijging was wel minder sterk dan in de voorgaande weken. Het aantal coronapatiënten op de IC’s blijft ook stijgen.
 • Een ruime meerderheid van de Eerste Kamer stemde in met de coronawet. Die gaat daarmee volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) waarschijnlijk op 1 december in.
 • Vlaanderen sluit in verband met het snel oplopende aantal coronabesmettingen alle fitnesscentra, zwembaden, bioscopen en bowlingbanen. Verder worden op de wekelijkse markten na voorlopig ook alle evenementen verboden, zoals kermissen, kerst- en rommelmarkten en schaatsbanen
 • In Italië werden in totaal meer dan dertig arrestaties verricht bij nachtelijke rellen die in verschillende steden ontstonden na protesten tegen de aangescherpte coronamaatregelen. Veel van de arrestanten zijn minderjarig.
Lees hier het hele coronablog van dinsdag 27 oktober terug