Webwinkels verwachten door corona flinke toename online bestellingen

Webwinkels denken het dit jaar in aanloop naar de feestdagen flink drukker te krijgen. In verband met de coronamaatregelen wordt gerekend op een omzetstijging van 20 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat zegt Thuiswinkel.org dinsdag na een rondgang onder webwinkels.

Om het aantal bestellingen in goede banen te leiden, zorgen webwinkels voor voldoende capaciteit. Er wordt bijvoorbeeld extra personeel ingezet, zegt de directeur van Thuiswinkel.org, Wijnand Jongen. Toch ziet hij nu al een toename van het aantal online bestellingen en waarschuwt hij iedereen om cadeaus voor de feestdagen „ruim op tijd” te bestellen. Op die manier kunnen webwinkels bestellingen ook tijdens de „extreem drukke dagen” op tijd verwerken. Tot Oud en Nieuw verwacht Jongen dat webwinkels gemiddeld 1 tot 1,5 miljoen pakketjes per dag te verwerken krijgen met een omzetstijging van 20 procent. „Dat zijn giga aantallen.”

Het aantal online bestellingen piekt naar verwachting vooral op 27 en op 30 november, door de detailhandel respectievelijk ‘Black Friday’ en ‘Cyber Monday’ genoemd, wanneer veel winkels kortingen geven. Dat is mede omdat die dagen vlak voor Sinterklaas vallen. Ook rond de Kerstdagen worden naar verwachting meer online bestellingen verwacht dan afgelopen jaar. „Mensen zitten door het coronavirus meer thuis”, zegt Jongen, en bestellen daarom meer online. Dat komt bovenop de drukte die we ieder jaar sowieso al zien rond de feestdagen.

Vooralsnog leidt het aantal online bestellingen nog niet tot problemen bij webwinkels, zegt Jongen. Maar om problemen te voorkomen, hoopt hij dat klanten goed anticiperen en op tijd cadeaus inslaan.

In april bleek al dat de uitbraak van de coronapandemie de online uitgaven aanjoeg. In de eerste weken na de uitbraak nam het aantal online bestellingen met 56 procent toe ten opzichte van dezelfde weken vorig jaar. Ook PostNL bezorgde dit jaar meer pakketjes dan verwacht en stelde zijn winstverwachting eind oktober flink naar boven bij. Volgens een woordvoerder wordt in aanloop naar de feestdagen extra personeel ingezet en worden er extra ritten ingepland om de pakketten op tijd te bezorgen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Eerste Kamer stemt ruimschoots in met coronawet