Vaststelling definitieve loonsubsidie uit tweede ronde uitgesteld

Bedrijven die voor de periode juni-september 2020 via de NOW-2 loonsubsidie hebben aangevraagd, moeten langer wachten tot zij het volledige bedrag krijgen. Het loket dat het definitieve subsidiebedrag vaststelt, gaat pas op 15 april volgend jaar open, schrijft minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) in een maandag verstuurde Kamerbrief. Aanvankelijk was de planning dat het loket medio november al in gebruik genomen zou worden.

De reden voor de vertraging is dat de voor het loket verantwoordelijke uitkeringsinstantie UWV het momenteel te druk heeft, onder meer met het optuigen van de NOW-3, de derde fase van de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid. Wel kunnen bedrijven vanaf 16 november een beroep doen op die NOW-3 om op die manier extra steun te krijgen, aldus Koolmees. De minister schrijft dat het besluit noodzakelijk is, maar dat hij tegelijkertijd beseft dat het „voor sommige bedrijven vervelend is” omdat zij belang hebben „bij duidelijkheid en eventuele uitbetaling van het resterende subsidiebedrag”.

Via de NOW kunnen door de coronacrisis getroffen bedrijven een vergoeding krijgen van de overheid om het personeel door te betalen. Bedrijven die de NOW-2 aanvroegen, hebben tot nu toe 80 procent van de geschatte subsidie als voorschot ontvangen. Afhankelijk van de gedraaide omzet en daadwerkelijke loonkosten wordt, nadat het vaststellingsloket zich erover gebogen heeft, vervolgens de overige 20 procent uitgekeerd. Het totale subsidiebedrag kan dan lager of juist hoger uitvallen, bijvoorbeeld als de omzetdaling groter was dan verwacht.

Lees ook over de drukte bij het UWV: Overwerken en prioriteiten stellen Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Italië krijgt oranje reisadvies en versoepeling voor Canarische Eilanden en heel Griekenland