Ruime meerderheid Chilenen stemt voor nieuwe grondwet

Referendum De nog uit de tijd van dictator Pinochet stammende grondwet van Chili moet worden vervangen, gaf ruim driekwart van de massaal opgekomen kiezers zondag aan in een referendum.
Chileen brengt zijn stem uit in de hoofdstad Santiago voor het referendum over een nieuwe grondwet.
Chileen brengt zijn stem uit in de hoofdstad Santiago voor het referendum over een nieuwe grondwet. Foto Alberto Valdez/EPA

Chili heeft zich in een referendum met overweldigende meerderheid uitgesproken voor een nieuwe grondwet. Uit de voorlopige uitslag blijkt dat 78 procent van de kiezers de nog uit de tijd van dictator Augusto Pinochet stammende grondwet wil vervangen, meldt persbureau Reuters.

Een nieuwe grondwet was een van de eisen van de demonstranten die vorig jaar massaal de straat op gingen uit onvrede met de sociale ongelijkheid in Chili. Bij die protesten, die begonnen na een kleine verhoging van de prijs van metrokaartjes, vielen dertig doden en duizenden gewonden. Het referendum dat de regering beloofde om een eind te maken aan de sociale onrust stond oorspronkelijk gepland voor april, maar werd vanwege de coronapandemie een half jaar uitgesteld.

Lees ook: Herschrijven of opnieuw beginnen: Chili stemt over Pinochets grondwet

„Deze volksraadpleging is niet het einde, maar is het begin van een pad dat we allemaal samen moeten bewandelen om het eens te worden over een nieuwe grondwet voor Chili”, zei de centrumrechtse president Sebastian Piñera in een televisietoespraak. Piñera bleef zelf neutraal tijdens de campagne. Zijn conservatieve regeringspartij is verdeeld.

De grondwet is na het beëindigen van de militaire dictatuur in 1990 wel meerdere malen aangepast, maar de kern bleef overeind. De grondwet vormt de basis voor de voor veel onvrede zorgende huidige neoliberale samenleving.

Constitutionele burgervergadering

Kiezers mochten zich zondag ook uitspreken over wie de nieuwe grondwet zou mogen opstellen: een constitutionele vergadering van 155 gekozen burgers of een speciale vergadering van parlementariërs en burgers. Een ruime meerderheid heeft voor de vergadering van 155 burgers gekozen, meldt Reuters. De nieuwe grondwet die zij gaan schrijven wordt halverwege 2022 weer per referendum voorgelegd aan de bevolking.

In de hoofdstad Santiago zijn tienduizenden mensen de straat op gegaan om de uitslag van het referendum te vieren.