Race naar het Witte Huis

Hooggerechtshof Texas verwerpt eis om stemmen vanuit de auto ongeldig te verklaren

De verkiezingscampagnes voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen draaien op volle toeren: het is aftellen naar dinsdag 3 november. In dit blog deelt NRC het laatste nieuws over de race naar het Witte Huis. Lees voor wat je moet weten over de stembusgang het vragenstuk van NRC. Wil je werkelijk niets missen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief over de presidentsverkiezingen.

Dit blog gaat dicht

We sluiten dit blog af en gaan in een nieuw blog verder.

Lees hier verder over de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen

Hooggerechtshof Texas verwerpt eis om stemmen vanuit de auto ongeldig te verklaren

Het hooggerechtshof van Texas heeft de eis van een groep Republikeinen afgewezen om bijna 127.000 stemmen ongeldig te verklaren, die vanuit de auto zijn uitgebracht, meldt CNN. Vanwege de coronapandemie zijn in Texas tien drive-through stemlocaties opgezet, maar volgens de eisers is dat tegen de grondwet.

Het hof gaf geen toelichting op de uitspraak en heeft eerder al een vergelijkbare eis afgewezen. De eisers hebben ook een zaak aangespannen bij een federale rechtbank. Die buigt zich daar deze maandag over in een spoedzitting.

Texas is een belangrijke swing state bij de verkiezingen van 3 november. Volgens de laatste peilingen gaan Donald Trump en Joe Biden er vrijwel gelijk op. De drive-through stemlocaties liggen in de hoofdstad Houston in Harris County, dat overwegend Democratisch is. De Democraten wonnen in 1976 voor het laatst in Texas.

Biden-campagne annuleert evenementen in Texas na omsingeling campagnebus

Het campagneteam van de Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden heeft drie evenementen in de staat Texas geannuleerd nadat een campagnebus op de snelweg door Trump-aanhangers werd omsingeld en gevolgd. Dat meldt The Texas Tribune zondag.

De FBI onderzoekt het incident, waarbij een groep aanhangers van de Amerikaanse president Donald Trump met pick-ups en Trump-vlaggen de bus van de Democraten omsingelde. Op beelden is te zien hoe er een botsing veroorzaakt werd. Drie Democratische campagnebijeenkomsten zijn geannuleerd vanwege „veiligheidsredenen”. De Democratische vicepresidentskandidaat Kamala Harris was vrijdag oook in Texas, maar zat niet in de bus. Een kandidaat voor het Huis van Afgevaardigden reed wel mee.

Trump deelde zondag een tweet met een video waarin te zien is hoe de bus omsingeld wordt, met de tekst „I love Texas!”. De voorzitter van de Republikeinse partij in Texas reageerde op de eigen website dat het incident „nepnieuws en propaganda” was.

Bekijk hier de beelden van het incident:

Twitter avatar ericcervini Dr. Eric Cervini These tactics have no place in Texas, my home state, and no place in America. Please vote. Please volunteer this weekend. The future of our democracy is at stake. https://t.co/G0O4yg2vnJ

Republikeinen in Texas willen stemmen vanuit de auto ongeldig verklaren

Republikeinen in de Amerikaanse staat Texas willen meer dan 100.000 stembiljetten die door kiezers in de stad Houston vanuit de auto zijn uitgebracht ongeldig laten verklaren. Een rechter in Houston houdt maandag een spoedzitting over die eis, dat meldt Reuters. Een mogelijke ongeldigverklaring kan wanorde veroorzaken bij de presidentsverkiezingen in Texas.

Een groep eisers, onder wie een Republikeins lid van het Texaanse Huis van Afgevaardigden en een conservatieve activist, heeft het proces aangespannen. Volgens de eisers is stemmen bij drive-through stembureaus ongrondwettelijk. Kiezers in het overwegend Democratische Harris County, waar Houston ligt, hebben die mogelijkheid gekregen wegens de coronapandemie.

De eisers beschuldigen de griffier van Harris County, de Democraat Chris Hollins, ervan zijn bevoegdheden te hebben overschreden door stemmen vanuit de auto mogelijk te maken. Het district is met 4,7 miljoen mensen het op twee na dichtbevolktste van de Verenigde Staten. Er zijn tien drive-through stemlocaties opgezet, waar alle kiezers gebruik van kunnen maken. Meer dan 9 miljoen kiezers in Texas hebben vervroegd gestemd.

Het Hooggerechtshof van Texas, dat bekendstaat als een van de meest conservatieve rechtbanken op staatsniveau in de VS, heeft pogingen om stemmen vanuit de auto tegen te houden eerder afgewezen. Maar de eisers willen nu dat „stemmen die zijn uitgebracht in strijd met de verkiezingsregels in Texas worden verworpen”.

Democraten hebben de eis als „geheel onredelijk” van de hand gewezen. „De aanklagers vragen deze rechtbank om de verkiezingen in Texas in chaos te storten door de stemmen van meer dan 100.000 kiezers ongeldig te verklaren”, schrijven zij. En dat terwijl die kiezers op die manier hebben gestemd „op uitnodiging van functionarissen van het district en met goedkeuring van het Hooggerechtshof van Texas”.

In tientallen staten in de VS zijn rechtszaken aangespannen over veranderde regels bij de verkiezingen wegens de pandemie, zoals verruimde mogelijkheden om per post te stemmen. Vooral Republikeinen proberen op die manier stemmen van vermoedelijk vooral Democratische kiezers ongeldig te laten verklaren. Gevreesd wordt dat juridisch getouwtrek in meerdere staten de vaststelling van de uitslag van de verkiezingen van komende dinsdag kan vertragen.

Omslag The Economist gaat viraal om verborgen portret van Trump

Dat het Britse weekblad The Economist in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn steun heeft uitgesproken voor de Democratische presidentskandidaat Joe Biden komt nauwelijks als een verrassing.

„Waarom het Joe Biden moet zijn”, kopt de publicatie, die bekendstaat om zijn steun voor de liberale wereldorde, op de cover van de meest recente editie. President Donald Trump heeft Amerikaanse waarden en principes de afgelopen vier jaar met voeten getreden, aldus het blad in een commentaar.

Dat de cover viraal is gegaan op internet, heeft echter vooral te maken met de afbeelding. Daarop heeft de illustrator een beeltenis verwerkt die voor veel lezers pas wordt opgemerkt na goed kijken.

Twitter avatar 1bobcohn Bob Cohn Can you find the Easter egg on this week’s cover? https://t.co/IFWiJjgxWG

„Kun je de verborgen verrassing vinden op de cover van deze week?”, schreef Bob Cohn van The Economist op Twitter. Het gaat daarbij om het gezicht van een schreeuwende president Donald Trump, dat verwerkt is in de flarden van de Amerikaanse vlag op het dak van het Witte Huis.

„Een knap ontwerp”, reageerde een Twittergebruiker. „Als je het eenmaal gezien hebt, kun je het niet meer ont-zien”, schreef een ander.

Twitter avatar jamescrabtree james crabtree This economist cover isn’t just right, it’s also a delightfully clever design. Look closely. Congrats @zannymb and a whoever thought it up. https://t.co/KAXHBX5BIi

In Texas nu al meer stemmen uitgebracht dan bij verkiezingen 2016

In de Amerikaanse staat Texas hebben vier dagen voor ‘Election Day’ al meer mensen gestemd dan bij de vorige presidentsverkiezingen, in 2016. Dat melden internationale persbureaus zaterdag.

In de zuidelijke staat hebben inmiddels ruim 9 miljoen kiezers hun stem uitgebracht. Zij maakten gebruik van de mogelijkheid om vroeg te stemmen, onder meer per post. Bij de vorige presidentsverkiezingen stemden in totaal 8,9 miljoen Texanen. Het aantal uitgebrachte stemmen loopt naar verwachting nog flink op. Het aantal Texanen dat zich heeft laten registreren om te kunnen stemmen, ligt dit jaar 1,9 miljoen hoger dan in 2016, toen vooraf 15,1 potentiële kiezers geregistreerd werden. Dit komt niet alleen door grotere politieke betrokkenheid, maar ook doordat de bevolking is gegroeid.

De Democratische kandidaat voor het vicepresidentschap, Kamala Harris, voerde vrijdag nog campagne in Texas. Het is tekenend voor de kansen die de Democraten zien in de traditioneel Republikeinse staat. Het 29 miljoen inwoners tellende Texas kleurt bij presidentsverkiezingen al tientallen jaren rood, maar ook volgens analisten zijn de Democraten dit jaar niet kansloos. De laatste Democratische kandidaat die Texas won was Jimmy Carter in 1976.

In de gehele Verenigde Staten hebben inmiddels ruim 86 miljoen mensen gestemd, 63 procent van het totaal aantal uitgebrachte stemmen in 2016. Ook op Hawaii is nu al meer gestemd dan bij de vorige presidentsverkiezingen.

Een vrouw in de Texaanse stad Houston probeert afgelopen vrijdag voorbijgangers te overtuigen om te gaan stemmen. Foto Julia Benarrous/AFP

Artsen woedend omdat Trump hen beticht van liegen over coronadoden

De Amerikaanse artsenorganisatie AMA is woedend op president Donald Trump, meldt persbureau Bloomberg. Op een campagnebijeenkomst zei Trump vrijdag dat artsen het aantal coronadoden hoger voorstellen, omdat ze dan meer geld zouden krijgen.

„De suggestie dat artsen temidden van een volksgezondheidscrisis te veel Covid-19-patiënten tellen of liegen is een kwaadaardige, schandalige en volledig misplaatste aanklacht”, reageert AMA-voorzitter Susan Bailey.

Trump kwam met zijn op een complottheorie gebaseerde aantijgingen tijdens een rally in Waterford Township in Michigan. „Onze doktoren krijgen meer geld als iemand overlijdt aan Covid. Dat weten jullie toch?” hield hij zijn aanhang voor. De president beweerde dat artsen zo’n 2.000 dollar meer betaald krijgen voor mensen die overlijden aan corona.

„Dus wat ze doen is, ze zeggen: het spijt me, maar weet je, iedereen sterft aan Covid”, stelde Trump. „Maar in Duitsland en andere plaatsen, als je een hartaanval hebt of kanker, je terminaal ziek bent en je Covid oploopt, zeggen ze dat je stierf aan kanker, je stierf aan een hartaanval. Bij ons kiezen ze bij twijfel voor Covid.”

Volgens Bailey moet de president niet artsen verdacht maken, maar hen steunen in de strijd tegen het virus. „In plaats van ons aan te vallen en ongegronde beschuldigingen richting artsen te sturen, zouden onze leiders de wetenschap moeten volgen en moeten aandringen op naleving van de volksgezondheidsregels waarvan we weten dat ze werken - het dragen van een masker, het wassen van handen en het houden van fysieke afstand.”

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden reageerde vrijdag op een campagnebijeenkomst in Minnesota door te stellen dat Trump de strijd tegen het coronavirus „heeft opgegeven” en dat hij moet stoppen met het aanvallen van medisch personeel dat de slachtoffers van het virus behandelt, meldt persbureau Reuters.

In de Verenigde Staten werd vrijdag een recordaantal van meer dan 94.000 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins Universiteit. Er zijn in de VS meer dan 235.000 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

President Trump bij het Witte Huis voor vertrek naar zijn campagnebijeenkomsten in Michigan, Wisconsin en Minnesota vrijdag. Foto Chris Kleptonis/EPA

Biden belooft taakgroep om migrantenkinderen te herenigen met ouders

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden wil een taakgroep vormen om meer dan vijfhonderd migrantenkinderen die van hun families zijn gescheiden aan de grens met Mexico te herenigen met hun ouders. Dat heeft hij donderdag verklaard, meldt Reuters.

Onder president Donald Trump zijn duizenden kinderen gescheiden van hun ouders nadat ze de grens waren overgestoken, omdat hun ouders juridisch werden vervolgd. In 2018 onthulde de regering-Trump een beleid van nultolerantie van mensen die illegaal de grens oversteken. Daarbij werden kinderen van hun ouders gescheiden - een beleid dat werd teruggedraaid na de golf van protesten hiertegen in binnen- en buitenland.

Een federale rechter in Californië oordeelde in 2018 dat de betrokken gezinnen moesten worden herenigd, bij een proces dat de burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU) had aangespannen. Het betrof destijds vierduizend kinderen. Eerder deze maand bleek dat de ouders van 545 kinderen nog niet waren bereikt door juristen en non-profitorganisaties.

„Op zijn eerste dag als president zal Joe Biden een executive order uitvaardigen om een federale taakgroep te vormen om deze kinderen te herenigen met hun ouders”, aldus de campagne van Biden in een verklaring.

Trump en Biden botsten vorige week over de kwestie tijdens hun tweede televisiedebat in de aanloop naar de verkiezingen op 3 november. Gevraagd of hij een plan had om de gezinnen te herenigen, zei Trump dat zijn regering „eraan werkt”. Volgens een advocaat van ACLU zijn honderden ouders getraceerd in Midden-Amerika maar mogen ze niet terugkeren naar de VS om daar te worden herenigd met hun kinderen.

Rechtbank verwerpt verlenging poststemmen in Minnesota

De Amerikaanse staat Minnesota mag de per post uitgebrachte stemmen die na verkiezingsdag aankomen mogelijk toch niet meetellen, in tegenstelling tot een eerder besluit van de staat. Dat heeft een federaal hof van beroep donderdag bepaald, meldt Reuters.

Minnesota had besloten stembiljetten mee te tellen met een poststempel van uiterlijk de verkiezingsdag, als die binnen een week zouden aankomen. Dat besluit is ongrondwettig, aldus het hof, omdat de hoogste ambtenaar van de staat, Steve Simon, het had genomen. Het was volgens het hof niet aan hem om verkiezingsregels te veranderen.

Omdat de zaak in beroep verder zal worden gehoord, gaven de rechters de staat de opdracht stembiljetten die na verkiezingsdag, komende dinsdag, aankomen, apart te houden. Op die manier kunnen ze later definitief ongeldig worden verklaard.

Het oordeel is een overwinning voor Republikeinen, die menen dat het uitstel in strijd was met een federale wet die bepaalt dat de verkiezingen op 3 november plaatsvinden. Republikeinen voeren in tientallen staten een juridisch offensief tegen poststemmen, dat dit jaar op grote schaal wordt gedaan vanwege de coronapandemie. Gevreesd wordt dat een juridische strijd over poststemmen in meerdere staten de bekendmaking van de uitslag van de verkiezingen kan vertragen.

De rechters namen het besluit met twee tegen één. De twee rechters die de meerderheid vormden, waren benoemd door Republikeinse presidenten. Simon, de hoogste ambtenaar van Minnesota, is een Democraat. Hij nam het besluit om de deadline te verlengen bij een schikking met een burgergroep die een proces had aangespannen over het stemmen per post. Die schikking was goedgekeurd door een andere rechter.

Het besluit is verwarrend voor kiezers in Minnesota, een swing state. Autoriteiten raden kiezers die hun briefstembiljet nog niet hebben ingestuurd, aan dat niet meer per post te doen. In plaats daarvan kunnen ze het langsbrengen bij een afleverpunt of alsnog in persoon gaan stemmen.

Amerikaanse economie groeit met 7,4 procent, bbp nog niet op oude niveau

Het bruto binnenlands product (bbp) van de Verenigde Staten is in het derde kwartaal met 7,4 procent gegroeid ten opzichte van de drie maanden ervoor. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken donderdag bekendgemaakt, melden Amerikaanse media. Het was de grootste kwartaalgroei sinds de Tweede Wereldoorlog. Vanaf dat moment houdt de VS betrouwbare statistieken over de economie bij.

Economen waarschuwen er in The New York Times voor dat het groeicijfer vooral duidt op hoe erg de recessie in het tweede kwartaal was, en niet zozeer op hoe goed het herstel van de economie in het derde kwartaal verloopt. Het Amerikaanse bbp is nog steeds 3,5 procent lager dan aan het einde van vorig jaar. In het eerste kwartaal kromp het bbp met 1,3 procent, in het tweede met 9 procent. Veel bedrijven en organisaties moesten vanaf eind maart gedwongen sluiten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Lees ook deze analyse over de wereldeconomie: De man met de hamer treft ook de economie

Anonieme regeringsfunctionaris die Trump bekritiseerde maakt zich bekend

De anonieme auteur van het spraakmakende opiniestuk in The New York Times (TNYT) in 2018, dat ging over verzet binnen het Witte Huis tegen president Trump, heeft woensdagavond zijn identiteit bekendgemaakt in een blogpost. Het blijkt te gaan om Miles Taylor (33), voormalig stafhoofd bij het ministerie van Binnenlandse Veiligheid.

Taylor schreef in 2018 dat de president geen principes heeft, en noemt diens leiderschap „nukkig, in de contramine, kleinzielig en ineffectief”. Een groep ambtenaren rondom Trump zou stilletjes proberen „van binnenuit delen van zijn agenda en zijn slechtste neigingen te saboteren”. De president sprak daarop van „verraad” en ging - zonder succes - op zoek naar de man die zich een „hoge medewerker in de regering van Trump” had genoemd.

Waarom Taylor nu pas bekendmaakt dat hij achter het veelbesproken artikel zit, schrijft hij niet. In juni 2019 nam Taylor ontslag. Sindsdien is hij ook openlijk kritisch over de president. Eind 2019 verscheen van zijn hand het boek A Warning, met als auteur ‘Anonymous’.

Steun voor Biden
In zijn blogpost schrijft Taylor nu presidentskandidaat Joe Biden te steunen en vraagt hij mede-Republikeinen dit ook te doen. „Alhoewel Joe Biden waarschijnlijk progressieve hervormingen gaat nastreven waar conservatieven op tegen zijn (en wees gerust, we zullen ze in oppositie tegenwerken), zal zijn beleidsagenda de schade die de huidige president heeft aangebracht aan onze republiek niet evenaren. Ik geloof dat Joe Bidens fatsoen ons weer bij elkaar kan brengen, nadat Donald Trumps oneerlijkheid ons uiteen heeft gereten.”

Lees ook: Anoniem ‘verzet’ zegt Trump van binnenuit te saboteren

In reactie op de onthulling schreef president Trump op Twitter: „Wie is Miles Taylor? Hij zei dat hij ‘anoniem’ was, maar ik ken hem niet – heb zelfs nog nooit van hem gehoord.” Taylor heeft twee jaar op het ministerie van Binnenlandse Veiligheid gewerkt als hoge functionaris onder Kirstjen Nielsen, de minister van Binnenlandse Veiligheid. Hij had in die hoedanigheid veelvuldig contact met Trump over onderwerpen als immigratie, cyberveiligheid en terrorisme, schrijft de NYT. Toen Nielsen ontslagen werd, vertrok Taylor ook. Hij werkt sindsdien bij Google als chef van de nationale veiligheidsrelaties.

v.l.n.r. Senator Rob Portman, Miles Taylor en minister van Binnenlandse Veiligheid, Kirstjen Nielsen in Washington begin 2019. Foto Alex Brandon/AP

Hooggerechtshof oordeelt tegen wil Trump over poststemmen North Carolina en Pennsylvania

Het Amerikaanse Hooggerechtshof staat toe dat poststemmen in de staat North Carolina tot negen dagen na de verkiezingen worden meegeteld, meldt persbureau Reuters. In een soortgelijke zaak in de belangrijke swing state Pennsylvania wil het Hooggerechtshof geen versneld oordeel vellen. Beide beslissingen zijn tegen de wil van president Donald Trump en de Republikeinen. De net benoemde conservatieve opperrechter Amy Coney Barrett onthield zich van een oordeel, omdat ze te weinig tijd had de zaken te bestuderen.

De kiesraad van North Carolina telt tot negen dagen na de verkiezingen nog de stemmen mee die per post binnenkomen als ze een poststempel van uiterlijk 3 november hebben, omdat er mogelijk vertraging zal zijn bij de postbezorging door de US Postal Service. Daar werd bezwaar tegen aangetekend, maar een rechtbank van de staat stond de extra tijd toe. Het Hooggerechtshof heeft die beslissing nu overeind gehouden.

Pennsylvania telt briefstemmen tot drie dagen na de verkiezingen mee, maar de Republikeinen zijn daar tegen en hebben daarom een procedure aangespannen. Volgens Reuters weigerde het Hooggerechtshof woensdag met een verhouding van vijf tegen drie een versneld oordeel te vellen in de zaak.

Het Hooggerechtshof bepaalde eerder deze week wel dat in Wisconsin geen briefstemmen meer mogen worden meegeteld die na verkiezingsdag binnen komen.

Door heel de Verenigde Staten dienen tal van rechtszaken over poststemmen. Trump zegt al maanden dat stemmen per brief fraude in de hand werkt, terwijl experts zeggen dat dat nauwelijks voorkomt. Volgens critici komt Trump met zijn met zijn ongefundeerde aantijgingen om de verkiezingsuitslag te kunnen betwisten als die in zijn nadeel uitvalt.

Presidentskandidaat Biden heeft gestemd

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden en zijn vrouw Jill hebben woensdag hun stem uitgebracht voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat zegt de kandidaat in een video die een regionale televisiezender van ABC News publiceerde. De twee bezochten een stemlokaal in de stad Wilmington, in de staat Delaware.

Voordat Biden het stemlokaal binnenging, hield hij een korte toespraak over de coronapandemie. Daarna verdween hij het gebouw in, om even later onder gejuich van fans weer naar buiten te komen. „We hebben zojuist gestemd”, zegt hij tegen de aanwezigen.

Om drukte op de verkiezingsdag te voorkomen, kiezen veel Amerikanen er dit jaar voor eerder te stemmen. Tot nu toe hebben 74 miljoen mensen dit gedaan, zo blijkt uit een telling door de Universiteit van Florida. Dit zijn er een stuk meer dan in 2016, toen in totaal 58 miljoen Amerikanen hun stem vroegtijdig uitbrachten.

Presidentskandidaat Joe Biden, vlak nadat hij zijn stem uitbracht. Foto Reuters/Brian Snyder

’70 miljoen Amerikanen hebben gestemd, nu al de helft van heel 2016’

Meer dan 70 miljoen Amerikanen hebben al gestemd, meer dan de helft van de totale opkomst bij de presidentsverkiezingen in 2016. Dat meldt persbureau Reuters woensdag op basis van een onderzoek door de Universiteit van Florida. Michael McDonald, verantwoordelijke voor het onderzoek, voorspelt „een recordopkomst”. Hij verwacht dat in totaal ongeveer 150 miljoen kiezers in de VS dit jaar hun stem zullen uitbrengen. Dat komt neer op 65 procent van de stemgerechtigden; de hoogste opkomst sinds 1908.

46 miljoen stembiljetten raasden tot nu toe al door het Amerikaanse postsysteem, een „enorm aantal”, aldus experts. Het verwerken van die stemmen kan dagen of weken duren, waardoor de uitslag op 3 november mogelijk nog niet zeker is.

Donald Trump heeft herhaaldelijk kritiek geuit op het stemmen per post, wat volgens hem een fraudegevoelig systeem is. Hij noemde het dinsdag in gesprek met de Amerikaanse pers bovendien „ongepast” om extra tijd te nemen voor het tellen van de poststembiljetten. „Het zou heel, heel gepast en heel mooi zijn als er op 3 november een winnaar wordt uitgeroepen, in plaats van de stembiljetten gedurende twee weken te tellen, wat volkomen ongepast is en ik geloof niet dat dat volgens onze wetten is.”

Trump spreekt woensdag op twee campagnebijeenkomsten in de staat Arizona, waar hij volgens peilingen nipt op winst staat ten opzichte van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. Biden ontvangt medisch experts om te praten over de coronapandemie en spreekt later op de dag over zijn plannen om de crisis te bestrijden. Het coronavirus kostte tot nu toe 225.000 Amerikanen het leven, miljoenen mensen verloren hun baan.

Amerikanen in een stemhokje in New York City. Foto Mary Altaffer/AP

Campagnewebsite Trump korte tijd gehackt

De campagnewebsite van huidig president Donald Trump is korte tijd gehackt geweest. Dat bevestigt een woordvoerder van het campagneteam van Trump woensdag op Twitter. Ongeveer een half uur zagen bezoekers van de site donaldjtrump.com de tekst „Deze site is overgenomen”, schrijft The New York Times. Op de pagina verscheen een bericht „dat de wereld genoeg heeft van het nepnieuws dat president Donald J. Trump dagelijks verspreidt”.

De hackers eisten een betaling in cryptovaluta en dreigden anders „gevoelige informatie” over Trump te publiceren. In de tekst op de gekaapte website werd gesteld dat Trump „betrokken was bij het ontstaan van het coronavirus”. Ook zou hij samenwerken met buitenlandse actoren om zo de aanstaande verkiezingen te manipuleren.

Volgens Trumps campagneteam konden hackers geen gevoelige data op de site achterhalen. De hack wordt onderzocht door de FBI.

Eerder deze maand lukte het een Nederlandse ethische hacker om toegang te krijgen tot het Twitteraccount van Trump. Hacker Viktor Gevers had naar eigen zeggen maar zeven pogingen nodig om het wachtwoord van het account (‘maga2020!’) te achterhalen. Gevers maakte screenshots van de hack als bewijs.

Fans bekijken een video van Donald Trump op een groot scherm in Lansing, Michigan. Foto Chip Somodevilla/AFP

Trump erkent stijgende besmettingen in delen Verenigde Staten

President Donald Trump heeft woensdag tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de Amerikaanse staat Nebraska voor het eerst in tijden toegegeven dat het aantal coronabesmettingen in delen van de Verenigde Staten oploopt. Tijdens zijn speech, die ook online was te volgen, zei Trump dat het aantal besmettingen met het coronavirus „in sommige gebieden” in een snel tempo stijgt. De president probeerde de cijfers wel direct te relativeren. „Ze zullen binnen twee weken weer gedaald zijn, denken ze”, aldus Trump.

Trump heeft tot nog toe vaak de omvang van het probleem met het coronavirus in de Verenigde Staten afgezwakt. In een interview met journalist Bob Woodward zei hij begin vorige maand nog dat hij de mogelijke gevolgen van een virusuitbraak eerder dit jaar bewust had gebagatelliseerd. Hij zei „in alle eerlijkheid” dat hij het gevaar dat het virus vormde kleiner had laten voorkomen omdat hij geen paniek wil veroorzaken.

De Verenigde Staten hebben volgens de Johns Hopkins University veruit de meeste coronadoden ter wereld gemeld. In het land is van meer dan 225.000 mensen bekend dat zij zijn overleden aan de gevolgen van de longziekte Covid-19. Meer dan 8,7 miljoen Amerikanen zijn besmet (geweest) met het coronavirus dat de ziekte veroorzaakt.

President Donald Trump tijdens de verkiezingsrally in Omaha, Nebraska. Foto Jonathan Ernst/Reuters

Biden gekozen tot president in kinderverkiezing ondanks bots

Joe Biden heeft de presidentsverkiezing van Nickelodeon gewonnen. De Democratische presidentskandidaat kreeg 53 procent van de stemmen, meldt de Amerikaanse kinderzender. Nickelodeon meldt daarnaast dat tienduizenden bots zouden zijn ingezet bij de verkiezing.

Sinds 1988 organiseert de kinderzender iedere vier jaar de Kids Pick the President-verkiezing, waarbij kinderen op de presidentskandidaten kunnen stemmen om ze meer betrokken te krijgen bij de presidentsverkiezingen. Zes van de acht keer was de winnaar van die verkiezing ook de daadwerkelijke winnaar bij de ‘echte’ verkiezingen.

Waar momenteel bij de ‘echte’ verkiezingen wordt gewaarschuwd voor de mogelijke inmenging van buitenaf, was dat bij de kinderverkiezing ook het geval. Volgens Nickelodeon werden 130.000 stemmen uitgebracht door bots.

In een verklaring schrijft de Amerikaanse zender dat Kids Pick the President een platform is waar de stem van kinderen telt. „Ze verdienen het om gehoord te worden. En net zoals kinderen eerlijkheid waarderen, zo waarderen wij dat bij Nickelodeon. Daarom presenteren we, uit respect voor kinderen overal en in de geest van burgerlijke verantwoordelijkheid, de naam van de winnaar op basis van eerlijk uitgebrachte stemmen en binnen onze gestelde richtlijnen van één stem geteld per huishouden.”

Biden tijdens een campagnebijeenkomst in Atlanta. Foto Brian Snyder / Reuters

Texas mag inleverpunten voor briefstemmen beperken

Autoriteiten in de staat Texas mogen het aantal inleverpunten voor briefstemmen beperken tot één punt per district. Dat heeft het Hooggerechtshof van Texas dinsdag bepaald, meldt persbureau Reuters. De uitspraak betekent een nieuw hoofdstuk in de voortdurende strijd tussen Republikeinen en Democraten over het stemmen via de post.

Met de uitspraak zou het met name voor ouderen, gehandicapten en mensen in dichtbevolkte gebieden moeilijker worden via de post te stemmen. Zo wonen er in Harris County, met de stad Houston, 4,7 miljoen mensen die maar één inleverpunt hebben. Eerder had het hof van beroep in Texas nog geoordeeld dat er vanwege het risico op besmettingen meer inleverpunten per district zouden moeten zijn.

Volgens president Trump is stemmen per post fraudegevoelig, hoewel het volgens de wet een legale manier van stemmen is. Vanwege de pandemie zouden echter meer mensen in de VS hun stem via de post willen uitbrengen. De Democratische partij is gebaat bij een hogere opkomst, waardoor in verschillende staten Republikeinen een strijd voeren tegen het briefstemmen. Zo werd op maandag in de staat Wisconsin bepaald dat briefstemmen die na de verkiezingsdag binnenkomen niet meer worden meegeteld.

Texas is een staat waar de Republikeinse partij sinds 1976 niet meer verloren heeft. Uit verschillende peilingen blijkt echter dat de Democraat Joe Biden inloopt op Trump, met name vanwege ontevredenheid over de aanpak van de pandemie door de Amerikaanse president. Acht miljoen Texanen hebben hun stem al uitgebracht.

Een vrouw ontsmet haar handen na het stemmen in Texas. Foto Go Nakamura / Reuters

Briefstemmen Wisconsin moeten op verkiezingsdag binnen zijn

Briefstemmen in de Amerikaanse staat Wisconsin die na verkiezingsdag op 3 november binnenkomen worden niet meegeteld. Dat heeft het Hooggerechtshof maandag volgens persbureau Reuters bepaald. Een groep kiezers in Wisconsin, gesteund door de Democratische Partij in die staat, had een zaak aangespannen om te zorgen dat stembiljetten die enkele dagen na de verkiezingen binnenkomen nog geldig zijn.

Een federale rechtbank ging daarin mee, maar het Hooggerechtshof blokkeerde die uitspraak. Verwacht wordt dat dit jaar meer mensen via de post stemmen vanwege de pandemie. Voor de Democratische partij, die gebaat is bij een hoge opkomst, is het dan ook belangrijk dat alle stemmen worden meegeteld. In Wisconsin, waar het erom lijkt te gaan spannen of Donald Trump of Joe Biden de meeste steun krijgt, kan iedere stem van belang zijn.

President Trump heeft enkele keren benadrukt dat stemmen per post fraudegevoelig is. Mede vanwege die aantijgingen zou de rol van het Hooggerechtshof in deze presidentsverkiezingen doorslaggevend kunnen zijn. De uitspraak van het Hooggerechtshof over het briefstemmen in Wisconsin komt op dezelfde dag dat Amy Coney Barrett haar eed aflegde als opperrechter. Zij is de derde rechter die door Trump wordt benoemd en zorgt dat de conservatieve rechters in het Hooggerechtshof sterker in de meerderheid zijn dan ze al waren.

Foto Bing Guan / Reuters

Senaat stemt in met toetreding Coney Barrett tot Hooggerechtshof

De Amerikaanse Senaat heeft maandag zoals verwacht ingestemd met de benoeming van Amy Coney Barrett als rechter in het Hooggerechtshof. 52 Senatoren stemden voor de benoeming van de conservatieve rechter, 48 Senatoren stemden tegen. De benoeming komt een week voordat de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten plaatsvinden.

Na de stemming in de Senaat heeft Coney Barrett gelijk een van haar twee eden afgelegd in het Witte Huis. In het bijzijn van president Donald Trump zei ze dat ze haar werk „zonder angst of voorkeur zal doen, onafhankelijk van de politiek en van eigen voorkeuren”.

Vanwege de meerderheid van de Republikeinse Partij in de Amerikaanse Senaat werd al verwacht dat die zou instemmen met de benoeming van Coney Barrett. De rechter zal de plek innemen van de progressieve Ruth Bader Ginsburg, die vorige maand overleed. Zodra president Trump Coney Barrett officieel benoemt, zal het Hooggerechtshof bestaan uit zes conservatieve opperrechters en drie progressieve.

Lees ook: Voor de Republikeinen zijn rechters een politieke reddingsboot

Nooit eerder is een opperrechter zo kort voor de presidentsverkiezingen in de VS benoemd. De Democratische Partij is onder meer daarom fel gekant tegen de benoeming van Coney Barrett. Volgens de Democraten moest een dergelijke benoeming uitgesteld worden tot na de verkiezingen van 3 november. Zo blokkeerden de Republikeinen in 2016 een benoeming van een opperrechter door voormalig president Obama, omdat zij destijds stelden dat die beslissing na de verkiezingen genomen zou moeten worden.

Het Hooggerechtshof zou daarnaast een belangrijke rol in de komende verkiezingen kunnen spelen omdat niet zeker is of president Trump zich zal neerleggen bij een eventuele nederlaag. Trump heeft tijdens zijn termijn drie rechters in het Hooggerechtshof benoemd, waardoor de Democraten vrezen dat een beslissing over de verkiezingen in zijn voordeel zou kunnen uitvallen.

Foto Anna Moneymaker / AFP

Twitter informeert gebruikers: stemmen per post is veilig

In aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen waarschuwt Twitter vanaf maandag gebruikers over mogelijke verspreiding van desinformatie. Twitter informeert gebruikers over het verkiezingsproces met een melding bovenaan hun timelime en in de zoekresultaten. „Omdat deze verkiezingen anders zijn dan alle andere in de geschiedenis van de VS. [..] informeren we je over belangrijke onderwerpen”, schrijft het bedrijf.

Twitter avatar TwitterSupport Twitter Support #Election2020 is unlike any other in US history. With so many more people voting by mail and potentially delayed results, starting today, we’ll show you prompts in your Home timeline and Search to help you stay informed on these critical topics. https://t.co/OAtbnoa70W

Zo gaat Twitter gebruikers informeren dat stemmen per post veilig is, „zelfs met een stijgend aantal uitgebrachte stemmen”. Een andere waarschuwing gaat over mogelijke vertraging bij een verkiezingsuitslag. „Met de stijging in het aantal uitgebrachte stemmen per post, duurt het mogelijk wat langer voordat er een winnaar wordt uitgeroepen”, schrijft Twitter. „Dit betekent dat je mogelijk onbevestigde berichtgeving voorbij ziet komen waarbij een kandidaat al wordt uitgeroepen tot winnaar.”

Eerder deze maand maakte het bedrijf al bekend het moeilijker te maken om misleidende informatie over de Amerikaanse verkiezingen te verspreiden. Gebruikers die een bericht willen delen dat is aangemerkt als desinformatie, worden eerst verwezen naar „betrouwbare” informatie, voordat ze het kunnen retweeten.

Meer Amerikanen hebben vervroegd gestemd dan in 2016

Met nog acht dagen te gaan tot de presidentsverkiezingen, hebben al meer Amerikanen vroegtijdig hun stem uitgebracht dan in 2016. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Florida. Tot nu toe brachten bijna 60 miljoen Amerikanen hun stem uit, bij de vorige verkiezingen deden in totaal 58 miljoen Amerikanen dat naar aanloop van de verkiezingsdag.

Om drukte op de verkiezingsdag te voorkomen, kiezen veel Amerikanen er dit jaar voor eerder te stemmen. Dat gebeurde tot nu toe het meeste in de staten Californië, Texas en Florida. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN is de toename in vervroegd stemmen op dit moment het grootst in de staten New Jersey, Delaware en Virginia. In deze staten is het Amerikanen relatief makkelijk gemaakt om te stemmen per post, bijvoorbeeld door een stembiljet op te sturen naar iedereen die gerechtigd is te stemmen.

De Universiteit van Florida voorspelde vrijdag op basis van de telling dat de totale opkomst kan oplopen tot 65 procent. Dat zou betekenen dat 150 miljoen Amerikanen zouden stemmen. Zo hoog is de opkomst voor de presidentsverkiezingen sinds 1908 niet meer geweest. In 2016 was de totale opkomst 56,9 procent.

Amerikanen staan in de rij om hun stem vervroegd uit te brengen in Florida. Foto Reuters/Gregg Newton

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC het laatste nieuws bij rond de Amerikaanse verkiezingscampagnes in aanloop naar de presidentsverkiezingen op 3 november.

Lees hier het blog van vorige week terug