Italië krijgt oranje reisadvies en versoepeling voor Canarische Eilanden en heel Griekenland

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC de belangrijkste ontwikkelingen bij rond de coronacrisis. Dit was het belangrijkste nieuws van maandag:

 • Het kabinet zal deze dinsdag geen nieuwe maatregelen aankondigen en zal geen persconferentie geven. In plaats daarvan beantwoordt het kabinet dinsdagmiddag persvragen.
 • Minister Arie Slob gaat in quarantaine omdat hij contact heeft gehad met een medewerker die later besmet bleek met het coronavirus. Hij voelt zich naar eigen zeggen prima.
 • Er liggen weer meer dan vijfhonderd Nederlandse coronapatiënten op de intensive care. Het aantal patiënten dat IC-zorg nodig had, is de voorbije dag met zestien toegenomen.
 • Van zondag op maandag werden 10.353 nieuwe positieve coronatests gemeld bij het RIVM. Het totaal aantal bevestigde coronagevallen in Nederland is nu de 300.000 gepasseerd.
 • Het reisadvies voor Italië wordt aangescherpt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt vanaf woensdag reizigers naar Italië aan om enkel noodzakelijke reizen te maken.
Lees hier: het volledige blog van dinsdag

Onrust in Italiaanse steden om nieuwe coronamaatregelen

In meerdere Italiaanse steden is het maandag onrustig geworden bij betogingen tegen de aangescherpte coronamaatregelen. Zo gooiden betogers in Milaan stenen, vuurwerk, flessen en een molotovcocktail naar de politie of hun voertuigen, schrijft de Italiaanse krant La Repubblica.

Ook in andere steden in het Zuid-Europese land is het onrustig. In Turijn kwam het meermaals tot een confrontatie tussen demonstranten en agenten. Volgens La Repubblica gooiden betogers ook daar met vuurwerk en flessen naar de politie. Die zou traangas hebben ingezet en zeker tien demonstranten hebben gearresteerd. Op beelden uit Lecce, een stad in het zuidoosten van Italië, is te zien hoe betogers door een politielinie breken. In de noordoostelijke stad Trieste gooiden betogers met vuurwerk. En in Napels kwamen duizenden mensen af op een demonstratie die vooralsnog zonder grote incidenten is verlopen, aldus het Italiaanse persbureau ANSA.

De protesten en rellen zijn reacties op de aanscherping van de coronamaatregelen, die de Italiaanse regering zondag aankondigde. Onder meer fitnesscentra en de amateursport zijn aan banden gelegd en restaurants en cafés moeten na 18.00 uur dicht. Het aantal besmettingen in het land neemt de laatste tijd toe. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken scherpte maandag het reisadvies voor Italië aan tot oranje.

In Turijn wordt een betoger gearresteerd. Foto Marco Bertorello/AFP

Vaststelling definitieve loonsubsidie uit tweede ronde uitgesteld

Bedrijven die voor de periode juni-september 2020 via de NOW-2 loonsubsidie hebben aangevraagd, moeten langer wachten tot zij het volledige bedrag krijgen. Het loket dat het definitieve subsidiebedrag vaststelt, gaat pas op 15 april volgend jaar open, schrijft minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) in een maandag verstuurde Kamerbrief. Aanvankelijk was de planning dat het loket medio november al in gebruik genomen zou worden.

De reden voor de vertraging is dat de voor het loket verantwoordelijke uitkeringsinstantie UWV het momenteel te druk heeft, onder meer met het optuigen van de NOW-3, de derde fase van de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid. Wel kunnen bedrijven vanaf 16 november een beroep doen op die NOW-3 om op die manier extra steun te krijgen, aldus Koolmees. De minister schrijft dat het besluit noodzakelijk is, maar dat hij tegelijkertijd beseft dat het „voor sommige bedrijven vervelend is” omdat zij belang hebben „bij duidelijkheid en eventuele uitbetaling van het resterende subsidiebedrag”.

Via de NOW kunnen door de coronacrisis getroffen bedrijven een vergoeding krijgen van de overheid om het personeel door te betalen. Bedrijven die de NOW-2 aanvroegen, hebben tot nu toe 80 procent van de geschatte subsidie als voorschot ontvangen. Afhankelijk van de gedraaide omzet en daadwerkelijke loonkosten wordt, nadat het vaststellingsloket zich erover gebogen heeft, vervolgens de overige 20 procent uitgekeerd. Het totale subsidiebedrag kan dan lager of juist hoger uitvallen, bijvoorbeeld als de omzetdaling groter was dan verwacht.

Lees ook over de drukte bij het UWV: Overwerken en prioriteiten stellen

Italië krijgt oranje reisadvies en versoepeling voor Canarische Eilanden en heel Griekenland

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt vanaf woensdag reizigers naar Italië aan om enkel noodzakelijke reizen te maken. Ook worden reizigers naar het land geadviseerd om tien dagen in quarantaine te gaan bij terugkomst, zo heeft het ministerie maandag bekendgemaakt. Reden hiervoor is dat „het aantal besmettingen met het coronavirus in heel Italië toegenomen” is, aldus het ministerie.

Daarnaast versoepelt het ministerie het reisadvies voor de Canarische Eilanden en alle Griekse eilanden dinsdag. De eilanden gaan daarmee van ‘oranje’ naar ‘geel’. Dat bevestigt het ministerie maandag naar aanleiding van berichtgeving van De Telegraaf. Dat betekent dat het ministerie niet langer adviseert om enkel noodzakelijke reizen naar de Spaanse en Griekse eilanden te maken, maar dat ook vakanties mogelijk zijn.

Ook worden reizigers naar deze bestemming niet langer geadviseerd tien dagen in quarantaine te gaan bij terugkomst in Nederland. Dit advies geldt wel voor oranje gebieden. Het Griekse vasteland kreeg eerder al een geel reisadvies, waarmee vanaf morgen het gehele land beschikbaar wordt voor vakantiereizen zonder geadviseerde quarantaine bij terugkomst. Het vasteland van Spanje blijft na morgen wel op oranje staan.

Toeristen liggen op het strand van het Griekse eiland Korfoe. Foto Andy Rain/EPA

Albert Schweitzer ziekenhuis neemt 24 uur geen nieuwe coronapatiënten meer op

Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht neemt 24 uur geen nieuwe patiënten meer op. Dat heeft het ziekenhuis maandag bekendgemaakt. „Elk bed in het ziekenhuis is bezet”, staat in een verklaring. „De instroom van patiënten met corona of een coronaverdenking is al vele dagen fors groter dan de uitstroom.”

In het ziekenhuis is plek voor 35 patiënten op de verpleegafdeling en zes op de intensive care. Het aantal ziekenhuisbedden uitbreiden kan volgens het ziekenhuis niet omdat ze kampen met een personeelstekort. „Elke dag komen er forse aantallen collega’s bij die zich ziek moeten melden omdat ze zelf het coronavirus hebben.” De Raad van Bestuur van het ziekenhuis noemt de situatie „zeer zorgwekkend”. Dinsdagmiddag wordt gekeken of het besluit wordt verlengd.

Twitter avatar asznl Albert Schweitzer zh Tot onze grote spijt hebben wij vanmiddag een drastische beslissing moeten nemen. Wegens grote drukte en ziek personeel kunnen we 24 uur geen nieuwe corona- en coronaverdachte patiënten ontvangen. Lees via de link een verklaring van de Raad van Bestuur. https://t.co/MOcx0oHjXd

Helft specialisten ouderengeneeskunde bezorgd over kwaliteit zorg

Bijna de helft van de specialisten ouderengeneeskunde denkt dat ze de kwaliteit van hun behandelingen de komende tijd niet op het gewenste niveau te kunnen houden. Ruim een derde van de artsen is de zorg voor ouderen al aan het afschalen, meldt de beroepsvereniging van specialisten ouderengeneeskunde Verenso op basis van een peiling onder hun leden.

Volgens de vereniging is het op „een aantal plekken nu al lastig om de basiszorg te blijven leveren”. Dit komt omdat meer personeel thuis zit door ziekte of quarantaine. Het afschalen van zorg in verpleeghuizen is lastig, benadrukt de beroepsvereniging. „In het verpleeghuis gaat het om bewoners. Daar kun je de zorg niet zomaar afschalen. Dat betekent dat bewoners niet gewassen worden of uit bed geholpen worden”, zegt voorzitter van Verenso Jacqueline de Groot in een verklaring.

De helft van de specialisten vindt bovendien dat er te weinig aandacht is voor de situatie in verpleeghuizen. „We zien de aandacht vooral uitgaan naar de ziekenhuizen en de IC’s. Tegelijkertijd kampen de verpleeghuizen en de wijkzorg met een nijpende situatie, die onderbelicht blijft”, zegt De Groot.

België over twee weken geen IC-capaciteit meer, als besmettingen blijven stijgen

 • Als de coronabesmettingen in België de komende twee weken op dezelfde manier blijft stijgen als nu, bereikt het land over twee weken de maximale capaciteit op de intensive care. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht maandag op een persconferentie gezegd, melden Belgische media. Momenteel liggen er in België 757 patiënten op IC. „Dat aantal verdubbelt nu om de acht dagen. Over iets minder dan 14 dagen liggen er dus 2.000 patiënten op intensieve zorg en dat is onze maximumcapaciteit”, aldus Van Gucht. „Het venster dat we nog hebben, is aan het sluiten.”
  Eerder op de dag vertelde Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg dat België heeft gevraagd of er patiënten uit dat land in Nederlandse ziekenhuizen opgenomen zouden kunnen worden. In noodgevallen is dat denkbaar, zei Kuipers, maar op structurele basis is daar momenteel geen plaats voor. Daarvoor is het te druk in de Nederlandse ziekenhuizen, aldus Kuipers.
 • Noorwegen heeft maandag strengere coronamaatregelen afgekondigd, nu ook daar het aantal besmettingen met het coronavirus stijgt. Op privébijeenkomsten bij mensen thuis mogen niet meer twintig, maar nog maximaal vijf mensen samenkomen. Dat heeft de Noorse premier Erna Solberg bekendgemaakt, schrijven internationale persbureaus. Ook publieke evenementen worden beperkt: deze mogen maximaal vijftig bezoekers toestaan, in plaats van de eerdere tweehonderd.
  De regering maakt bovendien een einde aan de voorkeursregeling die buitenlandse werknemers tot nu toe hadden. Zij moeten onder de nieuwe maatregelen net als ieder ander tien dagen in quarantaine, wanneer zij vanuit het buitenland Noorwegen binnenkomen. „We moeten meer doen om de verspreiding van het virus tegen te gaan”, aldus Solberg. De nieuwe maatregelen gaan op 31 oktober in. Het is niet bekend tot wanneer deze van kracht zullen blijven.

10.353 nieuwe positieve tests gemeld bij RIVM

Van zondag op maandag werden 10.353 nieuwe positieve coronatests gemeld bij het RIVM. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het instituut. Het totaal aantal bevestigde coronagevallen in Nederland is nu de 300.000 gepasseerd. De voorbije dagen schommelt het aantal gerapporteerde besmettingen rond de 10.000 per dag.

Of er sprake is van een stijging of daling in het aantal coronabesmettingen in Nederland, is op basis van de RIVM-cijfers niet direct te zeggen. Vaak, vooral in het weekend, zit er vertraging in het doorgeven van positieve tests aan het RIVM. Bovendien kampte het instituut afgelopen weekend met een storing, waardoor een onbekend aantal gevallen met extra vertraging in de statistieken belandden. Mogelijk is een deel daarvan ook vandaag nog meegenomen.

Ook is de afgelopen dag 26 keer melding gemaakt bij het RIVM van een sterfgeval door Covid-19, tegenover 27 op zondag. Niet al deze mensen overleden het afgelopen etmaal. Het doorgeven van sterfgevallen aan het RIVM gebeurt soms met enige vertraging.

Burgemeester Enschede in ziekenhuis vanwege corona

De burgemeester van Enschede Onno van Veldhuizen (58) is zondag opgenomen in het ziekenhuis vanwege zijn coronaklachten. Dat maakt de gemeente maandag bekend. De burgemeester, tevens voorzitter van de veiligheidsregio Twente, heeft een longontsteking en hoge koorts, meldt persbureau ANP. Hij zou niet op de intensive care liggen.

Van Veldhuizen ging vorig weekend in thuisquarantaine vanwege verkoudheidsklachten en koorts. Hij liet zich vorige week maandag testen op het virus maar kreeg een negatieve uitslag. Toen de klachten verergerden, besloot hij later in de week opnieuw een test te laten afnemen. Ditmaal volgde een positieve uitslag. „Ik kan me niet herinneren dat ik me zo ziek heb gevoeld,” zei hij zaterdag tegen omroep RTV Oost.

Burgemeester Onno van Veldhuizen in 2017. Foto Cees Elzenga

506 Nederlandse coronapatiënten op de intensive cares

Er liggen weer meer dan vijfhonderd Nederlandse coronapatiënten op de intensive care. Het aantal patiënten dat IC-zorg nodig had, is de voorbije dag met zestien toegenomen, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatie Centrum Patiëntenspreiding (LCPS). 1.743 mensen liggen op andere afdelingen in het ziekenhuis. Twee IC-patiënten liggen in een ziekenhuis in Duitsland.

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg heeft opnieuw gewaarschuwd dat het aantal besmettingen snel omlaag zal moeten omdat de reguliere zorg in de verdrukking dreigt te komen. „Hoe hoger de golf wordt, hoe langer het duurt voor we de piek bereiken, hoe langer het duurt voordat je weer een normaal niveau bereikt”, aldus de arts. Ongeveer 25 tot 30 procent van de reguliere klinische zorg wordt volgens Kuipers al afgeschaald. „Het besmettingscijfer stabiliseert nu, maar het moet echt naar beneden. Dit is niet genoeg.”

Het aantal IC-patiënten neemt al meer dan twee weken iedere dag toe. Daarom worden patiënten in drukke gebieden overgebracht naar andere regio’s. De afgelopen 24 uur zijn 22 zieken naar een ander ziekenhuis overgebracht, van wie vijf IC-patiënten. Het totale aantal patiënten op de intensive cares ligt al ongeveer een week rond de negenhonderd. Toch neemt de druk op de ziekenhuizen door het coronavirus duidelijk toe.

Kuipers vertelde verder dat België gevraagd heeft of er misschien patiënten uit dat land in Nederland opgenomen zouden kunnen worden. Op structurele basis is daar nu geen plaats voor vanwege de grote drukte in eigen land. In noodgevallen is het wel denkbaar dat een Nederlands ziekenhuis een patiënt uit dat land kan overnemen, zegt Kuipers. Het centrum is vooralsnog niet gevraagd om een of meer patiënten over te nemen.

Minister Slob in quarantaine vanwege contact met besmette medewerker

Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs, ChristenUnie) gaat in quarantaine. Hij heeft contact gehad met een medewerker die later besmet bleek met het coronavirus. Daarvoor werd Slob gewaarschuwd door de CoronaMelder-app, schrijft hij maandag op sociale media. „Ik laat me zo snel mogelijk testen. Ik werk door vanuit huis”, aldus Slob.

Volgens Het Parool zou Slob de melding hebben gekregen tijdens een debat over een wijziging van de Mediawet uit 2008. Het debat is door Slobs quarantaine vooralsnog geschorst. De minister voelt zich naar eigen zeggen prima, aldus persbureau ANP.

Twitter avatar arieslob Arie Slob Ik ga in quarantaine. De app CoronaMelder heeft mij gewaarschuwd. Een medewerker blijkt positief getest op het coronavirus. Ik laat me zo snel mogelijk testen. Ik werk door vanuit huis.

Minister Slob met een mondkapje eerder deze maand. Foto Koen van Weel/ANP

China test opnieuw miljoenenstad in een aantal dagen

De Chinese stad Kashgar heeft zaterdag en zondag ruim 2,8 miljoen inwoners getest op het coronavirus. Daarbij testten zeker 138 mensen positief op het virus. Dat hebben lokale autoriteiten zondag bekendgemaakt, melden internationale persbureaus. De komende dagen testen de autoriteiten ook de overige 2 miljoen inwoners van Kashgar. De stad is gelegen in de omstreden regio Xinjiang, waar de Chinese autoriteiten islamitische Oeigoeren onderdrukken.

Aanleiding voor het massale testen is de besmetting van een 17-jarige inwoner van de stad, aldus de Chinese autoriteiten. Zij zou zaterdag zonder ziekteverschijnselen positief zijn getest op het virus, na een routinetest in de fabriek waar ze werkt. Daarop heeft de Chinese regering naar eigen zeggen een epidemiologisch onderzoeksteam naar de stad gestuurd. Scholen in de stad zijn per direct gesloten en niemand mag de stad verlaten, tenzij een negatieve test overlegd kan worden.

De uitbraak in Kashgar is de grootste in China sinds afgelopen zomer, toen verschillende bezoekers van een voedselmarkt in Beijing het virus opliepen. Eerder deze maand voerden de Chinese autoriteiten een vergelijkbaar testbeleid uit in de miljoenenstad Qingdao. In vijf dagen testte de stad alle 9 miljoen inwoners, omdat meerdere patiënten in een ziekenhuis en hun naasten besmet bleken. Hoeveel mensen daar precies besmet waren, is niet helemaal duidelijk. Ook gingen delen van Qingdao direct in lockdown.

Een straat in Kashgar, in de regio Xinjiang. Foto Getty Images

Kabinet beantwoordt dinsdag vragen, maar komt niet met nieuwe regels

Het kabinet zal deze dinsdag geen nieuwe maatregelen bekendmaken. Vooralsnog staat op die dag ook geen persconferentie om 19.00 uur gepland waarin premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) een stand van zaken geven. In plaats daarvan zullen ze dinsdagmiddag persvragen beantwoorden. Bronnen zeggen tegen NRC dat het kabinet afwijkt van het vaste stramien van een tweewekelijkse persconferentie omdat er geen besluiten of nieuwe maatregelen zijn die gecommuniceerd moeten worden.

Het kabinet wil eerst het effect van de ‘gedeeltelijke lockdown’ die op 13 oktober inging zien, dat zal later deze week pas in de cijfers te lezen zijn. Als de cijfers er aanleiding toe geven, zullen wellicht later deze week alsnog nieuwe aanscherpingen worden aangekondigd. Tot nu toe stemmen de RIVM-cijfers tot „licht optimisme”, zo klinkt rond het kabinet. In de afgelopen weken zagen ze daar de toename van het aantal besmettingen hard groeien, in de afgelopen dagen lijkt het tempo waarin het virus rondgaat af te nemen. Dan zouden nieuwe maatregelen niet nodig zijn.

Mocht deze week blijken dat het aantal nieuwe virusbesmettingen toch weer toeneemt, dan wordt gedacht aan maatregelen die tijdens de eerste coronagolf ook golden, zoals bijvoorbeeld het sluiten van de sportscholen. Het (gedeeltelijk) sluiten van scholen is vooralsnog niet aan de orde en ook van een algeheel bezoekverbod aan verpleeghuizen is nog geen sprake. Het is aan verpleeghuizen zelf om maatregelen te nemen die bij hen van toepassing zijn. Daarbij is wel de opdracht meegegeven vanuit het ministerie van Volksgezondheid om het contact met familieleden mogelijk te maken.

Politie: maatschappelijk ongenoegen leidt tot een onvoorspelbare jaarwisseling

De politie voorziet dit jaar een „onvoorspelbaar” Oud en Nieuw, vooral vanwege het coronavirus. De kans is groot dat er ook rond de jaarwisseling nog geen grote feesten gevierd kunnen worden. Bovendien zullen grote vuurwerkshows, die in verschillende gemeenten worden georganiseerd als alternatief voor het zelf afsteken, waarschijnlijk niet kunnen doorgaan. De politie voorziet dat het groeiende „maatschappelijk ongenoegen” over alle maatregelen rond de jaarwisseling wel eens tot problemen zou kunnen leiden.

„We merken dat ongenoegen nu al. Het aantal overlastmeldingen neemt toe, melden ook wijkagenten”, schrijft Ruud Verkuijlen, die verantwoordelijk is voor de voorbereidingen op de jaarwisseling, op de site van de politie. De politie probeert dat samen met onder meer de gemeenten te voorkomen door „waar nodig” agenten of andere handhavers in te zetten.

Agenten zullen dit jaar extra tijd kwijt zijn aan het handhaven van het nieuwe verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, aldus Verkuijlen. De politie had aangedrongen op die scherpere regels, en agenten zijn volgens hem blij dat het verbod er gekomen is. „Het voor hulpverleners gevaarlijke vuurwerk is in ons land niet meer legaal te koop. Handelaren verkopen alleen siervuurwerk.”

De politie toont zich bovendien optimistisch over de aanpak van vuurwerk dat in Nederland illegaal wordt verkocht. Een speciale groep heeft zich sinds begin dit jaar in samenwerking met de buurlanden een „stevige informatiepositie” verschaft, en daardoor al duizenden kilo’s in beslag genomen. Bovendien is de verzending via de post dankzij strengere controles volgens de politie „bijna stilgevallen”. Handelaren verkopen hun waar nu wel vaker vanuit busjes. De politie roept mensen op melding te maken als ze dat zien.

Politie bij een coronaprotest op het plein in Den Haag. Agenten merken nu al dat de maatschappelijke onrust toeneemt. Foto Bart Maat/ANP

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen bij rondom de coronacrisis. Dit was het belangrijkste nieuws van zondag:

 • Het kabinet gaat dinsdag tijdens een persconferentie waarschuwen voor „draconische maatregelen” als het aantal coronabesmettingen blijft oplopen doordat mensen zich niet aan de regels houden. Een aanscherping van de huidige maatregelen ligt nog niet voor de hand, meldden NOS en De Telegraaf.
 • Gisteren werden 10.211 nieuwe positieve coronatests gemeld bij het RIVM. Een onbekend aantal van deze positieve uitslagen kwam niet van zaterdag op zondag, maar van vrijdag op zaterdag binnen bij de GGD’s vanwege een ict-storing op zaterdag.
 • De vooraanstaande Amerikaanse virusexpert en -adviseur Anthony Fauci verwacht dat eind november of begin december duidelijk zal zijn of een of meerdere kandidaatvaccins veilig zijn. Als dat het geval is, kan in het tweede of derde kwartaal van 2021 een substantieel deel van het volk gevaccineerd zijn.
 • In Frankrijk zijn zondag 52.010 positieve coronatests geregistreerd. Hoewel er veel meer getest wordt dan tijdens de eerste besmettingsgolf is dat het hoogste aantal positieve tests op één dag in het land sinds het begin van de coronapandemie.

 

Lees hier het blog van zondag terug.

Demonstranten, zaterdag op het Malieveld in Den Haag, tegen de coronamaatregelen. Foto Sem van der Wal/ANP