Fauci: brede inzet vaccin kan nog jaar duren, Bulgaarse premier besmet

Fauci in het gebouw van de National Institutes of Health.
Fauci in het gebouw van de National Institutes of Health. Foto Erik S. Lesser/EPA

Een greep uit nieuws van over de grens.

  • De Amerikaanse virusexpert en -adviseur Anthony Fauci verwacht dat eind november of begin december duidelijk zal zijn of een of meerdere kandidaatvaccins veilig zijn. Dat zei hij in een interview met de BBC. Als een vaccin geschikt wordt bevonden, kunnen de eerste mensen aan het einde van dit jaar of in de eerste maanden van 2021 gevaccineerd worden.

    Fauci benadrukte dat dit niet betekent dat iedereen binnen dat tijdsbestek een vaccin kan krijgen, zoals president Donald Trump eerder impliceerde. Vermoedelijk zullen eerst het zorgpersoneel en mensen met een zwakke gezondheid een vaccin krijgen. Volgens Fauci zal pas in het tweede of derde kwartaal van 2021 een substantieel deel van het volk gevaccineerd kunnen worden, waarmee het virus kan worden ingedamd.

  • De Bulgaarse premier Bojko Borissov is besmet met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Dat heeft hij zondag bekendgemaakt op Facebook. Borissov heeft naar eigen zeggen milde symptomen van Covid-19 en wordt thuis verzorgd. Vrijdag maakte een van zijn vicepremiers ook al bekend besmet te zijn met het virus. Het aantal vastgestelde besmettingen in Bulgarije is de afgelopen dagen flink opgelopen. In reactie daarop zijn ook de coronamaatregelen in het Oost-Europese land aangescherpt.

  • Inwoners van de Australische stad Melbourne hoopten zondag goed nieuws te horen. Verwacht werd dat aangekondigd zou worden dat cafés en restaurants hun deuren weer mochten openen en dat het advies om thuis te blijven opgeheven zou worden. Die versoepelingen zijn echter uitgesteld vanwege een corona-uitbraak in het noorden van de stad. Volgens de premier van deelstaat Victoria moet nog enkele dagen gewacht worden op de uitslag van honderden coronatests, om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Dit betekent dat de vijf miljoen inwoners van de stad in elk geval nog iets langer binnen moeten blijven.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Kabinet komt dinsdag met waarschuwing, geen aanscherping’