Zorgpersoneel en patiëntenorganisatie: verplicht mondkapje in het ziekenhuis

Een medewerker op de spoedeisende hulp van het ZGT Ziekenhuis in Almelo. Personeel in het ziekenhuis zou zijn of haar mondkapje beter alleen kunnen afdoen als dat nodig én veilig is, vinden organisaties.
Een medewerker op de spoedeisende hulp van het ZGT Ziekenhuis in Almelo. Personeel in het ziekenhuis zou zijn of haar mondkapje beter alleen kunnen afdoen als dat nodig én veilig is, vinden organisaties. Foto Kees van de Veen

Ziekenhuispersoneel zou verplicht moeten worden in principe een mondkapje te dragen. Dat schrijven de beroepsorganisaties V&VN en NU’91, de bonden FNV, CNV en FBZ en Patiëntenorganisatie Nederland zaterdag in een open brief aan de ziekenhuizen. De ondertekenaars vinden het „verwarrend en onveilig” dat ziekenhuismedewerkers niet altijd een masker op hoeven. Uitgangspunt zou volgens hen moeten zijn dat medewerkers altijd een mondkapje dragen, tenzij het noodzakelijk en verantwoord is om het af te doen.

„De verhalen van onze leden stromen dagelijks binnen. Wat zeg je tegen de patiënt die bijkomt van een zware operatie en je vraagt waarom verpleegkundigen rondlopen zonder bescherming?” schrijven de organisaties in hun brief aan de ziekenhuiskoepels NVZ en NFU. „Kun je dan met droge ogen zeggen dat het veilig is? Natuurlijk niet!” Het zou duidelijker zijn als men in principe overal een mondkapje draagt, schrijven zij. Alleen als zorgpersoneel het zelf zinvol en verantwoord acht om het af te doen, zou dat volgens de beroepsorganisaties moeten worden toegestaan.

Lees ook: Ziekenhuizen hebben personeel met milde klachten ook nodig

In ziekenhuizen is het nu soms wel, maar vaak ook niet verplicht om een mondkapje te dragen. Door er in principe een verplichting van te maken, zouden patiënten zich veiliger voelen en beter beschermd worden. Bovendien zou de regel bijdragen aan een verlaging van het aantal besmettingen onder zorgpersoneel zelf, stellen de briefschrijvers. „Het virus zal helaas nog even onder ons blijven, dus moeten we er alles aan doen om medewerkers zo lang mogelijk fit en gezond te houden én patiënten zo min mogelijk te besmetten.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Verplicht mondkapjes voor ziekenhuispersoneel’