Brieven

Daar gaan de flora en fauna van A’dam

Brieven

De Bretten, „het laatste stukje wildernis van Amsterdam” zal voor recreatie worden heringericht.
De Bretten, „het laatste stukje wildernis van Amsterdam” zal voor recreatie worden heringericht. Foto Dutchphoto/Hans van Weel

De Bretten

Net als op de Veluwe

Onze kostbare natuurgebieden staan in ons kleine land onder druk (Laatste stukje Amsterdamse wildernis wordt recreatieplek, 10/10). Ook onze nationale trots de Veluwe zucht onder de druk van recreatie: wandelen, fietsen, mountainbiken, paardrijden, hondenuitlaatservice, hardlopen, wildspotters, natuurfotografen (waarvan sommigen door rustgebieden struinen), en niet te vergeten de ‘events’. Recreëren is consumeren. Om wat er nog over is van de natuur op de Veluwe te beschermen, wordt gewerkt aan recreatie-zonering: het proberen de gewenste toegankelijkheid voor de naar natuurbeleving smachtende recreanten in goede banen te leiden. Infrastructuur wordt aangepast, transferiums aan de randen van gebieden worden aangelegd met pannenkoekenrestaurants onder handbereik. Er is geen ontsnappen aan als we dat wat nog rest van onze natuur nog een beetje willen beschermen. Helaas, ook de flora en fauna in De Bretten zullen dus niet ontkomen aan de bedreigende recreatieve druk. Mensen zijn er wellicht blij mee; of de vogels, insecten en reptielen dat ook zijn?


via nrc.nl

Kijk film Attenborough

Sinds 1990 is de dierenpopulatie in Nederland met 70 procent afgenomen. Met grote droevenis lees ik nog wel eens iets van Jac. P. Thijsse. Op de vlaktes in mooi Drenthe lopen al vrijwel geen hazen, konijnen en fazanten meer. Doodse vlaktes. Terugbrengen lijkt onmogelijk. Als er ergens nog natuur is, zou ik er angstvallig afblijven. Kan zo’n ambtenaar niet verplicht worden om de laatste film van David Attenborough te bekijken?


via nrc.nl


Alsjeblieft geen boten

Wanneer je het gebied ten westen van Osdorp, de Eendracht, beter inricht en toegankelijk maakt heb je je uitloopruimte voor de stedeling. Daar zijn ook al uitspanningen en buitenactiviteiten. Spieringhorn kan je dan met rust laten. Hoogstens een voet-fietspad aan de noordzijde ter ontsluiting. Alsjeblieft geen ‘waar-is-dat-feesie, hier-is-dat-feesie’. Fietsen, joggen en wandelen aan de randen, prima. Geen boten, want die leggen overal aan en bouwen hun onvermijdelijke wittewijnfeestjes tussen de nesten.


via nrc.nl

Wat een prachtig gebiedje

Naar aanleiding van dit artikel zijn we eens naar dat gebied geweest waar je normaal gesproken alleen maar langs rijdt of in de file staat. Het was niet eenvoudig om een parkeerplaats te vinden, dat maakt het al minder interessant voor het grote publiek. Maar wat een prachtig gebiedje! Weldadig die rust en dat groen. Planten die je nog maar weinig ziet en die gigantische wilgen... Er hoeft niet veel te gebeuren want er zijn al verharde paadjes en er is al een fietspad. Hier en daar een bankje om de rust nog wat meer te laten doordringen, maar verder niets. Bij het nabijgelegen Westerpark en op het terrein bij de gasfabriek is al genoeg horeca.


via nrc.nl

Kunstsubsidies AFK

Geen willekeur

In het opiniestuk Cultuursubsidie werd door willekeur een zooitje (17/10) beticht Zora Duvnjak het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) van willekeur bij de toekenning van zijn vierjarige subsidiebesluiten. Het artikel maakt veel los in de cultuursector. We willen benadrukken dat het AFK staat voor een levendige, pluriforme cultuursector, waarbij we afhankelijk zijn van de financiële middelen die de overheid ter beschikking stelt voor cultuur. Deze middelen zijn schaars, wat leidt tot het pijnlijke gevolg dat er altijd instellingen buiten de boot vallen. Hoe graag we dat ook zouden willen, er is eenvoudigweg niet genoeg subsidiegeld om over alle aanvragers te verdelen.

Voor de persoonlijke teleurstelling die uit Duvnjaks artikel spreekt, heeft het AFK begrip. Waar we op willen reageren zijn de onjuistheden en aannames over zowel de organisatie als het beoordelingsproces.

De verdeling van de vierjarige subsidies wordt gedaan door zorgvuldig samengestelde, onafhankelijke commissies uit de brede cultuursector en volgt de wettelijke en gemeentelijke kaders. De beoordeling van de aanvragen gaat aan de hand van vier criteria die door de gemeenteraad en het college zijn vastgesteld. De subsidieregeling en de uitgebreide toelichting zijn bij uitstek transparant, gepubliceerd op onze website en beschrijven precies hoe en wat er beoordeeld wordt. Bovendien zijn alle adviezen van de commissies volledig terug te lezen op de website van het AFK, inclusief de waarderingen per criterium die tot een rangorde van de aanvragen leiden. Dit alles doen we juist om willekeur te vermijden. Dat deze rangorde inclusief punten per aanvraag niet expliciet vermeld staat is een bewuste keuze van het AFK en op verzoek van instellingen. De beoordeling is geen ‘beauty contest’ en iedere kunstinstelling kan op deze manier ook andere geldstromen aanboren zonder dat zijn plaats in de rangorde daar mogelijk invloed op heeft.

Het grote aantal honorabele aanvragen in de theaterdiscipline leidde tot een benadeling van theaters ten opzichte van andere disciplines. Met het AFK-voorstel om 11 extra theaterorganisaties te financieren, hebben we dit, met ondersteuning van het college en de raadscommissie, recht getrokken. We weten ons daarin gesterkt door meerdere belangenpartijen, maar het meest nog door de ACI, vertegenwoordiger van de Amsterdamse culturele instellingen.

Dozen

Naar de verdoemenis

Absurd, dat overbodige verpakkingsmateriaal en die voertuigen die de straten verstoppen (Dozen, dozen en nóg meer dozen, 10/10). Allemaal omdat we achter de feiten aanlopen, niet op tijd reageren op een verschijnsel dat snel gegroeid is. Het is het gevolg van de 24 uurseconomie en marktdenken. De aangeschafte spullen zijn goedkoop. Je gaat niet winkelen en laat het komen. Valt het tegen? Dan kan het terug. Het zoveelste voorbeeld hoe de mens de wereld en daarmee zichzelf naar de verdoemenis helpt.


via nrc.nl

Hergebruik

Hergebruik-verpakking! Deze doe je na het uitpakken in de postbus en wordt weer bezorgd bij het bedrijf dat deze herbruikbare verpakking uitgeeft (en schoonmaakt). Dit wordt in Frankrijk steeds meer gangbaar.


via nrc.nl