Laatste nieuws Covid-19

Storing bij GGD’s, dagelijkse coronacijfers incompleet

Laatste nieuws Covid-19 In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten, maar we zijn in een andere verdergegaan

Dit blog is gesloten. We zijn verdergegaan met bloggen over het coronavirus op deze plek. Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag:

  • In de Verenigde Staten zijn bijna 80.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld in een periode van 24 uur, een nieuw record in het land. Tussen 20.30 uur op donderdagavond en hetzelfde tijdstip op vrijdagavond aan de Amerikaanse oostkust werden 79.963 nieuwe gevallen gerapporteerd.
  • Ziekenhuispersoneel zou verplicht moeten worden in principe een mondkapje te dragen. Dat vinden de beroepsorganisaties V&VN en NU’91, de bonden FNV, CNV en FBZ en Patiëntenorganisatie Nederland. De ondertekenaars noemen het „verwarrend en onveilig” dat ziekenhuismedewerkers niet altijd een masker op hoeven.
  • Het regiobestuur in Brussel heeft de maatregelen tegen het coronavirus zaterdag opnieuw aangescherpt. De avondklok gaat langer gelden (tussen 22.00 uur ‘s avonds en 06.00 uur ‘s ochtends) en mondkapjes worden in het hele gewest verplicht. Ook cultuur en sport worden verder aan banden gelegd, zo is de amateursport tot 19 november verboden.
  • Gisteren werden bij het RIVM 8.669 nieuwe coronabesmettingen gemeld, maar door een ict-storing op zaterdag is dat cijfer onvolledig. De GGD’s, die de tests afnemen en de cijfers aan het RIVM doorgeven, kampten met een storing in de systemen.

 

18 arrestaties bij coronademonstraties Londen, agenten raken gewond

In Londen zijn zaterdag bij verschillende demonstraties tegen de Britse coronamaatregelen achttien actievoerders opgepakt. Dat meldt de Britse politie zaterdagavond. Drie agenten raakten lichtgewond doordat zij slaags raakten met demonstranten.

De arrestaties werden onder meer verricht omdat actievoerders zich niet hielden aan de coronaregels en omdat een aantal van hen de aanwezige hulpdiensten aanviel. De meeste demonstraties waren rond 19:00 uur Nederlandse tijd afgelopen. Volgens een politiechef ging het in de wijk Westminster, in de buurt van het parlementsgebouw, mis. Demonstranten weigerden na politiebevelen het gebied te verlaten en blokkeerden de drukke brug Westminster Bridge.

Volgens lokale Londense media waren vandaag onder meer groepjes actievoerders in uitgaansgebied West End en in de grote winkelstraat Oxford Street op de been, en kwamen er demonstranten samen bij Buckingham Palace, de woning van Koningin Elizabeth.

Agenten duwen demonstranten terug. Foto Vickie Flores/EPA

Storing bij GGD’s, dagelijkse coronacijfers incompleet

Afgelopen etmaal werden bij het RIVM 8.669 nieuwe coronabesmettingen gemeld, maar door een ict-storing op zaterdag is dat cijfer onvolledig. Eerder op de dag kampten de GGD’s, die de tests afnemen en de cijfers aan het RIVM doorgeven, met een storing in de systemen. Een woordvoerder van van GGD GHOR zegt tegen persbureau ANP dat daardoor „een achterstand” is ontstaan wat betreft de registratie van het aantal positieve tests. Het aantal besmettingen wordt normaal gesproken dagelijks rond 14.15 uur gemeld.

Het ict-probleem is inmiddels verholpen, maar onduidelijk is hoeveel meldingen van positieve tests nog ontbreken. Naar verwachting wordt dit morgen bekend. Uit de voorlopige cijfers blijkt dat de meeste besmettingen afgelopen etmaal in de regio Rotterdam-Rijnmond waren, gevolgd door de regio’s Haaglanden en Utrecht. Vrijdag werd gemeld dat Nederland voor het eerst de grens van tienduizend nieuwe gevallen voorbij was. Dat aantal werd vandaag alsnog gecorrigeerd naar 9.996 besmettingen.

De ontwikkeling van het aantal geregistreerde besmettingen, op basis van de incomplete cijfers van zaterdag:

Update 19:10 uur: In een eerdere versie van dit bericht werd op basis van persbureau ANP gemeld dat het om een storing bij het RIVM ging.

Nederland leent 105 beademingsapparaten aan Tsjechië

Nederland stuurt 105 beademingsapparaten naar Tsjechië, waar ziekenhuizen momenteel kampen met een groot aantal coronapatiënten. Ook Oostenrijk levert nog eens 45 apparaten, die bovenop de dertig machines komen die de EU eerder deze week al aan het Oost-Europese land beschikbaar stelde. Verder levert de NAVO nog zestig beademingsapparaten aan Tsjechië. Het land kampt momenteel met tekorten aan medische apparatuur en medisch personeel.

Twitter avatar vonderleyen Ursula von der Leyen Hartelijk bedankt, 🇦🇹 en 🇳🇱, voor het aanbieden van meer beademingstoestellen aan 🇨🇿 via ons EU-mechanisme voor civiele bescherming. Met jullie bijdrage en die van #RescEU kunnen we 150 beademingsapparaten naar🇨🇿 sturen. We doen het samen.

Tsjechië werd gedurende de eerste golf van de pandemie relatief beperkt getroffen, maar telt inmiddels een hoog aantal besmettingen. Afgelopen vrijdag werden voor het eerst meer dan 15.000 nieuwe gevallen geregistreerd, ondanks de strenge coronaregels. Zo zijn mondkapjes buiten al verplicht, zijn scholen en restaurants gesloten en mogen niet meer dan twee mensen bij elkaar komen. Reizen naar Tsjechië is, tenzij het om een noodzakelijke reis gaat, sinds gisteren niet meer toegestaan.

In de Tsjechische ziekenhuizen zijn momenteel meer dan vijfduizend coronapatiënten opgenomen en de zorg kan de toestroom van nieuwe patiënten maar moeilijk aan, meldt persbureau Reuters. In Praag is een tijdelijk ziekenhuis met vijfhonderd veldbedden ingericht.

Brussel scherpt coronamaatregelen verder aan

Het regiobestuur in Brussel heeft de maatregelen tegen het coronavirus zaterdag opnieuw aangescherpt, melden Belgische media. De avondklok gaat langer gelden (tussen 22.00 uur ‘s avonds en 06.00 uur ‘s ochtends) en mondkapjes worden in het hele gewest verplicht. Ook cultuur en sport worden verder aan banden gelegd, zo is de amateursport tot 19 november verboden. Dit alles om het stijgende aantal nieuwe Covid-19-gevallen terug te dringen.

Het Brusselse besluit volgt op een vergelijkbare aanscherping in Wallonië, gisteren. De twee gebieden tellen relatief aanzienlijk meer besmettingsgevallen dan Vlaanderen. Heel België telde de voorbije twee weken per 100.000 inwoners na Tsjechië het hoogste aantal nieuwe coronabesmettingen van de hele Europese Unie. Volgens vooraanstaande Belgische viroloog Marc Van Ranst zou eigenlijk heel het land dezelfde strenge maatregelen moeten treffen als Wallonië, schreef hij op Twitter.

Lees ook: Waarom treft corona Wallonië nu harder?

De maatregelen die nu verder zijn aangescherpt waren vrijdag ingevoerd. Het was onder meer al verboden in openbare ruimtes alcohol te drinken, sportwedstrijden met volwassenen bij te wonen of in de nacht nog op straat te zijn.

Aantal coronapatiënten op de IC’s stijgt met 29

Op de intensive cares liggen zaterdag 501 coronapatiënten. Dat zijn er 29 meer dan vrijdag, blijkt uit gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Ook het aantal Covid-19-patiënten op andere afdelingen nam toe. Volgens het LCPS liggen er nu 1.614 op de kliniek, een toename van dertien. Vanwege de drukte in de ziekenhuizen zijn het voorbije etmaal veertig patiënten overgebracht naar andere regio’s.

Zeven van de patiënten die zijn verplaatst hebben IC-zorg nodig, laat het LCPS zaterdag weten. Twee van hen zijn naar ziekenhuizen in Duitsland gebracht. De totale drukte op de IC’s nam wel af, maar dat komt doordat het aantal intensive-carepatiënten dat géén corona heeft, is afgenomen met 45.

Feestvierders op scheepswerf vallen politiemensen aan

Op een schip in Alblasserdam zijn vrijdagavond laat vijf mensen aangehouden die de politie hadden aangevallen nadat ze werden aangesproken op het niet naleven van de coronaregels. Volgens de politie probeerden agenten een feest met zo’n vijftien aanwezigen te beëindigen, waarna ze werden aangevlogen en bekogeld met stoelen en glazen. De politie heeft klappen uitgedeeld met de wapenstok, een hond ingezet en een stroomstootwapen gebruikt.

Het schip waarop de vechtpartij plaatsvond lag op de werf van jachtenbouwer Oceanco, meldt de politie zaterdag. De agenten namen er tegen middernacht een kijkje omdat ze hadden gezien dat er „feestverlichting” brandde. Binnen bleken vijftien mensen „volop aan het feesten” te zijn en zich niet aan de coronaregels te houden. Ze reageerden niet op de politie toen die probeerde ze van boord te sturen. Sommigen gingen wel met de agenten in discussie. Die mondde uit in een vechtpartij waarbij volgens de politie „veel geweld” werd gebruikt en twee agenten lichtgewond raakten.

De vijf mensen die werden aangehouden komen allemaal uit Alblasserdam. Het gaat om vier mannen en een vrouw, in leeftijd variërend van 23 tot 34 jaar oud. Of zij voor Oceanco werkten of een (bekende van) een klant van de werf zijn, kon de politie zaterdag niet zeggen. „Het is niet gebleken dat ze onrechtmatig op het terrein verbleven, maar daar ligt niet de kern van het onderzoek.” Dat richt zich vooral op het geweld tegen de politiemensen, laat woordvoerder Wim Hoonhout weten. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Scheepsbouwer Oceanco gaf desgevraagd „geen commentaar” op het voorval.

Vandalisme en intimidatie bij teststraat in Breda

In Breda zijn zaterdagochtend verkeersborden die leiden naar de coronateststraat bij het Amphia Ziekenhuis beklad. Op meerdere borden is „Covid = Hoax” geschreven, meldt de politie zaterdag. Dat is vermoedelijk tussen 09.00 en 11.00 uur ’s ochtends gebeurd, vermoedt de politie.

Toen de teststraat zaterdagochtend de deuren opende was het vandalisme in elk geval nog niet opgemerkt. In de loop van zaterdagochtend is een verkeersregelaar in de buurt van de teststraat uitgescholden en onheus bejegend door mensen die, in de woorden van burgemeester Paul Depla, „corona een sprookje vinden”.

Volgens de politiewoordvoerder was de scheldpartij zeer intimiderend. Agenten voeren zaterdag de rest van de dag extra surveillancerondes uit in de buurt van het Amphia Ziekenhuis aan de Langendijk. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (CDA) heeft de vernielingen op Twitter veroordeeld. „Zó schandalig, zó in- en intriest. Niemand mag z’n frustraties botvieren op onze mensen in de frontlinie van de coronacrisis”, schrijft hij.

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge Agressie, intimidatie, vernielingen. Zó schandalig, zó in- en intriest. Niemand mag z’n frustraties botvieren op onze mensen in de frontlinie van de coronacrisis. Al maanden mogen we op hen rekenen, ze doen hun mooie werk voor ons. Respect en dankbaarheid, dat verdienen ze. 🙏 https://t.co/dxZ86rPynB

Poolse president Duda test positief op coronavirus

De Poolse president Andrzej Duda (48) heeft vrijdag positief getest op het coronavirus. De president, die vooral een ceremoniële functie heeft, maakt het volgens zijn woordvoering goed en zit thuis in isolatie. Hetzelfde geldt voor Iga Swiatek (19) de Poolse tennisster die onlangs het toernooi van Roland Garros won en ter ere daarvan bij Duda op bezoek mocht. Zij is nog niet op het virus getest, maar vertoont ook geen symptomen.

Het aantal geregistreerde besmettingen met het coronavirus en daaraan gerelateerde sterfgevallen neemt snel toe in Polen. Zaterdag zijn 13.628 positieve tests en 153 dodelijke slachtoffers gemeld. In totaal zijn sinds het voorjaar 4.172 Polen overleden aan de gevolgen van Covid-19. Het merendeel daarvan stierf recent. Polen bleef tijdens de eerste Europese golf van het coronavirus nog redelijk buiten schot. Omdat het land een nogal broos gezondheidsstelsel heeft, worden daarom in allerijl veldhospitalen opgetrokken. Eén daarvan komt in het nationale stadion van Warschau. Duda bracht vrijdag nog een bezoek aan de bouwwerkzaamheden.

Met ingang van deze zaterdag zijn restaurants en bars in Polen voor een periode van ten minste twee weken gesloten. In het openbaar mogen niet meer dan vijf mensen tegelijk bij elkaar komen. Dat weerhield duizenden mensen er vrijdag niet van om in het centrum van Warschau te demonstreren tegen een vonnis van het Hooggerechtshof, dat abortus donderdag nagenoeg onmogelijk maakt in Polen.

Vrijdag demonstreerde een menigte tegen een besluit van het Poolse hooggerechtshof, dat abortus feitelijk aan banden legt. Foto Czarek Sokolowski/AP

Protest tegen avondklok loopt in Napels uit op rellen

Betogers zijn in de Italiaanse stad Napels vrijdagavond slaags geraakt met de politie. Ze waren de straat op gegaan om te protesteren tegen de avondklok vanwege het coronavirus die vrijdag om 23.00 uur voor het eerst was ingegaan. De politie werd bekogeld met vuurwerk, flessen en andere voorwerpen. De politie vuurde terug met traangas. Volgens persbureau ANSA raakte er niemand gewond.

Het protest kwam min of meer spontaan tot stand, via sociale media. Betogers droegen spandoeken bij zich waarin ze hun zorgen uiten over de economische gevolgen van de aangescherpte coronamaatregelen. Ze maakten een mars door de stad, tot ze op een politiebarricade stuitten. Daar kwam het tot botsingen. De Napolitaanse politiechef Alessandro Giuliano noemde tegenover ANSA het gedrag van de betogers onaanvaardbaar. „Vanavond hebben we echt crimineel gedrag jegens de politie gezien. Geen ongerief, hoe menselijk begrijpelijk ook, kan dit geweld rechtvaardigen.”

Napels heeft de coronamaatregelen aangescherpt vanwege het toenemende aantal besmettingsgevallen in de stad en de hele regio Campania. De voorbije week testten zo’n duizend tot vijftienhonderd mensen per dag positief op het virus. De Napolitaanse burgemeester Luigi de Magistris zei vrijdag dat de stad het virus niet meer onder controle heeft.

Betogers raakten in de straten van Napels slaags met de politie. Foto EPA

Zorgpersoneel en patiëntenorganisatie: verplicht mondkapje in het ziekenhuis

Ziekenhuispersoneel zou verplicht moeten worden in principe een mondkapje te dragen. Dat schrijven de beroepsorganisaties V&VN en NU’91, de bonden FNV, CNV en FBZ en Patiëntenorganisatie Nederland zaterdag in een open brief aan de ziekenhuizen. De ondertekenaars vinden het „verwarrend en onveilig” dat ziekenhuismedewerkers niet altijd een masker op hoeven. Uitgangspunt zou volgens hen moeten zijn dat medewerkers altijd een mondkapje dragen, tenzij het noodzakelijk en verantwoord is om het af te doen.

„De verhalen van onze leden stromen dagelijks binnen. Wat zeg je tegen de patiënt die bijkomt van een zware operatie en je vraagt waarom verpleegkundigen rondlopen zonder bescherming?” schrijven de organisaties in hun brief aan de ziekenhuiskoepels NVZ en NFU. „Kun je dan met droge ogen zeggen dat het veilig is? Natuurlijk niet!” Het zou duidelijker zijn als men in principe overal een mondkapje draagt, schrijven zij. Alleen als zorgpersoneel het zelf zinvol en verantwoord acht om het af te doen, zou dat volgens de beroepsorganisaties moeten worden toegestaan.

Lees ook: Ziekenhuizen hebben personeel met milde klachten ook nodig

In ziekenhuizen is het nu soms wel, maar vaak ook niet verplicht om een mondkapje te dragen. Door er in principe een verplichting van te maken, zouden patiënten zich veiliger voelen en beter beschermd worden. Bovendien zou de regel bijdragen aan een verlaging van het aantal besmettingen onder zorgpersoneel zelf, stellen de briefschrijvers. „Het virus zal helaas nog even onder ons blijven, dus moeten we er alles aan doen om medewerkers zo lang mogelijk fit en gezond te houden én patiënten zo min mogelijk te besmetten.”

Een medewerker op de spoedeisende hulp van het ZGT Ziekenhuis in Almelo. Personeel in het ziekenhuis zou zijn of haar mondkapje beter alleen kunnen afdoen als dat nodig én veilig is, vinden organisaties. Foto Kees van de Veen

VS vestigen nieuw record van 80.000 coronabesmettingen op een dag

In de Verenigde Staten zijn bijna 80.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld in een periode van 24 uur, een nieuw record in het land. Dat schrijft AFP op basis van cijfers van de Johns Hopkins-universiteit in Baltimore, Maryland.

Tussen 20.30 uur op donderdagavond en hetzelfde tijdstip op vrijdagavond aan de Amerikaanse oostkust zijn er 79.963 nieuwe gevallen gerapporteerd. Het vorige record dateerde van 16 juli, toen er ruim 77.000 nieuwe gevallen werden gemeld tijdens een golf van besmettingen in de VS die vooral de zuidelijkste staten trof.

Het totale aantal gevallen van Covid-19 in de Verenigde Staten is bijna 8,5 miljoen, het hoogste cijfer ter wereld. Ongeveer 224.000 mensen zijn aan de ziekte overleden. Het wereldwijde record van het hoogste aantal gevallen op één dag staat op naam van India, dat op 17 september 97.894 besmettingen meldde.

Het record in de VS heeft te maken met een nieuwe golf van coronabesmettingen in het land, waarbij vooral noordelijke staten in het Midden-Westen brandhaarden zijn. In 35 van de vijftig staten nemen de aantallen besmettingen toe. Veertien staten vestigden vrijdag nieuwe records voor aantallen nieuwe gevallen op een dag.

Het aantal sterfgevallen loopt de laatste dagen ook op, maar ligt met tussen de zevenhonderd en achthonderd per dag onder de pieken van meer dan tweeduizend doden per dag die in april werden gemeld.

De Amerikaanse minister van Volksgezondheid, Alex Azar, schreef de toename van het aantal gevallen toe aan het gedrag van individuele burgers. Volgens hem zijn bijeenkomsten bij mensen thuis een belangrijke oorzaak van de verspreiding van het virus, meldt Reuters.

President Donald Trump zei donderdagavond tijdens het verkiezingsdebat met zijn tegenstander Joe Biden dat de Verenigde Staten „de bocht omgaan” wat het coronavirus betreft, een verzekering die op gespannen voet staan met de oplopende besmettingscijfers. Volgens Azar wilde Trump Amerikanen hoop geven in afwachting van een vaccin.

Voetgangers lopen dinsdag met mondkapjes op straat in Manhattan, New York. Foto Spencer Platt / Getty Images / AFP

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC zaterdag de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen bij rondom de coronacrisis. Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag:

  • Opnieuw strengere maatregelen in België, maar geen lockdown. Wallonië trekt een eigen plan en scherpt de avondklok nog verder aan.
  • Ziekenhuizen moeten vanaf nu coronapatiënten van elkaar overnemen als het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) daarom vraagt. Eerder kon een ziekenhuis daar niet toe verplicht worden.
  • Het aantal dagelijkse positieve coronatests is vrijdag voor het eerst boven de 10.000 uitgekomen. Er waren 726 meer positieve uitslagen dan donderdag.
  • De Noord-Koreaanse staatstelevisie waarschuwde woensdag voor „een zandstorm uit China die coronavirus meedraagt”. De straten van hoofdstad Pyongyang zouden sinds de uitzending uitgestorven zijn. Officieel zou van het coronavirus in Noord-Korea nog steeds geen sprake zijn.
  • Ziekenhuispersoneel met milde coronaklachten maar nog geen testresultaat kan gevraagd worden in afwachting van die uitslag toch te komen werken. Voorwaarde is dat het personeel geen nauwe contactwerkzaamheden verricht en een chirurgisch masker draagt.
Lees hier het blog van vrijdag terug

Een zorgmedewerker rust uit op de vloer bij een intensivecare-afdeling in het ziekenhuis Casal Palocco in Rome. Foto Alberto Pizzoli/AFP