Burgeroorlog

VN: permanent staakt-het-vuren tussen strijdende partijen in Libië

In Libië is vrijdag een permanent staakt-het-vuren gesloten tussen de strijdende partijen in het oosten en westen van het land. Dat hebben de Verenigde Naties (VN) gemeld. De VN noemen het akkoord een „belangrijk keerpunt voor vrede en stabiliteit in Libië”. Beide partijen ondertekenden vrijdagochtend tijdens een ceremonie in Genève het „historische” akkoord.

Het akkoord gaat onmiddellijk in en geldt voor het hele land, zei Stephanie Williams, de VN-gezant voor Libië. Alle buitenlandse strijders moeten het land binnen drie maanden verlaten en een nieuwe gezamenlijke politiemacht moet in betwiste gebieden gaan patrouilleren. Komende maand gaan de onderhandelingen verder in Tunesië.

Sinds de omverwerping van het bewind van Moammar Gaddafi in 2011 woedt in Libië een machtsstrijd. In de hoofdstad Tripoli zetelt een door de VN erkende regering, in het oosten een regering loyaal aan het Libische Nationale Leger (LNA) van generaal Khalifa Haftar. Beide partijen worden gesteund door lokale milities en buitenlandse mogendheden. De onderhandelingen kwamen op gang nadat Haftar, die een jaar lang probeerde Tripoli in te nemen, in juni werd teruggeslagen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan sprak vrijdag de hoop uit dat de partijen zich aan het staakt-het-vuren zullen houden, maar hij betwijfelde of het akkoord „betrouwbaar” was. „De tijd zal leren hoe blijvend het zal zijn.” Turkije steunt de door de VN erkende regering in het westen en heeft onder andere drones en duizenden Syrische huurlingen ingezet. Rusland steunt Haftar op een soortgelijke manier, waardoor Turkije en Rusland in Libië een proxy-oorlog voeren.

In augustus werd er al een tijdelijk staakt-het-vuren gesloten en afgesproken om binnen anderhalf jaar verkiezingen te houden. Vorige maand meldde Fayez al-Sarraj, die de door de VN erkende regering leidt, dat hij de macht deze maand wil overdragen aan een overgangsregering. Al jaren worden vergeefse diplomatieke pogingen gedaan om het conflict op te lossen. (Reuters)