‘Afghaanse veiligheidstroepen doden Al-Qaeda-kopstuk’

Nationale opsporingslijst De Al-Qaeda-militant werd in de Verenigde Staten gezocht. Abu Muhsin al-Masri zou binnen de terreurgroep de tweede man zijn.
Afghaanse veiligheidstroepen in Ghazni.
Afghaanse veiligheidstroepen in Ghazni. Foto Sayed Mustafa/EPA

De Afghaanse veiligheidstroepen hebben bij een operatie in het zuidoosten van het land een kopstuk van terreurbeweging Al-Qaeda gedood. Het gaat om Abu Muhsin al-Masri, meldt de Afghaanse inlichtingendienst NDS zaterdag. Al-Masri zou binnen de terreurgroep de tweede man zijn geweest.

Hij werd gedood tijdens een speciale operatie in de Afghaanse provincie Ghazni. Details over de operatie zijn niet bekendgemaakt en eveneens is onduidelijk wanneer hij werd gedood. Al-Masri stond in de Verenigde Staten op de nationale opsporingslijst.

De Egyptenaar, ook wel bekend onder de naam Husam Abd-al-Rauf, werd er in de VS formeel van verdacht materiaal en geld te hebben geleverd aan een terreurorganisatie. Ook werd hij beschuldigd van het beramen van aanslagen op Amerikaanse burgers.

Vorige maand stelde Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, dat er nog minder dan tweehonderd Al-Qaeda-militanten in Afghanistan actief zijn.

Twitter avatar NDSAfghanistan NDS Afghanistan Breaking news : as a result of NDS special force unit operation in ghazni province an al-Qaida key member for Indian sub contanint, Abu Muhsen Almisry were killed https://t.co/4fmWzA5T4e