In beeld

Reddingsacties voor kwetsbare koala’s

De koala heeft het zwaar. Eind 2019 woedden in Australië wekenlange bosbranden, en daarbij gingen grote hoeveelheden eucalyptusbos in vlammen op. Beelden van ernstig verbrande koala's doken op, en er deden zelfs verhalen de ronde dat de soort 'functioneel uitgestorven' was: er zouden te weinig exemplaren over zijn om voor een genetisch gezonde populatie te zorgen. Dat bleek een broodje-aap-verhaal, maar op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van IUCN staan koala's wél aangemerkt als kwetsbaar. Nu de Australische zomer weer op het punt van beginnen staat, wordt gevreesd voor nieuwe grootschalige bosbranden. Daarnaast is bijvoorbeeld versnippering van het leefgebied een reëel gevaar. Ook hebben veel koala's chlamydia, wat tot onvruchtbaarheid kan leiden.
Teamleden van natuurbeschermingsorganisatie Science for Wildlife gebruiken een radio-zender om koala's te monitoren in Kanangra-Boyd National Park in New South Wales, Australië.
Foto Loren Elliott / Reuters
Jonge koala krijgt een gezondheidscheck door vrijwilligers terwijl zijn moeder vanaf een afstandje toekijkt.
Foto Loren Elliott / Reuters
Zieke koala Wally (onder verdoving) rust op de schouder van een anesthesist in het dierenziekenhuis van Sydney. Wally werd gevonden in een buitenwijk van Sydney waar koalaleefgebied moet wijken voor nieuwbouwprojecten.
Foto Loren Elliott / Reuters
Koala Wally op de operatietafel. Wat er mis met hem is, is nog onduidelijk. In goede gezondheid worden koala's in het wild zo'n 7 jaar oud.
Foto Loren Elliott / Reuters
Een röntgenscan van koala Wally. In 2016 becijferden biologen dat er vermoedelijk nog zo’n 329.000 koala’s in Australië leven, al gaat dat aantal wel achteruit. Per drie generaties wordt de afname geschat op 24 procent.
Foto Loren Elliott / Reuters
Morgan Philpott, vrijwilliger bij de Australische dierenbescherming WIRES, verzamelt eucalyptusbladeren om aan zieke koala's in de opvang te voeren.
Foto Loren Elliott / Reuters
Koala Ruben, die last heeft van grijze staar, wordt behandeld door de dierenoogarts. Ruben werd gered uit een lage boom dicht bij een snelweg, in een gebied waar natuur steeds verder versnipperd raakt.
Foto Loren Elliott / Reuters
Een koala met chlamydia krijgt een gezondheidscheck. Net als bij mensen is chlamydia voor koala's een seksueel overdraagbare aandoening, maar de ziekte kan ook worden doorgegeven van moeder op kind: in de buidel kunnen jonge koala's besmet raken doordat ze een voedzaam 'uitwerpselenpapje' van hun moeder eten (als ze te oud zijn voor moedermelk en te jong voor eucalyptusbladeren). De ziekte kan met antibiotica behandeld worden, maar daardoor worden mogelijk de darmmicroben die nodig zijn voor het verteren van eucalyptusbladeren aangetast.
Foto Loren Elliott / Reuters
Koalamoeder Gladys met haar tweeling. Beide jongen blijken ondervoed. Net als koala's Ruben en Wally leven ook deze dieren in een gebied waar eucalyptusbomen moeten plaatsmaken voor bebouwing.
Foto Loren Elliott / Reuters
Vrijwilliger van Science for Wildlife bestudeert koala's met een verrekijker. Dat is niet altijd makkelijk vanwege het dichte bladerdek. Daarom krijgen de dieren soms een zender.
Foto Loren Elliott / Reuters
Een veldecoloog onderzoekt de gezondheid van koala Ernie, die chlamydia had en daardoor een oog is verloren. Ook Ernie zal weer worden uitgezet in het wild.
Foto Loren Elliott / Reuters
Koala Ruben terwijl hij (onder verdoving) de behandeling tegen grijze staar ondergaat bij Eye Clinic For Animals in Sydney.
Foto Loren Elliott / Reuters
Koala Ernie op weg naar het Blue Mountains National Park ten westen van Sydney, klaar om weer uitgezet te worden in de eucalyptusbossen.
Foto Loren Elliott / Reuters
Koala Pele wordt met haar jong weer teruggezet in het wild door vrijwilligers van Science for Wildlife. Pele draagt (net als andere koala's in door bosbrand aangetaste gebieden) een halsband om haar bewegingen te monitoren.
Foto Loren Elliott / Reuters