Pijnstillerschandaal

Farmaceut Purdue van Oxycontin treft miljardenschikking met Justitie in VS

Jeffrey Rosen, de Amerikaanse onderminister van Justitie.
Jeffrey Rosen, de Amerikaanse onderminister van Justitie. Yuri Gripas/REUTERS

Medicijnenfabrikant Purdue Pharma heeft woensdag een miljardenschikking getroffen met de Amerikaanse federale overheid in het schandaal rond de zeer verslavende pijnstiller Oxycontin. Het bedrijf, dat wordt gezien als aanjager van de opiatencrisis in de Verenigde Staten, bekent volgens het ministerie van Justitie schuld aan drie misdrijven.

Alles bij elkaar behelst de deal een bedrag van ruim 8 miljard dollar (6,7 miljard euro), maar een groot deel van die som zal Purdue waarschijnlijk nooit voldoen. Het concern moet namelijk al miljarden betalen aan tal van lokale overheden en vroeg vorig jaar faillissementsbescherming aan.

Purdue geeft als onderdeel van de schikking onder meer toe dat het de autoriteiten heeft misleid door te zeggen dat het zijn best deed ervoor te zorgen dat Oxycontin niet bij verslaafden zou belanden. In werkelijkheid deed Purdue echter zaken met tal van bedrijven die de pijnstiller wel degelijk verstrekten aan mensen die er geen doktersrecept voor hebben.

Miljoenen Amerikanen zijn verslaafd aan opioïden als Oxycontin. Vervolgens stappen ze vaak over op drugs als heroïne. Pijnstillerverslaving heeft tienduizenden Amerikanen het leven gekost. Ook farmaceut Johnson & Johnson kreeg vorig jaar al een boete van een half miljard dollar. (NRC)