Parlement Kirgizië stemt voor uitstel verkiezingen

Verkiezingsfraude Sadyr Zjaparov, die zichzelf vorige week uitriep tot president, wil de grondwet herzien om zo aan te kunnen blijven.
Premier Sadyr Zjarapov vorige week in het Kirgizische parlement.
Premier Sadyr Zjarapov vorige week in het Kirgizische parlement. Foto Vjatsjeslav Osedelko/AFP

Het Kirgizische parlement heeft donderdag gestemd om een parlementsverkiezing uit te stellen in afwachting van een grondwetshervorming. Dat meldt persbureau Reuters donderdag. Sadyr Zjaparov, die zichzelf vorige week uitriep tot president, wil de grondwet herzien, om zo aan te kunnen blijven als leider van het Centraal-Aziatische land.

Het land dat grenst aan China en nauw verbonden is met Rusland, werd deze maand opgeschrikt door protesten tegen de resultaten van de verkiezingen van 4 oktober. Daarbij werden de meeste zetels toegekend aan de twee gevestigde partijen van president Sooronbaj Jeenbekov en zijn voorganger Almazbek Atambajev. Volgens de oppositie zou er echter gefraudeerd zijn, waarna duizenden mensen de straat op gingen.

Vanwege de aanhoudende protesten, waarbij Zjaparov door demonstranten werd bevrijd uit de gevangenis, stapte president Jeenbekov vorige week op. Eerder stapte ook premier Koebatbek Boronov al op, nadat de kiesraad van Kirgizië de verkiezingsuitslag ongeldig had verklaard. Ook waarnemers bevestigden dat er bij de verkiezingen sprake was van grootschalige fraude.

Bij het bekend worden van de verkiezingsuitslag bestormden duizenden Kirgiezen het parlement en het presidentieel paleis in hoofdstad Bisjkek. Oud-president Almazbek Atambajev, die bij de demonstraties ook werd bevrijd uit de gevangenis, zit inmiddels weer vast. Zjarapov werd kort na zijn bevrijding door het parlement benoemd tot premier en riep zichzelf vervolgens ook uit als president.