Libanese oud-premier Hariri gaat opnieuw nieuwe regering vormen

Regering Saad Hariri stapte vorig jaar nog op als premier. Dat deed hij naar aanleiding van grootschalige protesten tegen de Libanese elite.
Saad Hariri tijdens een toespraak op donderdag.
Saad Hariri tijdens een toespraak op donderdag. Foto Wael Hamzeh/EPA

Saad Hariri gaat een nieuwe regering vormen in Libanon. Dat meldt persbureau Reuters. Ondanks dat de oud-premier vorig jaar aftrad nadat er grote protesten uitbraken tegen de politieke machthebbers in het land, is er voldoende steun van president Michael Aoun en het Libanese parlement voor Hariri.

Voor Hariri betekent het dat hij voor de derde keer premier van Libanon zal worden. Libanon zat zonder regering sinds Hariri’s opvolger Hassan Diab was vertrokken na de grote explosie in de haven van de hoofdstad Beiroet. De diplomaat Mustapha Adib werd tussendoor aangewezen als de nieuwe premier van Libanon, maar het lukte hem niet om een nieuwe regering te vormen. Hij trad in september af.

Lees ook: Libanon benoemt diplomaat als nieuwe premier

Bij de explosie in Beiroet kwamen bijna tweehonderd mensen om het leven. De regering van Diab kreeg hier de schuld van omdat zij al jaren zouden hebben geweten dat er een grote lading ammoniumnitraat, wat zorgde voor de ontploffing, in de haven van Beiroet lag opgeslagen.

Hariri vertrok in 2019 als premier wegens protesten die waren gericht tegen de politieke elite in het land, die corrupt zou zijn en het land financieel geruïneerd zou hebben. Hariri is een van de belangrijkste soennitische politici in Libanon. Hij kwam aan de macht nadat zijn vader in 2005 was omgekomen bij een aanslag. Hariri heeft beloofd dat hij economische hervormingen zal doorvoeren in het land. Die zijn onder andere door Frankrijk geëist, als het land in aanmerking wilt komen voor financiële steun.

Ondertussen wordt er nog steeds geprotesteerd door Libanezen. Eerder deze week gingen duizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen de crisis en de politieke corruptie. Hariri wil met een regering „met alleen maar specialisten” zorgen voor betere tijden in het land in Midden-Oosten.