Komende weken worden zeven XL-snelteststraten opgezet

De komende weken worden zeven grote snelteststraten opgezet in Nederland. Dat bevestigt het ministerie van Volksgezondheid na berichtgeving van RTL Nieuws. Defensie is betrokken bij voorbereidingen voor de zogenoemde XL-snelteststraten en levert ook mensen om die te bemannen. Begin volgende week zal minister Hugo de Jonge meer details bekendmaken.

Op dit moment worden meerdere sneltests ontwikkeld. De LAMP-test, die is ontwikkeld door onderzoeksinstituut TNO, is de afgelopen weken met succes uitgeprobeerd in de teststraat in de Amsterdamse RAI. Die test geeft binnen drie kwartier tot een uur de uitslag en is net zo betrouwbaar als de gebruikelijke PCR-test.

Minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid zei vorige week dat de LAMP-test als eerste op grote schaal inzetbaar zou zijn. Hij wil de test eerst in de vijf grote steden introduceren, en vervolgens landelijk. Sneltesten zijn nodig omdat de druk op de normale coronatest te hoog is. Zo ongeveer alle GGD’s en teststraten zijn overbelast. Betrouwbare alternatieven zoals de LAMP-test zouden de testcapaciteit kunnen vergroten.

Daarnaast zijn sneltesten belangrijk zodat mensen minder lang hoeven te wachten op de uitslag en dus minder lang uit voorzorg hoeven thuis te blijven. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) riep afgelopen woensdag nog op tot het snel inzetten van sneltesten om te voorkomen dat door het coronavirus de huisartsenzorg in gevaar komt.

Lees ook: Kunnen we sneller gaan testen en zo ja, hoe dan? Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Ruim negenduizend nieuwe besmettingsgevallen, eerdaags weer patiënten naar Duitsland