‘Dader Parijs betaalde scholieren om Samuel Paty aan te wijzen’

Onderzoek onthoofding Volgens de Franse anti-terrorisme-procureur heeft de dader van de moord op Samuel Paty op het schoolplein leerlingen benaderd om de leraar te identificeren. Hij zei dat hij de profeet wilde wreken.

De school van de onthoofde leraar Samuel Paty, vorige week, in de Parijse voorstad Conflans-Sainte-Honorine.
De school van de onthoofde leraar Samuel Paty, vorige week, in de Parijse voorstad Conflans-Sainte-Honorine. Foto Charles Platiau/Reuters

Terwijl president Emmanuel Macron woensdagavond een nationale hommage leidde aan Samuel Paty, de onderwijzer die op 16 oktober is onthoofd in Conflans-Sainte-Honorine, zijn twee leerlingen van de school waar hij lesgaf, aangeklaagd wegens medeplichtigheid. Zij zouden Paty tegen betaling hebben aangewezen.

De door de politie doodgeschoten dader, de 18-jarige Abdoullakh Anzorov, woonde 80 kilometer verderop in Evreux en wist niet hoe Paty eruit zag, verklaarde anti-terrorisme-procureur Jean-François Ricard. „Toen hij rond 14 uur bij het college kwam heeft Anzorov een eerste leerling benaderd en hem een som van 300 of 350 euro aangeboden om Paty te identificeren,” aldus Ricard.

Geleidelijk aan verzamelden zich volgens Ricard meer scholieren rond Anzorov. Hij zou hebben gezegd dat hij de profeet wilde wreken. Sommige tieners vertrokken toen zij begrepen wat er aan de hand was, anderen bleven. „Kort voor vijf uur hebben verschillende tieners Samuel Paty aangewezen op het moment waarop hij de school verliet”, aldus de procureur. „Anzorov heeft toen de eerste tiener de rest van de geldsom overhandigd en heeft de achtervolging ingezet van zijn slachtoffer.”

Vader van leerling

Ook Brahim Chnina, de vader van een van Paty’s leerlingen die de eerste video over de zaak online heeft gezet, heeft via WhatsApp vooraf contact gehad met de dader. De vader had in de video andere ouders aangespoord om hem te steunen in zijn roep om het ontslag van Paty, en zijn mobiele nummer gegeven.

Chnina heeft onder verhoor toegegeven dat hij „van verschillende individuen boodschappen heeft gekregen ter ondersteuning, onder wie Anzorov” maar hij zegt dat hij zich de jonge Tsjetsjeen niet specifiek herinnert.

Lees ook:Macron opent aanval op islamisten na onthoofding docent

Chnina, van wie inmiddels is gebleken dat zijn dochter niet aanwezig was tijdens de les waar Paty de spotprenten van de profeet Mohammed heeft getoond, zegt dat het nooit zijn bedoeling is geweest om geweld uit te lokken tegen de onderwijzer. Maar volgens de procureur lijdt het geen twijfel dat Anzorov „direct geïnspireerd is geweest door de boodschappen die door Brahim Chnina zijn verspreid”.

Behalve Chnina zit ook Abdelhakim Sefrioui nog vast, de islamistische prediker die een tweede video heeft verspreid over de zaak-Paty, waarin hij waarschuwt voor een tweede Srebrenica, de massamoord op Bosnische moslims in 1995. Ook Sefrioui houdt vol dat het nooit de bedoeling was geweest om geweld uit te lokken tegen Paty.

‘Contact met jihadisten’

Ondertussen is ook gebleken dat Anzorov contact heeft gehad met jihadistische kringen in Syrië. De krant Le Parisien citeert politiebronnen die zeggen dat Anzorov via Instagram gesprekken heeft gevoerd met iemand in de Syrische provincie Idlib, waar jihadistische groeperingen de scepter zwaaien. Anzorov stelde in september in het Russisch vragen over de islam en over zijn eigen hijra, de terugkeer naar islamitische bodem.

In totaal zijn zeven personen in staat van beschuldiging gesteld in verband met de zaak, onder wie ook drie vrienden van Anzorov die hem zouden hebben geholpen bij het aankopen van het moordwapen, een mes, en twee luchtbuksen waarmee hij op de politie heeft geschoten voordat hij zelf werd doodgeschoten.