Laatste nieuws Covid-19

Wallonië vervroegt avondklok naar 22.00 uur

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op vrijdag 23 oktober is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 VS vestigen nieuw record van 80.000 coronabesmettingen op een dag

Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag:

 • Opnieuw strengere maatregelen in België, maar geen lockdown. Wallonië trekt een eigen plan en scherpt de avondklok nog verder aan.
 • Ziekenhuizen moeten vanaf nu coronapatiënten van elkaar overnemen als het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) daarom vraagt. Eerder kon een ziekenhuis niet verplicht worden.
 • Het aantal dagelijkse positieve coronatests is vrijdag voor het eerst boven de 10.000 uitgekomen. Er waren 726 meer positieve uitslagen dan donderdag.
 • De Noord-Koreaanse staatstelevisie waarschuwde woensdag voor „een zandstorm uit China die coronavirus meedraagt”. De straten van hoofdstad Pyongyang zouden sinds de uitzending uitgestorven zijn. Officieel zou van het coronavirus on Noord-Korea nog steeds geen sprake zijn.
 • Ziekenhuispersoneel met milde coronaklachten maar nog geen testresultaat, kan gevraagd worden in afwachting van die uitslag toch te komen werken. Voorwaarde is dat het personeel geen nauwe contactwerkzaamheden verricht en een chirurgisch masker draagt.

Wallonië vervroegt avondklok naar 22.00 uur

Wallonië scherpt de in België geldende avondklok verder aan. Het zuidelijke en Franstalige deel van België schrijft voor dat mensen van 22.00 uur tot 06.00 uur binnen moeten blijven. Dat maakte de Waalse minister-president Elio Di Rupo vrijdag bekend.

In noodsituaties of voor essentiële beroepen is het wel toegestaan je ‘s nachts door Wallonië te bewegen. Verder zijn in Wallonië alle Franstalige lessen in het hoger onderwijs naar online verplaatst. Alle wedstrijden en trainingen van teamsporten zijn afgelast. Individueel sporten blijft wel toegestaan.

De gedeeltelijke Waalse lockdown kan een „inspiratie zijn voor Vlaanderen”, zei de Belgische viroloog Marc van Ranst tegen HLN.be. In Brussel wordt zaterdag vergaderd over een mogelijke aanscherping van de maatregelen voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Voor de rest van het land geldt sinds maandag een avondklok vanaf middernacht tot 05.00 uur. Eerder op vrijdag werden voor heel België coronamaatregelen aangescherpt. In België loopt het aantal besmettingen nog sneller op dan in Nederland en Duitsland. In de afgelopen twee weken kreeg 1 procent van alle Belgen een positieve testuitslag. Momenteel worden dagelijks gemiddeld 350 mensen met Covid-19 opgenomen in een Belgisch ziekenhuis.

Overname Covid-patiënten niet meer vrijwillig voor ziekenhuizen

Ziekenhuizen moeten vanaf nu coronapatiënten van elkaar overnemen als het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) daarom vraagt. Dat schrijft minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport, VVD) vrijdagmiddag in een Kamerbrief. Het LCPS ging al over de verdeling van de coronapatiënten, maar kon een ziekenhuis er niet toe verplichten.

Ziekenhuizen worden dagelijks geïnformeerd door het LCPS en krijgen te horen hoeveel coronapatiënten ze de komende week kunnen verwachten uit andere ziekenhuizen. „Dat is niet vrijblijvend”, zei minister Van Ark daarover in een persconferentie die de NOS uitzond.

De overplaatsing van patiënten moet ervoor zorgen dat urgente niet-coronazorg in alle regio’s mogelijk blijft. „We hebben dit echt nodig om ervoor te zorgen dat iedere patiënt die urgente zorg nodig heeft dat in de komende maanden ook kan krijgen, dat we dat kunnen garanderen”, zei Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg die het LCPS oprichtte.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd gaat erop toezien dat de samenwerking tussen LPCS en de ziekenhuizen „zodanig is, dat deze leidt tot goede en veilige zorg”, schrijft Van Ark. Op de Nederlandse intensive cares lagen vrijdag 472 coronapatiënten. Daarnaast liggen nog 1.601 Covid-patiënten op andere ziekenhuisafdelingen.

Lees ook: Spoedoverleg tussen minister Van Ark en ziekenhuizen; er komen 200 IC-bedden bij

Oostenrijk verkoopt coronapostzegel van toiletpapier

De Oostenrijkse Post gaat coronapostzegels verkopen gemaakt van drielaags toiletpapier. De postzegel moet mensen eraan herinneren hoeveel het dagelijks leven veranderd is door corona. Dat meldt de Oostenrijkse post vrijdag op de eigen website.

De postzegel gaat 5,50 euro kosten, twee keer zoveel als een normale. De helft van de opbrengsten wordt gedoneerd aan een goed doel. Op de zegel staat een babyolifant, het nationale symbool van afstand houden. In Oostenrijk moet men een meter afstand houden, wat overeenkomt met een babyolifant. De zegel is gemaakt van toiletpapier omdat dat in het begin van de coronacrisis gehamsterd werd.

Op de Oostenrijkse coronapostzegel staat een babyolifant als symbool voor het afstand houden. Foto Leonhard Foeger/Reuters

‘Gemeente Leiden maakt twee ton vrij om in museum Naturalis te vergaderen’

De gemeente Leiden heeft twee ton gereserveerd om coronaproof in museum Naturalis te kunnen vergaderen, meldt RTL Nieuws vrijdag. Om met inachtneming van de afstandsregels een voltallige raadsvergadering te houden, inclusief pers en ambtelijke ondersteuning, kiezen sommige gemeenten voor een externe locatie. Leiden geeft daar volgens onderzoekers van waarvergaderen.nl verreweg het meeste geld aan uit.

Voor acht raadsvergaderingen is het bedrag van twee ton vrijgemaakt. Tot nu toe is één keer vergaderd in Naturalis. Voorlopig blijft het daar bij, aangezien vanwege de aangescherpte coronamaatregelen weer digitaal wordt vergaderd.

Lees ook: De raad vergadert in het museum

Volgens de griffier van de gemeente gaat het meeste geld zitten in het op- en afbouwen van de vergaderopstelling: „Voor de op- en afbouw moeten eigen leveranciers worden ingehuurd die de techniek aan moeten sluiten, stoelen moeten klaarzetten”, zegt de griffier tegen RTL Nieuws. „Voor de zaalhuur vroeg Naturalis een paar duizend euro.” De kosten werden betaald met de coronagelden die het Rijk voor gemeenten ter beschikking heeft gesteld.

Andere gemeenten geven veel minder geld uit dan de 25.000 euro per vergadering van Leiden. Zo is Leeuwarden 1.200 euro per vergadering kwijt en Alkmaar 3.200 euro.

De voorbereidingen voor de Leidse raadsvergadering in Naturalis in augustus. Foto David van Dam

Hotels mogen na 20.00 uur geen alcohol meer schenken

Na 20.00 uur mogen hotels geen alcohol meer schenken. Dat verbod geldt voor zowel bars en restaurants als voor roomservice in hotels. Deze aanscherping van de coronamaatregelen gaat gelijk vrijdagavond in. Het ministerie van Justitie heeft dat bevestigd na berichtgeving van ANP.

Winkels mochten tussen 20.00 en 07.00 uur al geen alcohol meer verkopen en restaurants en cafés zijn gesloten. Hotels waren uitgezonderd en mochten wel alcohol verkopen omdat hotelgasten niet zelf eten of drinken kunnen verzorgen in hun kamers. Dit leidde tot verwarring, waardoor het kabinet de maatregel gelijk getrokken heeft. Ook hadden enkele regio’s overlast van hotelgasten die tot laat alcohol consumeerden.

Rutte over eventuele nieuwe maatregelen: alle mogelijkheden op tafel

Volgende week maakt het kabinet de balans op over het effect van de gedeeltelijke lockdown die vorige week woensdag inging. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag tijdens diens wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Indien nodig kondigt het kabinet zwaardere maatregelen aan teneinde verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. „Alle mogelijkheden liggen op tafel”, aldus de premier.

De effecten van de maatregelen zijn volgens Rutte nog niet zichtbaar. Daarom wil hij niet vooruitlopen op eventuele nieuwe maatregelen. „Nu besluiten tot een lockdown heeft enorme gevolgen voor de samenleving.”

Wel is naar mening van Rutte het duidelijk dat het aantal bevestigde besmettingen de verkeerde kant opgaat. „Het blijft essentieel dat we de trend ombuigen.” Eerder op vrijdag werden voor het eerst meer dan tienduizend positieve coronatests op één dag gemeld. Ook herhaalde Rutte tijdens de persconferentie dat de maatregelen van eind september, toen restaurants en cafés om 22.00 uur moesten sluiten, onvoldoende waren om het virus in te dammen.

Premier Mark Rutte in de Tweede Kamer vorige week woensdag tijdens een debat over het coronavirus. Foto Bart Maat / EPA

Aantal positieve tests voor het eerst boven de 10.000

Het aantal dagelijkse positieve coronatests is vrijdag voor het eerst boven de 10.000 uitgekomen. Het RIVM registreerde het afgelopen etmaal 10.007 positieve tests. Dat zijn 726 meer positieve uitslagen dan donderdag.

Het aantal sterfgevallen is met 47 opgelopen. Dat betekent niet dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Deze informatie wordt soms met vertraging doorgegeven.

Ondertussen heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding bekendgemaakt dat vrijdag zeventig coronapatiënten meer in het ziekenhuis liggen dan donderdag. Hiermee is het aantal coronapatiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis opgelopen naar 1.601. Op de intensive care liggen 472 patiënten met Covid-19. Dat zijn er negen meer dan de dag ervoor. De afgelopen 24 uur zijn 35 patiënten verplaatst naar een ziekenhuis in een andere regio, onder wie zes IC-patiënten.

Wachttijden coronatests landelijk flink gedaald na uitbreiding testcapaciteit

De gemiddelde wachttijd voor een coronatest is deze maand flink afgenomen als gevolg van de vergroting van de testcapaciteit. Dat bevestigt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR vrijdag na berichtgeving van het AD. De tijd tussen het maken van een afspraak en het horen van de uitslag bedroeg op 4 oktober nog gemiddeld 89,7 uur, nu is dat 56,3 uur. De gemiddelde doorlooptijd is nog steeds boven het streven van 48 uur, maar de GGD’s zijn al „erg blij” met dit resultaat.

De testcapaciteit is sinds 5 oktober flink uitgebreid, onder meer door samenwerkingen met internationale laboratoria. Op het moment kunnen tot de 50.000 coronatests per dag uitgevoerd worden, 20.000 meer dan enkele weken geleden. Voordat de capaciteit werd vergroot, werd de wachttijd voor een coronatest en de uitslag van die test steeds langer. De testcapaciteit zal nog verder worden opgeschaald.

Eerste coronapatiënt in maanden naar Duitsland vervoerd

Voor het eerst in maanden is vrijdag weer een coronapatiënt overgebracht naar een ziekenhuis in Duitsland. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De helikopter is rond 12.30 uur opgestegen bij het Flevoziekenhuis in Almere.

De patiënt lag in Almere op de intensive care aan de beademing en wordt vervoerd naar een ziekenhuis in Münster. Daarna gaat de helikopter terug om een tweede patiënt van het Flevolandziekenhuis naar Münster te brengen. Het is ongeveer een uur vliegen naar het Duitse ziekenhuis.

In de regio waar Almere ligt is de toestroom van coronapatiënten groot. „Het is daar heel vol, het water staat ze aan de lippen”, aldus het LCPS. Dit weekend worden waarschijnlijk nog vier patiënten uit andere regio’s naar Duitsland gebracht.

Donderdagmiddag voerde minister Tamara van Ark van Medische Zaken (VVD) spoedoverleg met de ziekenhuizen over de spreiding van patiënten. Diezelfde dag zei Ernst Kuipers van het LCPS dat patiënten en hun familie geen invloed hebben op de keuze of zij naar Duitsland overgeplaatst worden. Hij zei dat dit „heel lastig” voor hen is, maar „we hebben heel weinig keus”.

De eerste coronapatiënt in de tweede golf die naar Duitsland wordt overgebracht. Foto ANP/Olaf Kraak

Limburgs antistoffenonderzoek trekt binnen aantal uur tienduizend deelnemers

Binnen enkele uren meldden zich vrijdag tienduizend mensen aan voor deelname aan een onderzoek naar antistoffen en de verspreiding van het coronavirus. Dat heeft de GGD Limburg bekendgemaakt. Het maximum aantal inschrijvingen is daarmee bereikt. Geïnteresseerden kunnen zich alleen nog inschrijven voor een reservelijst.

De deelnemers worden getest op antistoffen. De GGD probeert zo te achterhalen welke factoren hebben bijgedragen aan de verspreiding van Covid-19 in de provincie. „Veel mensen die tijdens de eerste coronagolf klachten hadden, konden zich toen niet laten testen”, zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP. „Zij hebben persoonlijk baat bij dit onderzoek, maar ook het wetenschappelijk onderzoek profiteert ervan.”

De GGD hoopt in januari de resultaten van de test bekend te kunnen maken. Aan de hand daarvan moeten beleidsadviezen worden geformuleerd.

Twitter avatar ggdln GGD Limburg-Noord Het maximum aantal inschrijvingen voor deelname aan het #Corona #Onderzoek #Limburg is bereikt. U kunt op dit moment alleen nog inschrijven voor de reservelijst. https://t.co/emn83PMCrm @ggdzl @caphri_um @maastrichtumc @maasuniversity @limburg https://t.co/FpF7fqqPHu

Recordaantal coronabesmettingen in Polen, Tsjechische gezondheidsminister moet opstappen

 • Het coronavirus verspreidt zich in Frankrijk sneller dan tijdens de eerste golf in de lente. Daarvoor waarschuwt regeringsadviseur Arnaud Fontanet vrijdag, meldt persbureau Reuters. Donderdag registreerde Frankrijk 40.000 nieuwe coronabesmettingen, een dagelijks record. Met bijna 1 miljoen Covid-patiënten tot nu toe is Frankrijk na Spanje koploper in West-Europa. Door de lagere temperaturen zitten mensen meer binnen dan in het voorjaar, waardoor het virus zich sneller verspreidt, aldus Fontanet. Wel zijn de ziekenhuizen nu beter voorbereid op de behandeling van coronapatiënten dan tijdens de eerste golf. In totaal liggen er nu meer dan 14.000 mensen in het ziekenhuis met Covid-19.
 • Ook Polen, Rusland en Slowakije meldden vrijdag een recordaantal besmettingen met het coronavirus. Polen registreerde ruim 13.632 nieuwe Covid-19-positieven, Rusland 17.340 en Slowakije 2.581. Het aantal dagelijkse besmettingen blijft volgende week hopelijk onder de 18.000, zei de Poolse minister van Volksgezondheid Adam Niedzielski vrijdag. In Rusland is met name Moskou met 5.478 nieuwe besmettingen zwaar getroffen. Het officiële dodental in Rusland passeerde vrijdag de 25.000. In alle drie de landen heeft de regering strenge maatregelen ingevoerd om het virus te bestrijden, zoals beperkte groepsgroottes en het advies om thuis te werken.
 • De Tsjechische gezondheidsminister Roman Prymula moet van premier Andrej Babis aftreden omdat hij woensdagavond een vergadering had in een restaurant. Het incident zorgde landelijk voor ophef omdat restaurants in Tsjechië dicht moeten blijven vanwege de coronapandemie, een maatregel die door Prymula zelf was ingevoerd. „Als onze medische staf aan de frontlinie vecht om levens van onze medeburgers te redden, is zoiets absoluut onvergeeflijk”, aldus Babis tegen regionale media. Babis zei dat hij Prymula snel wil vervangen en de kwestie vrijdagmiddag zal bespreken met president Miloš Zeman.

Noord-Korea: pas op voor zandstorm uit China die coronavirus meedraagt

Pas op voor de gele zandstorm die zal overwaaien uit China, want die draagt het coronavirus met zich mee. Die waarschuwing deed de Noord-Koreaanse staatstelevisie woensdag aan de bevolking van het land, meldt de BBC vrijdag. De straten van hoofdstad Pyongyang zouden sinds de uitzending uitgestorven zijn.

Hoewel Noord-Korea volgens leider Kim Jong-un volledig coronavrij is, raden de staatsmedia burgers nu aan binnen te blijven. De zandstorm zou een „duidelijk gevaar” opleveren voor de volksgezondheid doordat het „kwaadaardige virussen” zou overbrengen, citeert de BBC een regeringswoordvoerder in een plaatselijke krant. Er is echter geen reden om aan te nemen dat de storm daadwerkelijk virusdeeltjes kan overbrengen.

De bewering dat Noord-Korea volledig vrij is van het coronavirus wordt door onder meer de Verenigde Staten en Zuid-Korea al langer in twijfel getrokken. Opvallend genoeg wendde Turkmenistan, dat net als Noord-Korea ontkent coronabesmettingen te hebben, eerder een zandstorm aan om inwoners te waarschuwen voor besmettingen uit het buitenland. Dat land vroeg inwoners mondkapjes te dragen vanwege een aankomende storm.

Er zijn overigens wel degelijk zandstormen in Noord-Korea. Het land zou deze week getroffen worden door een seizoensgerelateerde storm waarbij zand vanuit Mongoolse en Chinese woestijnen mee wordt gebracht, meldden ook buitenlandse ambassades in het land. Bij deze stormen waait een giftige stof over die in Noord en Zuid-Korea al jarenlang gezondheidsproblemen veroorzaakt.

Lees ook:Feesten, zingen, schreeuwen? In China kan het gewoon weer

Ziekenhuizen hebben personeel met milde klachten ook nodig

Ziekenhuispersoneel met milde coronaklachten maar nog geen testresultaat, kan gevraagd worden in afwachting van die uitslag toch te komen werken. Dat staat in de richtlijn Testbeleid en inzet zorgmedewerkers, die vorige week is herzien door de Federatie Medisch Specialisten. Voorwaarde is dat het personeel geen nauwe contactwerkzaamheden verricht en een chirurgisch masker draagt.

Op grond van die leidraad mogen ziekenhuizen van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ) personeel ook laten werken na een bericht van de CoronaMelder. Die app geeft een waarschuwing zodra iemand vijftien minuten of langer in de buurt is geweest van een positief getest persoon.

Het is de nadrukkelijke wens van het ministerie van Volksgezondheid dat mensen met milde klachten of een bericht van hun CoronaMelder in zelfisolatie gaan. De situatie op de werkvloer in ziekenhuizen laat dat echter amper toe, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ) desgevraagd: „personeel is keihard nodig” vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames.

De woordvoerder benadrukt dat de keuze - wel of niet komen werken - altijd bij de medewerker blijft en dat van moéten geen sprake is. Hij wijst op een andere richtlijn van artsenfederatie KNMG, die voorschrijft dat medisch personeel, dat voor besmetting of te weinig bescherming op de werkplek vreest, mag weigeren te komen werken. Het ministerie voorziet inmiddels in voldoende beschermingsmateriaal voor medisch personeel, zegt hij.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid onderschrijft dat. Ook zegt hij dat ziekenhuizen „op basis van professionele inschatting en ervaring” mogen afwijken van de richtlijnen van het ministerie.

De corona-app van het ministerie van Volksgezondheid. Foto Koen van Weel/ANP

ING: aantal pintransacties minder gedaald dan bij lockdown maart

Het aantal pintransacties in Nederland is afgelopen week minder hard gedaald dan tijdens de eerste week van de ‘intelligente lockdown’ in maart. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van ING. In maart werd er 20 procentpunt minder gepind dan wat normaal is voor die tijd van het jaar, in de week van 13 tot 19 oktober was dat 5 procentpunt.

Volgens ING-econoom Marten van Garderen wisten ondernemers ditmaal sneller in te spelen op de maatregelen. „In maart wisten winkels en restaurants niet wat hen overkwam. Ditmaal lagen de looprichtingpijlen al op de vloer en waren spatschermen aangelegd. Restaurants konden sneller overschakelen op bezorging en afhaal.”

Daarnaast kan de herfstvakantie een rol spelen in de relatief lichte daling, zegt van Garderen. „Een deel van de mensen dat normaal gesproken op vakantie zou gaan is in Nederland gebleven. Dat werkt door op de pintransacties.”

Sommige soorten winkels worden sinds de coronacrisis juist beter bezocht ten opzichte van voorgaande jaren. Zo lag het aantal pintransacties in bouwmarkten afgelopen week 20 procent hoger dan normaal voor de tijd van het jaar. Ook supermarkten en woonwinkels deden het goed. Volgens Van Garderen verkopen deze winkels spullen die mensen als noodzakelijk beschouwen.

Opnieuw strengere maatregelen in België, maar geen lockdown

De coronamaatregelen in België zijn vrijdag opnieuw aangescherpt. Alle amateursportwedstrijden worden opgeschort, publiek wordt verboden bij professionele wedstrijden en hoger onderwijsinstellingen mogen beduidend minder leerlingen per dag binnenlaten. Culturele evenementen mogen voorlopig blijven doorgaan, maar met maximaal tweehonderd mensen en alle pretparken gaan dicht. Dat heeft het Overlegcomité van de verschillende Belgische regeringen vrijdagochtend bekendgemaakt op een persconferentie.

De maatregelen gaan vrijdag in en gelden vooralsnog een maand. Op die manier wil premier Alexander De Croo „een soort schutkring rond de zorg, scholen, bedrijven en mentaal welzijn” leggen en een nieuwe lockdown afwenden, zo zei hij vrijdag.

Het Overlegcomité zou oorspronkelijk vrijdag pas samenkomen. Vanwege de ernst van de situatie werd besloten die vergadering te verplaatsen naar donderdagavond zodat maatregelen sneller aangekondigd konden worden. De besmettingen in België lopen de laatste tijd snel op. 1 procent van de Belgen kreeg in de laatste twee weken te horen dat hij of zij is besmet met het coronavirus.

Maandag werd bij 12.730 mensen in het land het coronavirus vastgesteld en het wekelijkse gemiddelde zit sinds vrijdag voor het eerst boven de 10.000. Dat is vergelijkbaar met de cijfers in Nederland en Duitsland, waar het inwonertal flink hoger is. Ook het aantal opnames in België neemt snel toe: gemiddeld dagelijks bijna 350 opnames, een stijging van 82 procent ten opzichte van een week geleden.

Bij het Overlegcomité lag ook een totale lockdown op tafel, maar dat wil de regering vooralsnog niet doen. De Croo wil niet constant van strategie veranderen, zei hij donderdag in de Kamer. Hij wil eerst het effect van voorgaande maatregelen afwachten. Sinds deze week is de horeca gesloten, geldt een nachtklok, mogen Belgen slechts nauw contact onderhouden met één ander persoon en mag na 20.00 uur geen alcohol meer verkocht worden. De Croo riep de Belgen vrijdag op de persconferentie dan ook op tot „nationale solidariteit” in deze „nationale crisis”: „Er is geen enkele wet die dit virus kan stoppen. De enigen die dit kunnen stoppen, zijn wij, met ons gedrag. We moeten één ploeg van elf miljoen Belgen vormen.”

Lees ook: Waarom de Belgische coronacijfers zo slecht zijn

Agenten patrouilleren in Brussel na ingang van de avondklok. Foto Francois Lenoir/Reuters

70 bemanningsleden marineschip Curaçao preventief in quarantaine

Zo’n zeventig bemanningsleden van een marineschip bij Curaçao gaan preventief in quarantaine omdat een van hen positief is getest op het coronavirus. Dat bevestigt een woordvoerder van de marine vrijdag na berichtgeving door de Curaçaose nieuwssite NU.cw. Het besmette bemanningslid heeft milde klachten.

Marinebasis Parera op Curaçao. Foto Hollandse Hoogte

Het schip Zr. Ms. Groningen ligt nu aan de kade, maar kan volgens de noodvoerder „als er echt nood aan de man is” ondanks de quarantaine uitvaren. In dat geval zou de bemanning, op de positief geteste persoon na, gewoon aan het werk gaan. De overige opvarenden hebben vooralsnog geen klachten. Mochten die zich toch voordoen, zullen ze zich bij de plaatselijke GGD laten testen.

Hoewel de gezondheidsdienst een bron- en contactonderzoek heeft laten uitvoeren, is het nog niet bekend waar het bemanningslid het coronavirus heeft opgelopen. De woordvoerder benadrukt dat de RIVM-richtlijnen zoveel mogelijk worden nageleefd maar dat er ook bij de marine „een besmetting tussendoor kan glippen”. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat bemanningsleden van een ander, nabijgelegen marineschip besmet zijn geraakt.

CBS: vorige week hogere sterfte dan normaal

In week 42, die liep van 12 t/m 18 oktober, zijn bijna vierhonderd mensen meer overleden dan was verwacht. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag aan de hand van de voorlopige sterftecijfers van die week.

Kijkend naar de sterftecijfers van voorgaande jaren en het klimaat maakt het CBS een inschatting van het aantal mensen dat in een week zal overlijden. Voor vorige week lag de verwachting tussen 2.667 en 3.001 mensen, volgens de voorlopige sterftecijfers zijn er ruim 3.200 mensen overleden. Het grootste deel daarvan, ruim 1.800 mensen, waren tachtig jaar of ouder.

Vanuit de GGD’s is voor week 42 van 131 overledenen bevestigd dat zij Covid-19-patiënt waren. Omdat in de registratie hiervan vertraging zit en omdat niet iedereen getest is, zal dit aantal nog oplopen.

Een patiënt wordt uit een speciale ambulancebus gehaald, die met zes coronapatienten naar academisch ziekenhuis Maastricht UMC+ is gereden. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC vrijdag de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen bij rondom de coronacrisis. Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag:

 • In nog eens acht veiligheidsregio’s geldt het veiligheidsrisico ‘zeer ernstig’. Dat blijkt uit de laatste cijfers op het Coronadashboard. Dit gebeurt als in een regio meer dan 250 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners zijn gemeld gedurende een week.
 • Vanaf vrijdag zullen de eerste IC-patiënten met Covid-19 naar Duitsland gebracht worden. Ook wordt vanaf komende week het aantal IC-bedden verder opgeschroefd tot 1.350. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
 • De avondklok in Frankrijk is uitgebreid. 46 miljoen Fransen, of tweederde van de bevolking, vallen nu onder de strenge maatregelen. Er kwamen in Frankrijk meer dan 41.000 nieuwe besmettingen bij op donderdag.
 • Kinderen in Veiligheidsregio Noord-Holland worden opgeroepen met Sint-Maarten niet langs de deuren te gaan. Volgens de autoriteiten in de regio is het besmettingsgevaar momenteel te groot.

Lees hier: het blog van donderdag terug