YouTube verwijdert kanaal van Lange Frans

YouTube heeft het volledige kanaal van rapper Lange Frans verwijderd. De artiest, die eigenlijk Frans Frederiks heet, gebruikte het platform voor zijn muziekclips, maar ook om complottheorieën over onder meer Covid-19 te verspreiden. De reden voor de verwijdering van het kanaal is niet bekend, maar volgt niet lang nadat de videodienst aankondigde voortaan harder in te grijpen bij „schadelijke complottheorieën” zoals die rond QAnon. In zijn YouTube-filmpjes verwees Lange Frans daar vaak naar.

Het YouTube-kanaal omvatte muziekclips maar ook opnames van de podcast van Lange Frans. De laatste tijd spreekt hij dikwijls over theorieën die hun basis vinden in ‘onthullingen’ van ene Q. Die anonieme internetbron beweert op hoog niveau informatie uit de Amerikaanse overheid te kunnen inzien, en daar onthullingen over te doen. Het is daarmee een belangrijke voedingsbodem voor ideeën dat er een satanistische machtige elite bestaat die aan ritueel kindermisbruik doet, de bevolking met Covid-19 probeert te onderwerpen en inentingen bepleit waarmee de levens van burgers gecontroleerd kunnen worden. De beweging beweert ook dat Donald Trump deze zogenoemde cabal omver wil werpen. Enig hard bewijs daarvoor bestaat niet, maar toch worden deze denkbeelden ook door Lange Frans onder meer via zijn YouTube-kanaal onder een groot publiek verspreid. Zowel in zijn podcasts als in zijn muziek.

Afgelopen zondag besteedde het VPRO-programma Zondag met Lubach aandacht aan de ideeën van Lange Frans, en de „online fabeltjesfuik” waarin de muzikant volgens de programmamakers is beland. De rapper denkt dat presentator Arjen Lubach achter het verdwijnen van zijn account zit, schrijft hij woensdag op Twitter. „Ik vind dit echt heel jammer en ik ga nu huilen. [Arjen Lubach] bedankt! En misschien dat jij met je goede contacten bij YT [YouTube, red.] in ieder geval kan vragen of m’n muziek terug mag…” Lubach, die zich overigens in de uitzending juist had uitgesproken tégen het verwijderen van filmpjes van YouTube, gaf daar direct gehoor aan. „Hee [YouTube} zet die muziek terug. (Weer een bewijs dat censuur niet de oplossing is en meteen fout gaat.)”

Volgens de gebruikersrichtlijnen kan YouTube video’s en kanalen verwijderen als theorieën zoals die rond QAnon gepromoot worden. Volgens Lange Frans heeft hij bericht gekregen dat zijn account met ruim 90.000 abonnees is geschorst vanwege „herhaalde of ernstige schendingen” van de regels. YouTube was woensdagmiddag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Correctie (23 oktober 2020): In een eerdere versie van dit stuk stond de naam van Arjen Lubach verkeerd geschreven. Hierboven is dat aangepast.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: GGD Zuid-Holland Zuid meldt vertraging in registratie positieve testen