Recensie

Recensie Muziek

Springsteen en de E Street Band spelen als lawine

Als er een woord moet worden uitgevonden om de specifieke sound van Bruce Springsteen and the E Street Band te omschrijven, dan is het ‘lawineus’. Neem ‘Rainmaker’ van Springsteens nieuwe, twintigste album Letter To You, een nummer dat raakt aan de Amerikaanse politieke situatie van de afgelopen vier jaar. De eerste 59 seconden klinken beheerst en bespiegelend, maar daarna barsten de donderende drums, de twangende gitaar en de gespierde zang als een lawine los over de luisteraar. Springsteens premisse was dat hij terug wilde naar het livegeluid van de oude E Street Band. Het album werd in vier dagen en zonder overdubs opgenomen. Drie songs dateren van ruim vóór Born To Run (1975) en ook in het nieuwe materiaal schuwt The Boss de bombast niet. Onvermijdelijk wint daarmee ook het cliché aan ruimte. In ‘Last Man Standing’ en ‘House of a Thousand Guitars’ komt Springsteen in het reine met het verlies van jeugd en dierbaren. De stadionvullende sound is de kracht en soms ook de zwakte van Letter To You.