Reisadvies Luxemburg, delen van Oostenrijk en Porto aangescherpt

Voor de Portugese plaats Porto geldt sinds woensdag een oranje reisadvies.
Voor de Portugese plaats Porto geldt sinds woensdag een oranje reisadvies. Foto Miguel Riopa/AFP

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Luxemburg, delen van Oostenrijk en de Portugese stad Porto woensdag aangescherpt.

Vanaf woensdag geldt voor Luxemburg de advieskleur ‘oranje’: alle reizen, behalve noodzakelijke, worden afgeraden. Wie wel afreist, wordt bij terugkomst verzocht in Nederland tien dagen in thuisquarantaine te gaan. Volgens het ministerie is de aanscherping nodig omdat het aantal besmettingen in Luxemburg in de afgelopen dagen is opgelopen. De Johns Hopkins University meldt in totaal ruim 11.000 besmettingen in het land sinds de uitbraak van het coronavirus. Luxemburg heeft ruim 600.000 inwoners.

Ook het reisadvies voor delen van Oostenrijk is veranderd van geel naar oranje. Onder meer voor de deelstaten Oberösterreich en Salzburgerland geldt sinds woensdag het advies voor alleen noodzakelijke reizen. In die gebieden, waar veel populaire ski-oorden liggen, is het aantal besmettingen in de afgelopen dagen toegenomen. Ook de hoofdstad Wenen heeft nu een oranje reisadvies. Voor Portugal geldt voor het overgrote deel dat het reisadvies op geel blijft. Alleen voor de stad Porto is het advies woensdag aangescherpt naar oranje, omdat daar het aantal besmettingen de afgelopen dagen snel is toegenomen. Voor de omgeving van Lissabon gold al een oranje reisadvies.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Koning: het doet pijn uw vertrouwen beschaamd te hebben