Onthoofde leraar Paty krijgt hoogste Franse onderscheiding

Spotprenten Tijdens de nationale herdenkingsceremonie voor de onthoofde leraar zei president Macron dat Samuel Paty „de republiek belichaamde”.
De Franse president Emmanuel Macron voor de kist van de op straat onthoofde leraar Samuel Paty.
De Franse president Emmanuel Macron voor de kist van de op straat onthoofde leraar Samuel Paty. Foto Francois Mori /EPA

De geschiedenis- en aardrijkskundeleraar Samuel Paty (47), die afgelopen vrijdag nabij Parijs door een terrorist werd onthoofd op straat, heeft van president Emmanuel Macron postuum de hoogste civiele onderscheiding toegekend gekregen: de Légion d’Honneur. Tijdens de nationale herdenkingsceremonie voor de leraar zei Macron woensdag dat Paty „de republiek belichaamde” en dat Frankrijk „nooit afstand zal doen van spotprenten”. Dat melden persbureaus Reuters en AFP.

De herdenkingsbijeenkomst werd op de Franse televisie uitgezonden. Te zien was hoe Paty’s grafkist naar de binnenplaats van de universiteit Sorbonne in Parijs werd gedragen. Bij de ceremonie waren ook honderd leerlingen aanwezig.

Moordenaar

Eerder op woensdag maakte de Franse antiterrorisme aanklager bekend dat de moordenaar van Paty, de 18-jarige Tsjetsjeense extremist Abdullakh Anzorov, schoolkinderen 300 tot 350 euro heeft geboden om de leraar te identificeren. Anzarov had op sociale media gelezen dat Paty tijdens een les cartoons van de profeet Mohammed had laten zien en wilde wraak op hem nemen. Tegen de leerlingen zei de Tsjetsjeen dat hij Paty wilde „dwingen om vergeving te vragen”, en hem wilde „vernederen en slaan”, zo citeert AFP de aanklager.

Lees ook: ‘Er is een Frankrijk voor en een na de onthoofding’. Tienduizenden Fransen toonden zondag hun afschuw van de moord op Samuel Paty.

„Deze identificatie was alleen mogelijk met hulp van de leerlingen”, zei de aanklager. Twee middelbare scholieren gaven in ruil voor het geld een beschrijving van Paty en wezen hem voor de moordenaar aan toen hij uit school kwam. Zeven mensen zijn voor de rechter voorgedragen voor medeplichtigheid aan de terroristische moord. Twee van hen zijn minderjarig. Ze zijn 14 en 15 jaar oud.