Recensie

Recensie Theater

De verlangens en angsten achter de glimlach van een vluchteling

Theater Sons of Abraham is een indringende vertelling die ons doet afvragen hoe vrij we zelf zijn en hoe vrij we willen dat anderen zijn.

Storytellers Raphael Rodan en Sahand Sahebdivani vertellen over over twee broers die uit Irak gevlucht zijn en nu als schoonmakers werken op de Amsterdamse Wallen.
Storytellers Raphael Rodan en Sahand Sahebdivani vertellen over over twee broers die uit Irak gevlucht zijn en nu als schoonmakers werken op de Amsterdamse Wallen. Foto Alborz Sahebdivani

Met een grote glimlach staan ze op het podium: storytellers Raphael Rodan en Sahand Sahebdivani, respectievelijk uit Israël en Iran, jood en moslim. Niettemin in oeverloze onderlinge harmonie.

Hun culturele verschillen waren eerder al stof voor indrukwekkende voorstellingen, zoals My Father Held a Gun (2016). Normaal staan ze als verhalenvertellers min of meer als zichzelf op het podium, maar ditmaal verplaatsen ze zich in personages. Want, leggen ze bij aanvang uit, soms heb je afstand nodig om iets goed te kunnen bekijken.

Sons of Abraham gaat over twee broers die uit Irak gevlucht zijn en nu als schoonmakers werken op de Amsterdamse Wallen. Vijf jaar illegaal in Nederland heeft de een afgestompt en ambitieloos gemaakt, terwijl de ander gepassioneerd terugverlangt naar zijn familie in Irak en zijn religieuze wortels. Als hun moeder overlijdt en ze moeten beslissen hoe ze voor hun zusje in Irak moeten zorgen, drijft dat hen verder uiteen.

De voorstelling komt op scherp te staan als de spelers halverwege uit hun rol stappen. Sahebdivani weigert nog langer het ‘cliché’ van de gedesillusioneerde vluchteling te spelen. Hij is blij dat hij in dit land is. Rodan riposteert dat die kenmerkende glimlach waarmee ze hier over straat lopen, waarmee ze deze voorstelling openden, er een uit nood is. Behoedzaam voor conflict en zichzelf wegcijferend gaan ze door het leven, is dat nou vrijheid?

In goede storytellingtraditie wordt ook het publiek expliciet aangesproken: waren jullie die mensen die met open armen de vluchtelingen opvingen op het station, vragen ze. Het blijft pijnlijk stil.

Sons of Abraham is een indringende vertelling die inzicht geeft in de verhalen, verlangens en angsten achter de aimabele glimlach van de mensen die niet in dit land geboren zijn, mensen zoals Rodan en Sahebdivani. Het is een voorstelling die onderzoekt hoe vrij we zelf zijn en hoe vrij we eigenlijk willen dat anderen zijn.