Prinsessen Amalia en Alexia kwamen pas dinsdag terug uit Griekenland

Koninklijk Huis

De prinsessen Amalia (16) en Alexia (15) zijn zaterdag niet met hun ouders koning Willem-Alexander en koningin Máxima vanuit Griekenland terug naar Nederland gereisd, maar pas dinsdag, met een lijnvlucht. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) aan NRC bevestigd, naar aanleiding van berichten van RTL Boulevard.

De jongste dochter, prinses Ariane (13), reisde zaterdag wél met haar ouders terug nadat over de vakantie ophef was ontstaan. De oudste dochters bleven achter. Volgens de RVD waren er onvoldoende vrije plekken aan boord van de KLM-vlucht voor het hele gezin en hun beveiligers. Het regeringsvliegtuig was na de heenvlucht al teruggekeerd naar Amsterdam.

„De keuze is gemaakt om als koninklijk paar terug te keren met de jongste dochter”, zegt een woordvoerder van de RVD. De dienst zegt niet waarom niet eerder is gemeld dat de prinsessen pas later naar Nederland kwamen en of de twee in het vakantiehuis van de koning in Griekenland verbleven. Later liet premier Rutte via de RVD weten dat hij niet heeft verteld dat Amalia en Alexia langer in Griekenland bleven, omdat dat niet in het openbaar belang was. Volgens Rutte gaat het om een privézaak. Vrijdagavond werd bekend dat de koning en zijn gezin hun vakantie in Griekenland zouden afbreken wegens de ophef die was ontstaan over hun reis met betrekking tot de aangescherpte coronaregels. Hun verblijf ligt weliswaar in ‘geel’ gebied, maar het besluit om te gaan was omstreden, omdat het kabinet juist had opgeroepen om tijdens de herfstvakantie zoveel mogelijk in Nederland te blijven. (NRC)