RVD: prinsessen Amalia en Alexia bleven langer in Griekenland

Vakantie De oudste prinsessen keerden volgens de RVD dinsdag pas terug uit Griekenland omdat op de vlucht van zaterdag onvoldoende plaatsen vrij waren.
De drie prinsessen.
De drie prinsessen. Foto Frank van Beek/ANP

De prinsessen Amalia (16) en Alexia (15) zijn zaterdag niet met hun ouders vanuit Griekenland terug naar Nederland gereisd. De twee oudste dochters van koning Willem-Alexander keerden dinsdagmiddag terug met een lijnvlucht. Dat bevestigt de RVD dinsdagavond aan NRC, naar aanleiding van berichtgeving van RTL Boulevard.

De jongste dochter, prinses Ariane (13), reisde wel met het koninklijk paar mee terug naar Nederland, nadat over de vakantie ophef was ontstaan. De oudste dochters bleven achter, volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) waren er onvoldoende vrije plekken aan boord van de KLM-vlucht voor het volledige gezin en hun beveiliging. Het regeringsvliegtuig was na de heenvlucht al teruggekeerd naar Amsterdam.

Lees ook: De vraag is waarom Rutte niet vooraf inzag dat de reis van de koning onverstandig was

„De keuze is gemaakt om als koninklijk paar terug te keren met de jongste dochter”, laat een woordvoerder van de RVD weten. De dienst wilde in eerste instantie niet kwijt waarom niet eerder is gecommuniceerd dat de prinsessen pas later naar Nederland zouden komen, en waar de twee tussentijds verbleven. De koning beschikt over een vakantieadres in het land.

Maar later liet premier Rutte via de RVD weten dat hij niet heeft verteld dat Amalia en Alexia langer in Griekenland bleven, omdat dat niet in het openbaar belang was. Volgens Rutte gaat het om een privézaak.

Geel gebied

Vrijdagavond werd bekend dat koning Willem-Alexander en zijn gezin hun vakantie in Griekenland zouden afbreken, wegens de ophef die was ontstaan over hun buitenlandse reis. Hun verblijf ligt weliswaar in ‘geel’ gebied, maar het besluit om te gaan was omstreden, omdat het kabinet juist had opgeroepen om tijdens de herfstvakantie zoveel mogelijk in Nederland te blijven.

Afgelopen weekend benadrukte premier Mark Rutte dat hij als minister-president verantwoordelijk is voor de koning en zich te laat realiseerde dat de reis „niet langer te rijmen was met de oplopende besmettingen en de aangescherpte maatregelen”. Afgelopen zomer ontstond overigens ook al commotie over de omgang van het koninklijk paar met de coronaregels. De koning en koningin Máxima lieten zich toen fotograferen met een Griekse restauranthouder, waarbij onvoldoende afstand in acht werd genomen.