Race naar het Witte Huis

Stafchef vicepresident Pence besmet met corona

De verkiezingscampagnes voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen draaien op volle toeren: het is aftellen naar dinsdag 3 november. In dit blog deelt NRC het laatste nieuws over de verkiezingen. Wil je werkelijk niets missen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief over de presidentsverkiezingen.

Stafchef vicepresident Pence besmet met corona

De stafchef van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence is positief getest op het coronavirus. Pence is zelf negatief getest en zet zijn campagne-activiteiten door. Dat heeft het Witte Huis laten weten, meldt AP.

Stafchef Marc Short wordt volgens criteria van de Amerikaanse gezondheidsdienst Centers for Disease Control and Prevention (CDC) beschouwd als een ‘nauw contact’ van Pence. Toch gaat de vicepresident niet in quarantaine, aldus woordvoerder Devin O’Malley.

Volgens O’Malley heeft Pence besloten om zijn drukke reisschema in de slotfase van de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 3 november te handhaven „in overleg met de medische eenheid van het Witte Huis” en „in overeenstemming met richtlijnen van de CDC voor essentieel personeel”. Volgens die richtlijnen moeten essentiële werkers die zijn blootgesteld aan iemand met Covid-19 hun symptomen in de gaten houden en een mondkapje dragen als ze in het gezelschap van anderen zijn.

Lees ook Ook het virus was te gast op Trumps bijeenkomst in de Rozentuin

De diagnose van Short volgt op een reeks van besmettingen in het Witte Huis, waarbij onder anderen president Donald Trump, zijn vrouw Melania en meer dan twintig anderen besmet raakten. Pence en zijn vrouw Karen zijn zaterdag beiden negatief getest en zijn „in goede gezondheid”, verklaarde O’Malley.

Het besluit van Pence om zijn activiteiten voort te zetten stuitte op kritiek. Saskia Popescu, een expert op het gebied van infectieziekten aan George Mason University, sprak van „grove nalatigheid” en verwierp het argument dat Pence een ‘essentiële werker’ zou zijn. „Het is een belediging aan het adres van iedereen die werkt bij de gezondheidszorg en de aanpak van het virus”, zei zij. „Hij zou 14 dagen thuis moeten blijven. Campagne-evenementen zijn niet essentieel.”

De vicepresident staat aan het hoofd van de taakgroep van het Witte Huis voor de aanpak van het coronavirus. Hij pleit voor het dragen van mondkapjes en het houden van afstand, maar draagt vaak zelf geen mondkapje en houdt grote campagnebijeenkomsten waarbij veel mensen geen gezichtsbedekking dragen.

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence en zijn stafchef Marc Short (links) in november 2019 in New Hampshire. Foto Mike Segar / Reuters

‘Ik heb op een kerel genaamd Trump gestemd’, aldus Trump in Florida

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag in Florida op zichzelf gestemd. Hij deed dat in een als stemlokaal ingerichte bibliotheek, niet ver van zijn golfresort Mar-a-Lago. „Ik heb gestemd op een kerel met de naam Trump”, zei hij lachend.

Uit cijfers van het US Elections Project, geïnitieerd door de Universiteit van Florida, bleek dat al meer dan 52 miljoen Amerikanen inmiddels hebben gestemd voor de presidentsverkiezingen begin november.

Lees ook: Waarom we misschien op 4 november nog niet weten wie de Amerikaanse verkiezingen heeft gewonnen

Als die trend zich doorzet, zouden deze verkiezingen tot een historische opkomst kunnen leiden. Volgens experts betrokken het US Elections Project is het goed mogelijk dat honderdvijftig miljoen Amerikanen dit jaar zullen stemmen. Er wordt rekening gehouden met een hoge opkomst omdat veel staten stemmen per post dit jaar toestaan vanwege het coronavirus.

„Het was een hele veilige stem, veel veiliger dan wanneer je een stembiljet opstuurt”, zei Trump in Florida. De president waarschuwde al eerder dat het stemmen per post tot fraude leidt, een claim waar volgens experts geen bewijs voor is. De komende dagen doet Trump de staten North Carolina, Ohio en New Hampshire aan.

Trump in Florida. Foto Mandel Ngan/AFP

Biden belooft alle Amerikanen gratis coronavaccin

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden belooft alle Amerikanen een gratis coronavaccin als hij de verkiezingen wint, ook mensen zonder verzekering. Dat zei hij vrijdag tijdens een toespraak in de staat Delaware waarin hij zijn plan voor de aanpak van de coronapandemie uiteenzette.

„Als we eenmaal een veilig en effectief vaccin hebben, dan moet het voor iedereen gratis beschikbaar zijn, of u nu verzekerd bent of niet”, beloofde Biden. Tijdens het verkiezingsdebat van donderdagavond verweet hij president Donald Trump nog altijd geen plan te hebben om de coronapandemie aan te pakken.

Biden wil zelf binnen tien dagen na zijn aantreden in het Witte Huis een heel pakket aan coronawetgeving voorleggen aan het Congres: „Ik ga de economie niet op slot doen. Ik ga het land niet op slot doen. Ik ga het virus op slot doen”, zei hij tijdens zijn speech in Delaware.

Trump beloofde vorige week dat ouderen als eerste en gratis een vaccin toegediend zouden krijgen tegen corona als dat er is.

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden pakt zijn gevallen mondkapje op na zijn speech in Delaware. Foto Angela Weiss / AFP

Trump presenteert vol trots deal tussen Soedan en Israël

Na Amerikaanse bemiddeling gaan Soedan en Israël de banden aanhalen. Soedan is na Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten het derde Arabische land dat dit jaar de betrekkingen met Israël normaliseert.

De Amerikaanse president Donald Trump maakte in aanloop naar de presidentsverkiezingen van 3 november volop gebruik van het diplomatieke succes door journalisten uit te nodigen in het Oval Office tijdens zijn telefoongesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu over het akkoord.

„Denk je dat Sleepy Joe deze deal had kunnen sluiten? Ik denk op de een of andere manier van niet”, zei hij tegen Netanyahu over zijn Democratische uitdager Joe Biden. Volgens Trump willen nog eens vijf andere landen een dergelijk akkoord sluiten met Israël, waaronder Saoedi-Arabië.

Lees hier het volledige nieuwsbericht: Ook Soedan normaliseert betrekkingen met Israël

Meer dan 50 miljoen Amerikanen hebben hun stem al uitgebracht

Tot nu toe hebben meer dan vijftig miljoen Amerikanen hun stem al uitgebracht voor de presidentsverkiezingen op 3 november, volgens een telling van de Universiteit van Florida. 35 miljoen van de vroegtijdige stemmers zouden dit per post hebben gedaan, de rest bezocht een stemlokaal.

Om drukte op de verkiezingsdag te voorkomen, kiezen veel Amerikanen dit jaar ervoor eerder te stemmen. Dat gebeurde tot nu toe relatief het meest in de staat Texas, waar meer dan 70 procent van de mensen al heeft gestemd. Dat is meer dan de totale Texaanse opkomst bij de verkiezingen in 2016. Na Texas kwamen tot nu toe de meeste stemmen binnen vanuit de staten Californië en Florida.

De Universiteit van Florida voorspelt op basis van de telling dat de totale opkomst kan oplopen tot 65 procent. Dat zou betekenen dat 150 miljoen Amerikanen zouden stemmen. Zo hoog is de opkomst voor de presidentsverkiezingen sinds 1908 niet meer geweest.

Amerikaanse astronaut brengt stem uit vanuit de ruimte

Amerikanen die zich tijdens de verkiezingen niet op aarde bevinden, kunnen vanuit de ruimte hun stem uitbrengen. NASA-astronaut Kate Rubins heeft dat donderdag gedaan, liet ze op Twitter weten. Rubins bevindt zich sinds 14 oktober in het ruimtestation ISS, waar ze in totaal zes maanden zal verblijven - dus ook tijdens de verkiezingen op 3 november.

Net als andere Amerikanen die zich niet in de VS bevinden en willen stemmen, moeten astronauten voor vertrek een toestemmingsformulier aanvragen, zo legt ruimtevaartagentschap NASA uit. Vervolgens stuurt de county waar de ruimtevaarder is ingeschreven een digitaal stembiljet naar het NASA-kantoor in Houston, dat dit doorstuurt naar de astronaut. Vervolgens kan het biljet vanaf een computer in het ruimtestation worden ingevuld en teruggezonden.

Het is niet de eerste keer dat Rubins op deze manier haar stem uitbrengt. In 2016 deed ze hetzelfde, ook toen zat ze in het internationale ruimtestation. Of meer astronauten dit jaar gebruikmaken van de mogelijkheid is onduidelijk.

Twitter avatar NASA NASA 🗳️ Yes, astronauts can vote from space! Here’s how it works: https://t.co/ufpZlEAoqe https://t.co/bXsW9dchSh

Kate Rubins heeft haar stem vanuit de ruimte uitgebracht. Foto AFP/NASA

Amerikaanse sancties voor Iraans nepnieuws

De Verenigde Staten hebben donderdagavond sancties opgelegd aan vijf Iraanse organisaties voor het aanwakkeren en verspreiden van desinformatie in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Onder meer de Iraanse Revolutionaire Garde en de Al Quds-brigade, waar de door de VS geliquideerde generaal Qassem Soleimani deel van uitmaakte, waren volgens de Amerikanen betrokken bij de beïnvloedingscampagne.

De campagne zou zijn geleid door het zogenoemde Bayan Rasaneh Gostar-instituut, een propaganda-arm van de volgens Washington terroristische Revolutionaire Garde. De instelling zou sociaal-maatschappelijke discussies in de Verenigde Staten – zoals die omtrent de coronapandemie – hebben geprobeerd te beïnvloeden. Via internet werd Engelstalige desinformatie verspreid, bedoeld om Amerikaanse politici in diskrediet te brengen.

Lees ook: In een conventionele oorlog tegen de Verenigde Staten heeft Iran geen schijn van kans. Daarom gebruikt het land allerlei strategieën om met beperkte middelen een groot effect te bereiken

Minister van Financiën Steven Mnuchin heeft een aantal bij de organisaties betrokken individuen geïdentificeerd, die behalve uit Iran uit Libanon en Afghanistan komen. Hun bezittingen en belangen in de Verenigde Staten zijn bevroren. Amerikaanse staatsburgers mogen bovendien geen contact meer met hen hebben. Financiële instanties van wie kan worden aangetoond dat ze transacties hebben gehad met de personen of organisaties, riskeren ook te worden gesanctioneerd.

Donderdag beschuldigde de hoogste Amerikaanse inlichtingenbaas John Ratcliffe Iran en bondgenoot Rusland ook al van pogingen tot het beïnvloeden van de verkiezingen. Teheran zou Democratische kiezers in battleground states intimiderende e-mails hebben gestuurd die moesten lijken op berichten van de extreemrechtse groepering Proud Boys. Volgens Ratcliffe was de bedoeling van die berichten om de president te schaden. Hoe precies, legde hij niet uit.

De leider van de Al Quds-brigade, Qassem Soleimani, werd begin dit jaar gedood bij een Amerikaanse drone-aanval. Foto Abedin Taherkenareh/EPA

Russische hackers vielen computersystemen Amerikaanse overheden aan

Russische hackers hebben sinds september meermaals geprobeerd in te breken in de computersystemen van verschillende Amerikaanse overheden. Twee keer zijn daarbij data buitgemaakt. Dat heeft de FBI donderdag bekendgemaakt. Het is niet bekend waar en welke data zijn gestolen.

De hackers richtten zich op systemen van staten, steden en luchtvaarnetwerken. Volgens de FBI zit een „door de Russische staat gesponsorde groep” achter de hacks. Het is de hackers gelukt om in te breken in een onbekend aantal netwerken. Het is de tweede keer in een paar dagen tijd dat de autoriteiten waarschuwen voor Russische cyberaanvallen.

De FBI schrijft dat het met het bericht „licht wil schijnen op het snode gedrag” van Rusland. De waarschuwing komt slechts twee weken voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De Russische ambassade in Washington verwijst tegenover persbureau Reuters naar een verklaring van Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov, die dergelijke beschuldigingen „absoluut ongefundeerd” noemt.

Lees ook: Hacken zoals de Russen het doen in vier stappen

Trump publiceert 60 Minutes-interview, CBS is boos

De Amerikaanse televisiezender CBS News is boos op president Donald Trump omdat hij de beelden van zijn interview in het programma 60 Minutes op Facebook heeft geplaatst. Trump liep dinsdagavond weg uit het gesprek. Volgens CBS heeft het Witte Huis een overeenkomst geschonden door het interview integraal te publiceren.

Uit de beelden die op Trumps Facebook zijn geplaatst blijkt dat het interview begint met Stahl die vraagt of Trump klaar is voor „lastige vragen”. Trump zegt dat hij alleen wil dat ze eerlijk is. Na ongeveer drie kwartier zegt hij dat hij moeilijkere vragen krijgt dan zijn Democratische uitdager Joe Biden. Ook zou Stahl te negatief zijn. Even later, als Trump erop wordt geattendeerd dat er ook nog een dubbelinterview met hem en vicepresident Mike Pence op het programma staat, zegt hij dat het genoeg is. Hij zegt vervolgens „laten we gaan” en loopt uit beeld.

Trump had eerder al gedreigd het interview voortijdig te publiceren. Hij zei dat er sprake was van „oneerlijke verslaggeving”. CBS News noemt de actie van het Witte Huis „een ongekende beslissing”. Daarnaast zegt de zender dat 60 Minutes zich laat voorstaan op „eerlijkheid, diepgaande verslaggeving en informatieve context” en dat er maar weinig journalisten zijn met evenveel presidentiële interviewervaring als interviewer Lesley Stahl. Volgens de zender zou het Witte Huis de beelden alleen gebruiken voor het archief. Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd op de verklaring van CBS.

‘Nederlander hackt Twitter-account Trump’

Een Nederlandse ethische hacker heeft op 16 oktober toegang gekregen tot het Twitteraccount van de Amerikaanse president Trump. Viktor Gevers had volgens Vrij Nederland slechts zeven pogingen nodig om het wachtwoord van de president te raden. Het wachtwoord was ‘maga2020!’. Gevers heeft screenshots gemaakt van zijn actie als bewijs, maar zegt verder geen privé-informatie ingezien te hebben.

Twitter weerspreekt het verhaal van Gevers. Tegenover verslaggeefster van The New York Times Nicole Perlroth laat het bedrijf weten „geen bewijs” te hebben gezien voor de beweringen van de Nederlander. Ook het Witte Huis zegt dat Trump niet gehackt is.

Volgens Gevers was er geen verdere verificatie nodig om het account, dat staat geregistreerd als @realDonaldTrump, binnen te komen. Nadat Gevers toegang kreeg tot het Twitteraccount van Trump heeft hij een waarschuwing gestuurd naar zowel Twitter als het team van Trump over de slechte beveiliging van het account. Trump is een fervent Twitteraar en gebruikt het sociale mediaplatform regelmatig om aankondigingen te doen of om campagneboodschappen te verspreiden.

In aanloop van de presidentsverkiezingen in 2016 wist Gevers samen met twee collega’s ook al toegang te krijgen tot het account van Trump. Destijds hadden ze het wachtwoord van Trump (‘yourefired’) aangetroffen in een gelekte database. Ook toen lukte het niet om Trump of de Amerikaanse veiligheidsdienst direct te waarschuwen.

Lees ook: Nederlanders hackten account Trump

Senaatscommissie VS stemt in met benoeming Coney Barrett

De Amerikaanse senaatscommissie voor Juridische Zaken heeft ingestemd met de nominatie van Donald Trumps kandidaat voor het Hooggerechtshof. Dat meldt persbureau Reuters donderdag. Door het besluit is de weg vrijgemaakt voor een snelle stemming in de Senaat over het voorstel om Amy Coney Barrett te benoemen tot negende rechter van het Hooggerechtshof.

Alle twaalf Republikeinen in de senaatscommissie stemden voor, terwijl de tien Democraten in de commissie de stemmingen boycotten. Zij vinden het niet terecht om vlak voor de verkiezingen een nieuwe opperrechter te benoemen. Als Barret maandag door de Senaat wordt gekozen, dan telt het hoogste Amerikaanse rechtscollege zes conservatieve rechters, van de negen.

De progressieve rechter Ruth Bader Ginsburg overleed vorige maand, waardoor er een plek vrij kwam bij het Hooggerechtshof. Bij de komende verkiezingen dreigen de Republikeinen volgens de peilingen de Senaat te verliezen. Nu hebben de Democraten echter een minderheid in de Senaat waardoor het tegenhouden van de benoeming van Barrett lastig zal worden.

Trumps advocaat Rudy Giuliani in dubieuze scène in nieuwe Borat-film

Rudy Giuliani is in de nieuwe nepdocumentaire van de Britse komiek Sacha Baron Cohen Borat Subsequent Moviefilm te zien in een dubieuze scène. De advocaat van Donald Trump en voormalig burgemeester van New York flirt met een jonge interviewer, gaat in op haar voorstel het gesprek in de slaapkamer voort te zetten en glijdt vervolgens met zijn handen in zijn broek terwijl hij achterover op het bed ligt. Volgens Giuliani zelf heeft hij niets misdaan en stopte hij alleen zijn overhemd weer in zijn broek. De film, een vervolg op de eerste ‘mockumentary’ Borat uit 2006, komt morgen uit.

NRC-recensent Coen van Zwol zag de nieuwe nep-documentaire al, die voluit Borat Subsequent Moviefilm: Delivery Of Prodigious Bribe To American Regime For Make Benefit Once Glorious Nation Of Kazakhstan heet. In de absurdistische film reist Baron Cohen vermomd als de Kazachse Borat naar de Verenigde Staten. Borat wil zogenaamd zijn dochter aanbieden aan mannen in de kring van president Trump zodat die ervoor zorgt dat de leider van Kazachstan in ‘de club van dictators’ opgenomen wordt.

Zo komen de twee bij Giuliani uit, die gestrikt wordt voor een interview in een hotelsuite, ogenschijnlijk voor een professioneel nieuwsmedium. Tijdens het interview flirt de 76-jarige advocaat van Trump volgens Van Zwol „heel erg” met Borats dochter. De actrice die haar speelt is in het echt 24 jaar oud, blijkt uit filmdatabase IMDB. De beelden in de betreffende scène, die gemonteerd is, suggereren volgens Van Zwol „welbewust” dat Giuliani denkt dat ze met elkaar naar bed gaan.

Lees ook Coen van Zwols recensie van de film: Borat wordt ernstig in tandeloos vervolg

Hij gaat in op het voorstel van Borats dochter om de slaapkamer in te gaan voor een drankje. Dan vraagt Giuliani haar nummer en adres en raakt haar meermaals aan. Vervolgens, als te zien is hoe Guiliani achterover leunt en zijn handen in zijn broek laat glijden terwijl Borats dochter voor hem staat, komt Borat binnen gerend en roept dat zijn dochter vijftien en daarmee „te oud” voor de raadsman is. Volgens Van Zwol is niet volledig duidelijk wat Giuliani doet op het moment dat hij met zijn handen in zijn broek zit. Mogelijk stopt hij inderdaad zijn shirt in.

Giuliani heeft op Twitter gereageerd op de ophef die is ontstaan over de scène, die volgens hem „volledig gefabriceerd” is. „Op geen enkel moment voor, tijdens of na het interview was ik ooit ongepast”, aldus de advocaat. Nadat Sacha Baron Cohen verkleed als Borat was binnen gerend tijdens de opnames, belde Giuliani naar eigen zeggen de politie. Volgens hem is de scène een poging van Baron Cohen geweest om hem in diskrediet te brengen vanwege zijn „niet aflatende ontmaskering van de criminaliteit en verdorvenheid van Joe Biden en zijn hele familie”. Giuliani beschuldigt onder meer de zoon van de Democratische presidentskandidaat van corruptie.

Twitter avatar RudyGiuliani Rudy W. Giuliani (1) The Borat video is a complete fabrication. I was tucking in my shirt after taking off the recording equipment. At no time before, during, or after the interview was I ever inappropriate. If Sacha Baron Cohen implies otherwise he is a stone-cold liar.

Rudy Giuliani in september dit jaar tijdens een persconferentie van de Republikeinse Partij in de stad New York. Foto McDermid/Reuters

VS beschuldigen Rusland en Iran van inmenging bij verkiezingen

Rusland en Iran hebben beiden pogingen gedaan zich te mengen in de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat heeft de baas van de Amerikaanse inlichtingendiensten, John Ratcliffe, woensdag verklaard, meldt AP.

Beide landen hebben los van elkaar informatie over de registratie van Amerikaanse kiezers in handen gekregen, zei Ratcliffe op een haastig belegde persconferentie in Washington met de directeur van de FBI, Chris Wray. De meeste van die informatie is echter openbaar te verkrijgen.

Ratcliffe beschuldigde Iran ervan valse e-mails te hebben gestuurd aan Democratische kiezers in meerdere battleground states bij de verkiezingen van 3 november, waaronder Florida en Pennsylvania. Die e-mails, die moesten lijken alsof ze afkomstig waren van de extreemrechtse groep Proud Boys, zouden bedoeld zijn geweest om kiezers te intimideren om op president Trump te stemmen.

Volgens Ratcliffe was dat bedoeld om Trump te schaden. Hij legde niet uit hoe. In augustus kwamen inlichtingen naar buiten dat Iran bezig was met pogingen om zich online in de verkiezingen te mengen, om democratische instellingen te ondermijnen en Trump tegen te werken.

Dergelijke activiteiten zouden een escalatie vormen van cybercriminaliteit door Iran, dat door experts wordt beschouwd als een tweederangs speler op het gebied van digitale spionage. Digitale inmenging bij verkiezingen wordt meestal in verband gebracht met Rusland, dat in 2016 e-mails van de Democratische campagne hackte, en China.

De ongebruikelijke aankondiging, minder dan twee weken voor de verkiezingen, duidt op zorgen onder Amerikaanse functionarissen over inmenging in de stembusgang. Pogingen daartoe zijn volgens hen bedoeld om het vertrouwen van Amerikanen in de verkiezingen aan te tasten en desinformatie te verspreiden om de uitslag te beïnvloeden.

Volgens Ratcliffe en Wray hebben de activiteiten van Rusland en Iran niet geleid tot geknoei met stembiljetten. „U kunt er van op aan dat uw stem telt”, zei Wray.

Obama valt Trump hard aan bij eerste campagnetoespraak voor Biden

De Amerikaanse oud-president Barack Obama heeft hard uitgehaald naar het coronabeleid van president Donald Trump en hem afgeschilderd als ongeschikt voor het presidentschap, tijdens zijn eerste campagnetoespraak voor de Democratische kandidaat Joe Biden, zijn voormalige vicepresident.

„Donald Trump gaat ons niet opeens allemaal beschermen”, zei Obama bij een drive-in rally in Philadelphia, voor een publiek in ongeveer driehonderd auto’s. „Hij kan niet eens de basismaatregelen nemen om zichzelf te beschermen”, een verwijzing naar Trumps besmetting met het coronavirus, eerder deze maand.

„Hij heeft geen enkele interesse getoond om het werk te doen of om iemand te helpen behalve zichzelf en zijn vrienden”, aldus Obama bij een felle aanval op zijn opvolger. „Dit is geen reality show”, zei hij, een verwijzing naar Trumps verleden als presentator van het televisieprogramma The Apprentice. „Dit is de realiteit, en de rest van ons moet leven met de gevolgen van zijn onvermogen om de baan serieus te nemen.”

Het is ongebruikelijk voor Amerikaanse presidenten om hun opvolgers aan te vallen. Dat Obama dat toch doet heeft te maken met zijn mening dat Trump basisprincipes van de Amerikaanse democratie schendt. Ook bij een toespraak tijdens de Democratische conventie in augustus haalde Obama hard uit naar zijn opvolger.

Obama, die grote populariteit geniet onder Democraten, riep kiezers op om in groten getale te gaan stemmen. Ondanks een voorsprong van Biden in de peilingen is het van belang dat Democraten niet denken dat het wel goedkomt, zei hij - een factor bij het onverwachte verlies van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton, vier jaar geleden.

Lees ook: Biden gaat aan kop, maar kloppen de peilingen?

„We kunnen niet zelfgenoegzaam zijn”, waarschuwde Obama. „De peilingen kunnen me niet schelen. Er waren de vorige keer ook een heleboel peilingen. Dat ging verkeerd omdat een heleboel mensen thuis bleven en lui werden. Deze keer niet, niet bij deze verkiezingen.”

De staat Pennsylvania, waar Philadelphia ligt, is een van de meest cruciale swing states bij de verkiezingen op 3 november. In 2016 behaalde Trump er onverwachts een nipte overwinning. Toen hield Obama een rally met Clinton in Philadelphia aan de vooravond van de verkiezingen.

Oud-president Barack Obama woensdag tijdens een campagnetoespraak in Philadelphia. Foto Alex Edelman / AFP

Trump loopt weg tijdens interview met Amerikaanse zender CBS

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een gesprek in het CBS-programma 60 Minutes dinsdagavond voortijdig afgebroken omdat hij vond dat de interviewer Lesley Stahl bevooroordeeld was. Dat melden verschillende Amerikaanse media dinsdag.

Het is niet duidelijk waar het gesprek over ging toen Trump na zo’n 45 minuten besloot op te stappen. Volgens een bron van CNN kwam met name het coronavirus veel aan bod. De president wond zich vervolgens publiekelijk op over het gesprek en noemde het interview op twitter „NEP en bevooroordeeld”. Hij dreigde het interview voortijdig te publiceren „in het kader van correcte nieuwsverslaggeving”. Twee uur daarvoor vestigde de president in een ander Twitterbericht aandacht op het feit dat Stahl geen mondkapje droeg tijdens een bezoek aan het Witte Huis.

Uit een recente peiling van The New York Times blijkt dat Amerikaanse kiezers op het gebied van de coronabestrijding meer vertrouwen hebben in de democratische presidentskandidaat Joe Biden dan in de zittende president. Nadat Trump het virus maandenlang afdeed als een griep die „als vanzelf zal verdwijnen” en volhield dat mondkapjes onnodig waren, raakte hij begin oktober zelf besmet met corona. Een week nadat hij was ontslagen uit het ziekenhuis, hervatte de president zijn campagne. In de Verenigde Staten zijn al ruim 219.000 mensen aan het virus overleden.

Concurrerende kandidaten in Utah maken gezamenlijk spotje over wellevendheid

De Republikein en de Democraat die over een kleine twee weken allebei hopen gouverneur van de staat Utah te worden, hebben gezamenlijk verkiezingsspotjes opgenomen. In twee filmpjes pleiten de politici voor „wellevendheid” in de verkiezingsrace. De twee zeggen het geregeld oneens te zijn, maar wel beiden te geloven in „democratie, vrijheid en gerechtigheid voor iedereen”. Ze beloven ook na de verkiezingen zich samen in te zetten en roepen hun respectievelijke kiezers op hetzelfde te doen.

„Ik vind dat je op mij moet stemmen…”, zegt de Republikein Spencer Cox in een van de filmpjes. „Nou, eigenlijk moet je op mij stemmen”, onderbreekt tegenstrever Chris Peterson ruim anderhalve meter verderop. „We kunnen over onderwerpen debatteren zonder elkaar af te fakkelen”, aldus de Democraat. „We kunnen het oneens zijn zonder elkaar te haten”, vult Cox aan. De politici beloven de verkiezingsuitslag te respecteren (zelfs als het neerkomt op briefstemmen) en zich te committeren aan een vreedzame overdracht van de macht - iets waar president Donald Trump nog altijd geen toezeggingen over doet. Zelfs de traditionele uitsmijter van Amerikaanse campagnefilmpjes („I approve this message”) klinkt in dit geval eenstemmig.

Het filmpje lijkt bij veel Amerikanen, in het huidige politieke en maatschappelijke verhitte debat, een snaar te raken. Maar er is ook kritiek dat de twee makkelijk praten hebben. Als witte mannen, beiden jurist en lid van de Mormoonse kerk, zou er voor hen bij deze verkiezingen minder op het spel staan dan voor bijvoorbeeld religieuze minderheden of vrouwen. Bovendien is de Republikein Cox in de peilingen al zo ver uitgelopen op zijn tegenstrever, dat de toenaderingspoging ook gezien kan worden als een knieval voor de Republikeinse meerderheid.

Today @SpencerJCox and I are releasing joint public service ads on civility in politics. Working together and the peaceful transfer of power are integral to what it means to be American. Let's reforge our national commitment to decency and democracy. #utpol #standunited pic.twitter.com/jeUJ78aVor

— Peterson for Utah (@PetersonUtah) October 20, 2020

I’m not sure this has ever been done before…but as our national political dialogue continues to decline, my opponent @PetersonUtah and I decided to try something different. We can disagree without hating each other. Let’s make Utah an example to the nation. #StandUnited #utpol pic.twitter.com/Tkr2sDCYTB

— Spencer Cox (@SpencerJCox) October 20, 2020

Volgend debat krijgt muteknop

Bij het volgende debat tussen Donald Trump en Joe Biden zal de microfoon van de tegenpartij worden uitgeschakeld aan het begin van ieder segment, om beide kandidaten een moment zonder interrupties te gunnen. Dat heeft de Commissie voor Presidentiële Debatten maandag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

De verschillende onderdelen van het debat duren telkens vijftien minuten, waarbij over een specifiek onderwerp wordt gesproken. Daarbij krijgen beide kandidaten altijd eerst twee minuten de tijd om hun eigen visie uiteen te zetten.

Tijdens die eerste twee minuten zal de microfoon van de andere kandidaat worden uitgeschakeld, zodat deze niet door het betoog heen kan praten. Daarna zal de microfoon weer ingeschakeld worden voor de discussie. Het eerste debat verliep chaotisch, omdat voornamelijk Donald Trump vaak door Joe Biden heen sprak.

Het campagneteam van Trump stelt niet blij te zijn met de maatregel. Trumps campagnemanager Bill Stepien zegt dat Donald Trump het debat wel zal aangaan, „ondanks dat de spelregels op het laatste ogenblik worden veranderd door de bevooroordeelde commissie, ten gunste van hun favoriete kandidaat”.

Het volgende debat, tevens het laatste, zal plaatsvinden op donderdagavond 22 oktober in Nashville, Tennessee.

Trump en Biden tijdens hun eerste debat. Foto Brian Snyder/Reuters

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC het laatste nieuws bij rond de Amerikaanse verkiezingscampagnes in aanloop naar de presidentsverkiezingen op 3 november.

Lees hier het blog van vorige week terug