‘Leger Nigeria schiet meerdere demonstranten dood’

Protesten Bij de aanhoudende protesten tegen politiegeweld heeft het Nigeriaanse leger dinsdagavond volgens de BBC zo’n twintig demonstranten doodgeschoten.
Demonstranten nabij een legerauto in de Nigeriaanse stad Lagos op 20 oktober 2020.
Demonstranten nabij een legerauto in de Nigeriaanse stad Lagos op 20 oktober 2020. Foto Akintunde Akinleye/EPA

Het Nigeriaanse leger heeft dinsdagavond na het ingaan van de avondklok in de miljoenenstad Lagos meerdere demonstranten doodgeschoten. Dat meldt mensenrechtenorganisatie Amnesty International. „Er zijn verschillende demonstranten gedood, we proberen erachter te komen hoeveel precies”, zegt woordvoerder Isa Sanusi van Amnesty tegen persbureau AFP.

De BBC meldt op basis van een ooggetuige dat het gaat om ongeveer twintig doden en dat er ook vijftig demonstranten gewond zijn geraakt nadat het leger het vuur opende. De regering van de deelstaat Lagos heeft onmiddellijk een onderzoek aangekondigd naar het legeroptreden.

Amnesty International stelt dat de demonstranten zich vreedzaam gedroegen, maar op straat bleven nadat een 24 uur durend uitgaansverbod was ingegaan. Ooggetuigen zeggen tegen persbureau Reuters dat het vuur werd geopend vanuit een groep van meer dan twintig soldaten bij een tolpoort in het district Lekki. Daar was de laatste dagen volop gedemonstreerd tegen politiegeweld.

Lees ook deze reportage: Mishandeld worden door de politie – jonge Nigerianen pikken het niet langer

Al bijna twee weken protesten

Door heel Nigeria gaan al bijna twee weken lang duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen het buitensporige geweld door de politie. In eerste instantie vooral tegen de beruchte Special Anti-Robbery Squad (SARS). Maar ook nadat het hoofd van de politie zondag aankondigde deze eenheid te gaan ontbinden, hielden de demonstraties aan. Volgens Amnesty waren voor dinsdagavond al zeker vijftien mensen omgekomen bij de protesten.

Maandag hebben demonstranten bijna tweeduizend gevangenen ontzet in het zuidwesten van het land, zo maakte het Nigeriaanse ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag bekend. De meeste gedetineerden waren in afwachting van hun executie. Bij de aanval op twee gevangenissen zijn volgens het ministerie ook wapenvoorraden geplunderd.