152 vluchtelingen uit Libanon toch naar Nederland gehaald

Syrische vluchtelingen in Libanon.
Syrische vluchtelingen in Libanon. Foto Reuters/Ali Hashisho

De Nederlandse overheid is begonnen met het overbrengen van 152 vluchtelingen uit Libanon die daar vanwege de coronacrisis vastzaten. Dat heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid maandag bekendgemaakt. De voornamelijk Syrische vluchtelingen werden in december vorig jaar al geselecteerd om naar Nederland te komen.

De reis werd onder meer uitgesteld omdat veel grenzen dicht waren. Ook moest het ministerie eerst een locatie optuigen voor de vluchtelingen om in quarantaine te gaan, aangezien voor Libanon een oranje reisadvies geldt. De komende dagen worden ze in groepjes van dertig naar Nederland gevlogen. Zodra zij hun tiendaagse quarantaine hebben voltooid, worden ze naar verschillende gemeentes gebracht om zich te vestigen.

Nederland heeft met de vluchtelingenorganisatie UNHCR afgesproken tweeduizend vluchtelingen op te nemen in de periode 2020-2023, wat neerkomt op een quotum van vijfhonderd per jaar. Doordat de pandemie het overvliegen en opvangen van de vluchtelingen bemoeilijkt, kan dit aantal dit jaar volgens het ministerie niet worden gehaald. Daarom neemt Nederland de komende jaren extra vluchtelingen op. Hoeveel vluchtelingen dit jaar wel naar Nederland kunnen komen, hangt volgens een woordvoerder af van de ontwikkeling van het virus.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: 8.015 positieve coronatests, iets minder dan zondag