Rutte over vakantie koning: ‘Ik heb een verkeerde inschatting gemaakt’

Premier Mark Rutte tijdens een debat over de coronamaatregelen vorige week.
Premier Mark Rutte tijdens een debat over de coronamaatregelen vorige week. Foto Bart Maat / ANP

Premier Mark Rutte (VVD) zegt dat hij een verkeerde inschatting heeft gemaakt over het plan van koning Willem-Alexander en diens gezin om naar hun vakantiehuis in Griekenland af te reizen. Dat schrijft Rutte zondagochtend in een brief aan de Tweede Kamer. Rutte zegt dat hij zich te laat heeft gerealiseerd dat de reis niet rijmde met het oplopende aantal positieve tests en de aangescherpte maatregelen: „Ik was op de hoogte van de voorgenomen vakantie van de koning in zijn verblijf in Griekenland. Hierbij heb ik een verkeerde inschatting gemaakt.”

Afgelopen vrijdag werd vicepremier Hugo de Jonge (CDA) tijdens een persconferentie geconfronteerd met de vraag over de mogelijke vakantie van de koning en zijn gezin. De Jonge, die Rutte vanwege de EU-top in Brussel verving, zei dat hij daar geen weet van had. De Jonge was voorafgaand aan de persconferentie door Rutte niet geïnformeerd over de vakantie van de koning („conform de bij dit onderwerp gebruikelijke werkwijze”), schrijft de premier in de Kamerbrief.

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters keerden zaterdagavond terug in Nederland. Vrijdag maakten ze, na de ophef, bekend hun vakantie te zullen afbreken. Op dat moment was het gezin een paar uur in Griekenland.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Restaurants vechten sluiting wegens pandemie aan bij rechter