Mathieu van der Poel wint de Ronde van Vlaanderen

Wielrennen Van der Poel, een Nederlander van de Belgische ploeg Alpecin-Fenix, versloeg zijn eeuwige rivaal Wout van Aert uit België na 243 kilometer in de sprint.
De Ronde van Vlaanderen, een 241 kilometer lange route van Antewepen naar Oudenaarde.
De Ronde van Vlaanderen, een 241 kilometer lange route van Antewepen naar Oudenaarde. Foto Dirk Waem/AFP

Mathieu van der Poel (25) heeft zondag de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De in België geboren Nederlander van Alpecin-Fenix versloeg zijn medevluchter en eeuwige rivaal Wout van Aert uit België na 243 kilometer in de sprint. Ook bij de vrouweneditie was het een Nederlander die zegevierde: Chantal van den Broek-Blaak (Boels-Dolmans).

De Vlaamse klassieker, vanwege de coronacrisis met een half jaar uitgesteld, bracht de vooraf gedroomde tweestrijd tussen beide favorieten al ging daar een dramatisch moment aan vooraf. Wereldkampioen Julian Alaphilippe was de derde man in de kopgroep maar de Fransman schakelde zichzelf uit door tegen een motorrijder, die het drietal wilde laten passeren, aan te rijden. Dat gebeurde op 35 kilometer voor de finish in Oudenaarde. In een bloedstollende sprint bleef Van der Poel zijn concurrent van Jumbo-Visma net voor. Het verschil was amper waarneembaar. Op enige afstand werd de Noor Alexander Kristoff derde, Dylan van Baarle passeerde als achtste de finish.

Twitter avatar RondeVlaanderen Ronde Van Vlaanderen #RVVmen An exciting race and an even better finish! Way to ride @mathieuvdpoel ! 🇳🇱🥇 #RVV20 https://t.co/IQzXNLnJeR

Op de Koppenberg, met nog 50 kilometer te gaan, waren alle vroege vluchters ingelopen. Alaphilippe ging in de aanval, in gezelschap van zijn landgenoot Anthony Turgis. Er achter ontstond een groepje van zeven met Van Aert, Van der Poel, Van Baarle en de Italiaan Alberto Bettiol, de winnaar van vorig jaar.

Bij een tweede aanval van Alaphilippe kreeg hij Van der Poel mee. Van Aert kwam aansluiten net voor de Taaienberg. Erna reed het drietal favorieten voorop en leek een droomscenario in de maak, tot Alaphilippe onderuit ging nadat hij in het wiel van Van der Poel geen oog had voor een langzaam rijdende motorrijder. Met een minuut voorsprong op de eerste achtervolgers was daarmee duidelijk dat het een duel ging worden tussen de twee rivalen, die eendrachtig samenwerkten op de Kruisberg en de laatste doorkomsten op de Oude Kwaremont en Paterberg, de laatste hellingen van de dag. De sprint was millimeterwerk, beslist in het voordeel van Van der Poel. Het wielrennen zit bij Van der Poel dan ook in de familie. Zijn vader Adrie won de Ronde van Vlaanderen in 1986.

Chantal van den Broek-Blaak

Later op zondag ging ook de vrouweneditie naar een Nederlandse renner toen Chantal van den Broek-Blaak eerste werd. Haar land- en ploeggenoot Amy Pieters kwam ruim een minuut na Blaak als tweede over de finish. De Belgische Lotte Kopecky eindigde als derde.

De Nederlandse ploeg Boels-Dolmans was met Anna van der Breggen, Blaak en Pieters sterk vertegenwoordigd in de finale. Richting de Paterberg trok Blaak door en begon aan een solo op 18 kilometer van de finish. Annemiek van Vleuten (Mitchelton-Scott) en haar ploeggenoot Cecile Brown leidden de achtervolging maar slaagden er niet in de voormalig wereldkampioen te achterhalen.(ANP)