Laatste nieuws Covid-19

‘Meer dan 250.000 coronadoden in Europa’

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Italië scherpt coronamaatregelen aan

Italiaanse burgemeesters kunnen voortaan pleinen en andere plekken waar veel mensen samenkomen na 21.00 uur sluiten. Die zijn dan alleen nog toegankelijk om huizen of bedrijven te bereiken. Dat heeft de Italiaanse premier Giuseppe Conte zondagavond aangekondigd als nieuwe maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, meldt persbureau Reuters.

Restaurants en cafés mogen openblijven, maar na 18.00 uur moeten alle gasten zitten. Wel mogen de etablissementen tot middernacht geopend blijven. Festivals blijven verboden. Sportscholen en zwembaden mogen voorlopig hun werkzaamheden voortzetten, maar kunnen over een week alsnog gesloten worden als zij niet beter hun best doen om aanwezigen de coronaregels te laten naleven. Deze zondag werden meer dan 11.000 nieuwe besmettingen met Covid-19 vastgesteld in Italië.

Lees ook: Italië moet regels verder aanscherpen

Ook buurland Slovenië kampt met oplopende besmettingscijfers. De premier, Janez Jansa, heeft een dertig dagen durende ‘staat van nationale epidemie’ afgekondigd. De regering is daartoe overgegaan omdat de door Slovenië vastgestelde signaalwaarde is overschreden. Deze signaalwaarde stond op 140 besmettingen per 100.000 inwoners, 250 Covid-patiënten in het ziekenhuis en vijftig op de intensive cares.

In regio’s waar het aantal besmettingen het hoogst is zijn strengere maatregelen afgekondigd. Zo mogen restaurants daar alleen open zijn voor afhaal en is het dragen van mondkapjes in de openbare ruimte er verplicht.

‘Meer dan 250.000 coronadoden in Europa’

Het dodental ten gevolge van Covid-19 in Europa is zondag de 250.000 gepasseerd. Dat meldt persbureau AFP op basis van gecombineerde tellingen. De afgelopen zeven dagen stierven meer dan achtduizend mensen aan het virus, de hoogste toename sinds medio mei.

Veel landen hebben afgelopen tijd nieuwe beperkende maatregelen ingevoerd om verdere verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, waaronder Nederland. Zondag maakte Zwitserland bekend dat mondkapjes op veel plekken verplicht worden, persoonlijke contacten worden beperkt en het devies wordt zo veel mogelijk thuiswerken. Het land kwam relatief ongeschonden door de eerste golf heen, maar kent de afgelopen weken een forse toename aan besmettingen - onder meer ten gevolge van een jodelconcert.

De meeste van de 250.030 vastgestelde coronadoden (op 7,3 miljoen besmettingen) vielen in het Verenigd Koninkrijk. Daar overleden 43.646 mensen aan de ziekte. Het op een na hoogste dodental is Italië met 36.543 slachtoffers, gevolgd door Spanje (33.775), Frankrijk (33.392) en Rusland (24.187). In Nederland is van 6.751 mensen bekend dat zij aan Covid-19 zijn overleden.

In Italië werden vandaag in één dag meer dan elfduizend nieuwe coronabesmettingen gemeld. Volgens een Italiaanse krant zijn gisteren zeker twintig leden van het Italiaanse parlement positief getest op Covid-19. Waarschijnlijk worden later op de avond nieuwe maatregelen aangekondigd om verspreiding van het virus tegen te gaan.

In Frankrijk is sinds vrijdag in Parijs en enkele andere steden een avondklok ingesteld van 21.00 tot 6.00 uur, die zeker een maand van kracht blijft. In Londen zijn bijeenkomsten binnenshuis tussen mensen uit verschillende huishoudens sinds zaterdag verboden. De Duitse bondskanselier Angela Merkel riep burgers zaterdag op zo veel mogelijk thuis te blijven en de sociale contacten tot een minimum te beperken.

Ouderenzorg luidt de noodklok: ‘De rek is eruit’

Het aantal besmettingen met het coronavirus loopt zo hard op dat medewerkers in de ouderenzorg hun werk niet meer naar behoren kunnen doen. Dat schrijft brancheorganisatie Actiz in een zondag gepubliceerde brandbrief. Op sommige locaties in de thuis- en verpleegzorg zou het ziekteverzuimpercentages bijna 50 procent bedragen.

Twitter avatar ActiZbranche ActiZ Ouderenzorg loopt nu ook vast, constateert @ActiZbranche. ‘De rek is eruit. Terwijl we alles doen om onze kwetsbare ouderen te beschermen, wordt het steeds moeilijker de zorg voor hen goed te organiseren’, stelt voorzitter Henk Kamp 👇
https://t.co/2exB5GyjLl https://t.co/1ok4AKFRJM

Voorzitter Henk Kamp (tevens oud-minister van Economische Zaken, VVD) schrijft dat het steeds moeilijker wordt de zorg voor ouderen te organiseren, terwijl alles in werking wordt gesteld om deze kwetsbare doelgroep te beschermen. „Het water staat tot aan onze lippen”, aldus Kamp. „In een aantal regio’s lukt het niet meer om de personeelsroosters in de thuiszorg en verpleeghuiszorg rond te krijgen.” Hij noemt de tekorten „rampzalig”:

„Door de extra zorg voor mensen met corona, de angst voor besmetting bij veel ouderen en uitval van medewerkers die zelf corona krijgen, wachten op testuitslagen of in quarantaine moeten blijven, neemt de druk op de zorgmedewerkers extra toe.”

De ouderenzorg bedient ruim twee miljoen cliënten in verpleeghuizen en thuis. „En daar moet het werk permanent doorgaan, 24 uur per dag en 365 dagen per jaar”, schrijft Kamp. „Het afschalen van de reguliere zorg dat in de ziekenhuizen aan de orde komt, is hier domweg onmogelijk.”

In een poging nieuwe medewerkers aan te trekken is Actiz betrokken bij de Nationale Zorgklas en extrahandenvoordezorg.nl. Die initiatieven moeten mensen snel bijscholen zodat ze kunnen bijspringen in de ouderenzorg. Ook roept de organisatie recent gepensioneerde of vertrokken oud-medewerkers op om tijdelijk terug te keren naar hun oude baan. Tevens worden het Rode Kruis en het leger veelvuldig gevraagd voor ondersteuning. „Wij moeten ook een groter beroep op de samenleving doen, om begrip te tonen en bij te springen als dat maar even kan.”

Restaurants vechten sluiting wegens pandemie aan bij rechter

Een groep van zo’n dertig horecaondernemers spannen een kort geding aan tegen de Nederlandse staat vanwege de sluiting van bars en restaurants. Dat melden De Telegraaf en ANP. Afgelopen woensdag moesten alle horeca op last van de overheid dicht voor gasten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Het initiatief werd gestart door Michael Meeuwisse, eigenaar van de Haagse bodega De Posthoorn. Binnen korte tijd sloten tientallen anderen zich bij hem aan. Het kort geding dient komende dinsdag om 10.30 uur bij de Haagse rechtbank. Meeuwisse noemde de sluiting „buitenproportioneel” en zei tegenover ANP dat het tijd is om stelling te nemen:

„Koninklijke Horeca Nederland zegt niet ‘genoeg is genoeg’, maar doet wat de overheid zegt en wacht af. Ondertussen gaan horecaondernemers kapot of moeten hun spaargeld of pensioengeld aanspreken.”

Het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet adviseert inzake coronabeleid zei woensdag dat sommige restaurants mogelijk toch open moeten kunnen blijven. De etablissementen moeten dan wel gezondheidscontroles uitvoeren en zorgen dat gasten anderhalve meter afstand houden tot elkaar. Meeuwisse zegt zich gesterkt te voelen door dit OMT-advies.

Praagse politie gebruikt traangas en waterkanon tegen baldadige demonstranten

De Praagse politie heeft zondagmiddag traangas en een waterkanon ingezet tegen honderden baldadige demonstranten die protesteerden tegen de coronamaatregelen. Toen de betoging werd beëindigd, weigerden sommige mensen weg te gaan en werden onder andere bierflesjes en stenen naar de oproerpolitie gegooid. Dat meldt persbureau AP. Volgens de politie vielen minstens twintig gewonden.

Duizenden betogers, onder anderen ijshockey- en voetbalfans, hadden zich aangesloten bij de demonstratie. Ze zijn woedend over de maatregelen die Tsjechië treft tegen de verspreiding van het coronavirus, waaronder het verbod op sportcompetities en het sluiten van bars en restaurants.

Twitter avatar FilipHorky Filip Horký #CzechRepublic Police attacked by dozens of individuals in #Prague after official part of demonstration against covid restrictions had ended. https://t.co/1sS4LRgEbE

In Tsjechië zijn in de afgelopen week dagelijks duizenden nieuwe besmettingen vastgesteld en zijn honderden mensen overleden aan Covid-19. Officieel mogen nu maximaal zes mensen tegelijk bijeenkomen. Demonstreren mag wel met grotere groepen, mits de demonstranten zich opdelen in kleinere groepen van twintig en mondkapjes dragen. Dan mogen tot vijfhonderd mensen bijeenkomen.

Omdat het maximumaantal betogers werd overschreden en veel demonstranten geen mondkapjes droegen, beëindigde de politie samen met de organisatie de bijeenkomst. Een paar honderd demonstranten bleef achter op het plein en raakten slaags met de politie.

8.184 nieuwe positieve coronatests gemeld aan RIVM

In de afgelopen 24 uur werden 8.184 nieuwe positieve coronatests aan het RIVM gemeld. Dat zijn er net iets meer dan zaterdag toen 8.141 positieve testuitslagen werden gerapporteerd. Opnieuw gaat het om een dagrecord sinds de virusuitbraak.

Ook ontving het RIVM het afgelopen etmaal vijftien keer een melding dat een persoon was overleden aan de longziekte Covid-19. Omdat deze meldingen vaak met vertraging bij het instituut geraken, is niet zeker te zeggen dat deze personen ook in de afgelopen 24 uur overleden. Zaterdag lag het aantal meldingen van nieuwe overlijdens op 28.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen met 84 toegenomen

Het aantal mensen dat met de longziekte Covid-19 is opgenomen in het ziekenhuis, is met 84 toegenomen de afgelopen 24 uur. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen nu 1.652 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen.

Van de patiënten werden 364 opgenomen op de intensive care. Dat aantal is ten opzichte van zaterdag met twaalf gestegen. Van alle Covid-patiënten werden 23 overgebracht naar ziekenhuizen in een andere regio.

„De grotere stijging van het aantal opgenomen Covid-patiënten in de afgelopen 24 uur wijkt niet af van de trend van de afgelopen weken. De stijging varieert van dag tot dag, afhankelijk van het aantal nieuwe patiënten en het aantal ontslagen uit het ziekenhuis”, aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Zorgen bij ggz om mentale gevolgen coronacrisis

De Nederlandse ggz maakt zich zorgen over de gevolgen die de coronacrisis kan hebben voor de geestelijke gezondheid van de bevolking. Uit een rondvraag van de instelling onder leden blijkt dat met name kinderen, jongeren en kwetsbare groepen psychische gevolgen ervaren van de pandemie. De ggz wijst onder meer op een onderzoek van het Amsterdam UMC waaruit zou blijken dat kinderen zich tijdens de eerste lockdown in april en mei minder gezond voelden en vaker last hadden van angst en somberheid.

Onder jongeren kwamen de afgelopen periode meer stress- en depressieklachten voor, zegt de ggz. Jongeren zouden te lijden hebben onder het stilvallen van sociale contacten. In sommige ggz-instellingen zou dit leiden tot een toename van zelfverminking en zelfmoordpogingen.

Volgens de koepelorganisatie zijn de problemen acuut en moeten deze „geadresseerd worden om groepen die nu al door het ijs dreigen te zakken, te helpen”. Ook merken de verschillende ggz-instellingen in het land dat door de oplopende besmettingen de geestelijke gezondheidszorg nog meer onder druk komt te staan. Dat is onder andere te wijten aan personeelsuitval en aan dat ggz-medewerkers wordt gevraagd bij te springen in de reguliere zorg.

Volgens de ggz is het essentieel dat wordt samengewerkt tussen politie, huisartsen, wijkteams en woningbouwcorporaties. De huidige gedeeltelijke lockdown brengt al extra risico’s met zich mee, een gehele lockdown zal volgens de ggz veel schade aanrichten in de sociaal-emotionele ontwikkeling van met name kinderen en jongeren.

Coronavirus bereikt met Schiermonnikoog ook laatste Nederlandse gemeente

Op Schiermonnikoog is een persoon positief getest op het coronavirus. Dat meldt de gemeente zondag. Schiermonnikoog was de enige Nederlandse gemeente waar sinds de uitbraak van het virus nog geen coronabesmetting was gemeld.

„Helaas is een eilander positief getest”, aldus burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog. De besmetting is door een van de huisartsen op het circa 950 vaste bewoners tellende Waddeneiland vastgesteld. De GGD is begonnen aan het bron- en contactonderzoek.

Lees ook: Schiermonnikoog: geen corona en toch alles dicht

Rutte over vakantie koning: ‘Ik heb een verkeerde inschatting gemaakt’

Premier Mark Rutte (VVD) zegt dat hij een verkeerde inschatting heeft gemaakt over het plan van koning Willem-Alexander en diens gezin om naar hun vakantiehuis in Griekenland af te reizen. Dat schrijft Rutte zondagochtend in een brief aan de Tweede Kamer. Rutte zegt dat hij zich te laat heeft gerealiseerd dat de reis niet rijmde met het oplopende aantal positieve tests en de aangescherpte maatregelen: „Ik was op de hoogte van de voorgenomen vakantie van de koning in zijn verblijf in Griekenland. Hierbij heb ik een verkeerde inschatting gemaakt.”

Afgelopen vrijdag werd vicepremier Hugo de Jonge (CDA) tijdens een persconferentie geconfronteerd met de vraag over de mogelijke vakantie van de koning en zijn gezin. De Jonge, die Rutte vanwege de EU-top in Brussel verving, zei dat hij daar geen weet van had. De Jonge was voorafgaand aan de persconferentie door Rutte niet geïnformeerd over de vakantie van de koning („conform de bij dit onderwerp gebruikelijke werkwijze”), schrijft de premier in de Kamerbrief.

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters keerden zaterdagavond terug in Nederland. Vrijdag maakten ze, na de ophef, bekend hun vakantie te zullen afbreken. Op dat moment was het gezin een paar uur in Griekenland.

Premier Mark Rutte tijdens een debat over de coronamaatregelen vorige week. Foto Bart Maat / ANP

Israël versoepelt coronamaatregelen, Klaagmuur en Tempelberg gedeeltelijk open

De Israëlische autoriteiten hebben zondag de zwaarste coronamaatregelen versoepeld. Onder meer kleuterscholen en kinderopvangcentra mogen weer open, melden Israëlische media. Ook is het voor inwoners van het land weer toegestaan om zich verder dan een kilometer van huis te begeven.

De versoepeling houdt ook in dat mensen onder strikte voorwaarden weer de Klaagmuur en de Tempelberg mogen bezoeken. Israël zit sinds 18 september voor de tweede keer sinds de uitbraak van het coronavirus in een zware lockdown. Mede daardoor is het aantal dagelijkse nieuwe besmettingsgevallen sinds eind september teruggebracht van rond de negenduizend naar minder dan 1.500 afgelopen vrijdag.

Lees ook: In Israël helpt harde hand prima bij het terugdringen van besmettingen

Een Israëlische politieagente bewaakt de ingang van de Tempelberg. Foto Emmanuel Dunand / AFP

Eerste binnenlandse besmetting Nieuw-Zeeland in drie weken

Voor het eerst in drie weken is in Nieuw-Zeeland een nieuwe besmetting met het coronavirus gemeld van een persoon uit het land zelf. Tien dagen terug werden nog drie nieuwe infecties gemeld, maar destijds ging het om mensen die in het buitenland waren geweest. Het vorige laatste besmettingsgeval van een inwoner van Nieuw-Zeeland was nog eens twaalf dagen daarvoor.

De geïnfecteerde persoon is volgens de gezondheidsautoriteiten inmiddels geïdentificeerd. De kans dat ook andere mensen door deze persoon zijn besmet, is volgens de autoriteiten zeer klein.

In de zomer noteerde Nieuw-Zeeland een reeks van meer dan honderd dagen zonder nieuwe positieve tests. In augustus werd die reeks onderbroken. Volgens de Amerikaanse Johns Hopkins University, die wereldwijd het aantal coronabesmettingen bijhoudt, zijn sinds de uitbraak van het virus 1.886 besmettingen gemeld in Nieuw-Zeeland.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC zondag de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen bij rondom de coronacrisis. Dit waren de hoofdpunten van zaterdag:

  • Het RIVM kreeg 8.141 nieuwe meldingen over positieve coronatests binnen. Dat was opnieuw het hoogste aantal sinds er op grote schaal wordt getest in Nederland. Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen nam met vijftien toe tot 1.568.
  • Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun dochters keerden vervroegd terug uit Griekenland. Het nieuws dat zij ondanks de coronamaatregelen op vakantie waren gegaan, veroorzaakte vrijdag commotie.
  • In Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk bleef het aantal besmettingen gestaag oplopen. Frankrijk, waar de avondklok in enkel grote steden inging, noteerde meer dan 32.000 positieve tests.
  • Zeker twee ministers van Buitenlandse Zaken die maandag aanwezig waren bij een EU-overleg, zijn besmet met het coronavirus. Het zijn Alexander Schallenberg (Oostenrijk) en Sophie Wilmès (België). Die laatste vermoedt dat ze het virus in privékring heeft opgelopen.

Lees hier het blog van zaterdag terug