‘Bijna 200 demonstranten gearresteerd bij grote protesten Wit-Rusland’

Protest Circa vijftigduizend mensen namen deel aan de demonstratie. Zij eisen het vertrek van president Loekasjenko, die zijn herverkiezing vervalst zou hebben.
Demonstranten in de Wit-Russische hoofdstad Minsk.
Demonstranten in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Foto ETA

In de Wit-Rusland zijn zondag meer dan vijftigduizend mensen de straat opgegaan om het vertrek te eisen van president Aleksandr Loekasjanko. Dat meldt persbureau Reuters. Bij de protesten in Minsk en andere steden werden circa tweehonderd demonstranten opgepakt, stelt mensenrechtenorganisatie Viasna. Het was de elfde zondag op rij dat de Wit-Russen uit onvrede door de straten trokken.

Demonstranten scandeerden leuzen en droegen borden met teksten die de draak staken met Loekasjenko, die het land sinds 1994 bestuurt. In navolging van oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja riepen de betogers arbeiders op te staken.

De oproerpolitie greep de afgelopen weken in bij massa-arrestaties en gaat demonstranten vaak te lijf met wapenstokken, stungranaten en waterkanonnen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken dreigde maandag voor het eerst met de inzet van vuurwapens, „als het nodig is”.

Lees ook: Waar zijn de Wit-Russen die op klaarlichte dag verdwijnen?

In augustus riep Loekasjenko zichzelf uit tot winnaar van de presidentsverkiezingen met 80 procent van de stemmen. Voor en na de stembusgang liet hij oppositiekandidaten intimideren en oppakken. Loekasjenko’s tegenstander Tichanovskaja, de vrouw van de gearresteerde presidentskandidaat Sergej Tichanovski, werd bedreigd en vluchtte naar Litouwen. De oppositie en Europese Unie stellen Loekasjenko verkiezingsfraude heeft gepleegd. EU-sancties zijn in de maak.