Willem-Alexander en gezin zijn weer terug in Nederland

De koninklijke standaard is weer gehesen boven paleis Huis ten Bosch, de residentie van de koning en zijn gezin.
De koninklijke standaard is weer gehesen boven paleis Huis ten Bosch, de residentie van de koning en zijn gezin. Foto Phil Nijhuis/ANP

Koning Willem-Alexander en zijn gezin zijn aangekomen in Nederland. Ze arriveerden kort na acht uur ‘s avonds met een lijnvlucht van KLM op Schiphol, meldt persbureau ANP. Even later werd de koninklijke standaard gehesen boven paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Dat gebeurt als de koning in het land is. Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters waren voor vakantie in Griekenland.

Vrijdag maakte het koninklijk paar bekend dat het zijn vakantie zou afbreken, vanwege de ophef die over de reis was ontstaan. Willem-Alexander en Máxima waren toen nog maar een paar uur in Griekenland, waar ze een villa bezitten. Het nieuws over hun vertrek naar Griekenland zorgde in de politiek en op sociale media voor commotie, omdat de regering Nederlanders in verband met de coronacrisis juist oproept zoveel mogelijk thuis te blijven. De koning en koningin zeiden vrijdag dat de reacties hen „raken”.

Lees ook: ‘De vakanties zijn heilig voor het koninklijk huis’

Premier Mark Rutte was op de hoogte van de koninklijke vakantie, heeft de Rijksvoorlichtingsdienst aan ANP laten weten. Meerdere partijen in de Tweede Kamer willen dat hij uitleg geeft, maar Rutte is vooralsnog niet op de kwestie ingegaan. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) moest vrijdag tijdens een persconferentie nog toegeven dat hij niets wist van de vakantieplannen van de koning. Op hetzelfde moment bleken Willem-Alexander en zijn gezin al onderweg naar Griekenland.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Willem-Alexander en gezin zijn weer terug in Nederland