‘Negen aanhoudingen na onthoofding leraar in Parijs’

Terrorisme De Franse president Macron bezocht het plaats delict en sprak over een „islamistische terreuraanslag”. „Een burger is vermoord omdat hij doceerde over de vrijheid van meningsuiting.”
President Macron bezoekt vrijdagavond de school van de onthoofde leraar.
President Macron bezoekt vrijdagavond de school van de onthoofde leraar. Foto Abdulmonam Eassa/AP

De Franse politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag vijf nieuwe aanhoudingen verricht in verband met de onthoofding van een leraar in een Parijse voorstad. Dat meldt persbureau AFP op basis van een gerechtelijke bron. De politie arresteerde vrijdagavond ook al vier familieleden van de verdachte, die door de politie is doodgeschoten.

Twee ouders van een leerling van de school waar de leraar lesgaf, zouden gearresteerd zijn. Zij zouden een onenigheid gehad hebben met de leraar, omdat hij elf dagen geleden spotprenten van de profeet Mohammed in de klas had getoond. De drie andere arrestanten zouden geen familie van de verdachte zijn.

President Emmanuel Macron bezocht vrijdagavond het plaats delict en de school van de leraar waar hij sprak over een „islamistische terreuraanslag”. „Een burger is vermoord omdat hij doceerde over de vrijheid van meningsuiting en om te geloven of niet te geloven.”

Het slachtoffer was volgens Franse media een leraar aardrijkskunde en geschiedenis. De vermoedelijke dader zou een 18-jarige man van Tsjetsjeense afkomst zijn en geboren in Moskou. Hij stond niet bekend bij de politie vanwege radicalisering, wel vanwege een aantal kleinere vergrijpen. De Franse autoriteiten doen onderzoek naar een verband met een „criminele terroristische organisatie”.

Bekijk de reactie van Macron op de aanslag:

Twitter avatar EmmanuelMacron Emmanuel Macron À tous les enseignants de France. https://t.co/YLlIVILTaN