Traumahelikopter vervoert vanaf maandag weer coronapatiënten

Een coronapatient wordt in april in een traumahelikopter in gedragen bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis.
Een coronapatient wordt in april in een traumahelikopter in gedragen bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Foto Sem van der Wal/ANP

Vanaf maandag gaat de speciaal voor coronapatiënten ingerichte traumahelikopter weer vliegen. De zogeheten Lifeliner 5 vervoert patiënten van intensive cares naar ziekenhuizen in een andere regio of in Duitsland. Dat meldt ANWB Medical Air Assistance. In het voorjaar is de helikopter ook al gebruikt voor het overplaatsen van patiënten met Covid-19.

De helikopter vliegt vanaf de vliegbasis Volkel in Noord-Brabant. Welke patiënten worden overgebracht naar Duitsland wordt bepaald door het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In Duitsland zijn 71 intensivecarebedden beschikbaar voor Nederlanders. „Waarschijnlijk worden dit weekeinde al patiënten met een ambulance over de weg naar Duitse ziekenhuizen gebracht”, schrijft de ANWB.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Traumahelikopter vervoert vanaf maandag weer coronapatiënten