Laatste nieuws Covid-19

Avondklok van kracht in Franse steden

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Avondklok van kracht in Franse steden

In Parijs, Lyon, Lille en vijf andere Franse steden mogen burgers vanaf vandaag niet meer ‘s avonds de straat op. De avondklok die president Emmanuel Macron woensdagavond afkondigde, werd zaterdag van kracht. Iedereen die geen goede reden heeft om buiten te zijn, moet de komende vier weken tussen 21.00 uur en 06.00 uur thuis blijven. Op schending van het uitgaansverbod staat een boete.

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen in Frankrijk blijft intussen stijgen. Zaterdag meldden de autoriteiten ruim 32.000 positieve tests. Dat was het hoogste aantal sinds het begin van de corona-uitbraak en ruim zevenduizend gevallen meer dan vrijdag. In het hele land geldt vanaf zaterdag de sanitaire noodtoestand.

Willem-Alexander en gezin zijn weer terug in Nederland

Koning Willem-Alexander en zijn gezin zijn aangekomen in Nederland. Ze arriveerden kort na acht uur ‘s avonds met een lijnvlucht van KLM op Schiphol, meldt persbureau ANP. Even later werd de koninklijke standaard gehesen boven paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Dat gebeurt als de koning in het land is. Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters waren voor vakantie in Griekenland.

Vrijdag maakte het koninklijk paar bekend dat het zijn vakantie zou afbreken, vanwege de ophef die over de reis was ontstaan. Willem-Alexander en Máxima waren toen nog maar een paar uur in Griekenland, waar ze een villa bezitten. Het nieuws over hun vertrek naar Griekenland zorgde in de politiek en op sociale media voor commotie, omdat de regering Nederlanders in verband met de coronacrisis juist oproept zoveel mogelijk thuis te blijven. De koning en koningin zeiden vrijdag dat de reacties hen „raken”.

Lees ook: ‘De vakanties zijn heilig voor het koninklijk huis’

Premier Mark Rutte was op de hoogte van de koninklijke vakantie, heeft de Rijksvoorlichtingsdienst aan ANP laten weten. Meerdere partijen in de Tweede Kamer willen dat hij uitleg geeft, maar Rutte is vooralsnog niet op de kwestie ingegaan. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) moest vrijdag tijdens een persconferentie nog toegeven dat hij niets wist van de vakantieplannen van de koning. Op hetzelfde moment bleken Willem-Alexander en zijn gezin al onderweg naar Griekenland.

De koninklijke standaard is weer gehesen boven paleis Huis ten Bosch, de residentie van de koning en zijn gezin. Foto Phil Nijhuis/ANP

Weer veel nieuwe besmettingen in Italië, Verenigd Koninkrijk

  • In Italië zijn sinds vrijdag 10.925 nieuwe corobesmettingen vastgesteld. Dat zijn er ruim negenhonderd meer dan in de voorgaande dag, blijkt volgens persbureau ANSA uit gegevens van het ministerie van Volksgezondheid. De regering zal waarschijnlijk zondag nieuwe maatregelen aankondigen tegen het virus. Mogelijk zullen die betrekken hebben op onder andere de amateursport.
  • Ook in het Verenigd Koninkrijk is een flink aantal nieuwe coronagevallen geregistreerd: 16.171 van vrijdag op zaterdag. Een dag eerder ging het nog om 15.650 gevallen. Het aantal nieuwe besmettingen piekte afgelopen woensdag: toen meldden de autoriteiten bijna twintigduizend gevallen.

Mondkapjespatroon overheid door rekenfout veel te groot

Wie met behulp van het naaipatroon van de Rijksoverheid de afgelopen maanden een eigen mondkapje maakte, bleef steevast achter met een veel te groot en dus slecht zittend eindresultaat. Het ministerie van Volksgezondheid is in de fout gegaan bij het omreken van de maten van het mondkapje van inches naar centimeters, ontdekte televisieprogramma Kassa. De foute maten stonden sinds 9 mei op internet.

Het ministerie baseerde het patroon op een ontwerp van het CDC, het Amerikaanse RIVM. Daarin staat dat lapjes stof van 10 inch bij 6 inch nodig zijn, met een twee elastieken bandjes die eveneens 6 inch meten. De Nederlandse overheid rekende dat om naar een afmeting van 27 centimeter bij 20 centimeter voor de lapjes, en 18 centimeter voor het elastiek. Eigenlijk moeten de mondkapjes 25,4 centimeter breed en 15,4 centimeter hoog zijn. Het ministerie geeft de fout tegenover Kassa toe en heeft inmiddels een patroon met de juiste maten online gezet.

Belgische minister van Buitenlandse Zaken Wilmès heeft corona

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Sophie Wilmès, is positief getest op het coronavirus. Dat heeft ze zaterdag zelf bekendgemaakt via Twitter. Wilmès zat sinds vrijdag al in zelfisolatie omdat ze symptomen van Covid-19 vertoonde.

Wilmès was begin deze week aanwezig op een bijeenkomst in Luxemburg met andere Europese ministers van Buitenlandse Zaken. De Oostenrijkse bewindsman Alexander Schallenberg, die ook corona heeft, vermoedt dat hij op dat overleg besmet is geraakt. Wilmès gaat er echter vanuit dat haar besmetting „wellicht plaatsgevonden heeft in familiekring”. Buitenhuis zou ze voldoende voorzorgsmaatregelen hebben genomen.

De 45-jarige Wilmès was tot 1 oktober dit jaar de eerste vrouwelijke premier van België. In het nieuwe kabinet van premier Alexander De Croo keerde naast minister ook terug als vicepremier.

De Belgische vicepremier Sophie Wilmès tijdens een Europees overleg maandag in Luxemburg. Foto Jean-Christophe Verhaegen/Reuters

Gereformeerde kerk Barneveld laat meer dan 30 bezoekers toe

De Gereformeerde Gemeente Barneveld-Centrum zal zondag tijdens de dienst meer dan dertig bezoekers binnenlaten. Een woordvoerder van de geloofsgemeenschap heeft dat zaterdag gezegd tegen persbureau ANP. Volgens de coronamaatregelen van de overheid mogen groepen binnen uit maximaal dertig personen bestaan. Voor kerken, moskeeën en andere gebedshuizen kan die beperking in verband met de godsdienstvrijheid echter niet dwingend worden opgelegd.

Volgens de woordvoerder van de Barneveldse geloofsgemeente kunnen passen er zonder gevaar 250 mensen in het kerkgebouw. „Maar ik verwacht dat het er veel minder zullen zijn”, laat hij tegenover ANP weten. „Normaal gesproken hebben we tweeduizend zitplaatsen, we schalen nu substantieel af. We hebben een enorm kerkgebouw, waardoor eerder twee meter afstand bewaard zal blijven dan anderhalve meter. En we geven het advies om mondkapjes te dragen.”

Afgelopen weekend hield de Gereformeerde Gemeente Barneveld-Centrum drie diensten waarbij telkens vierhonderd à vierhonderdvijftig mensen aanwezig waren. Eerdere diensten hadden zeshonderd bezoekers. Op zulke grootschalige kerkdiensten, ook in andere gemeenten, kwam veel kritiek. Minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) sprak vervolgens met kerkenkoepel Interkerkelijk Contact in Overheidszaken af dat kerken hun bezoekersaantallen op vrijwillige basis zouden terugbrengen tot dertig.

Ruim 8.100 nieuwe positieve coronatesten gemeld bij RIVM

In de afgelopen 24 uur zijn er 8.141 besmettingen gemeld bij het RIVM. Dat zijn er 152 meer dan vrijdag toen er 7.989 besmettingen werden geregistreerd. Sinds er op grote schaal wordt getest, kwamen er niet zoveel besmettingen op een dag bij. Aanvankelijk meldde het RIVM 7.997 besmettingen voor vrijdag, maar dat aantal is zaterdag bijgesteld.

Ook ontving het RIVM 28 meldingen van personen die zijn overleden aan Covid-19. Die meldingen komen vaak met enige vertraging binnen, wat kan betekenen dat niet alle overleden personen ook daadwerkelijk in het afgelopen etmaal zijn overleden.

‘Lichte stijging’ coronapatiënten in ziekenhuizen, 15 meer dan vrijdag

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 1.568 coronapatiënten, 15 meer dan een dag eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Het afgelopen etmaal zijn er 258 coronapatiënten opgenomen. Op de intensive cares liggen 352 patiënten met corona en op de andere ziekenhuisafdelingen 1.216.

In het afgelopen etmaal zijn 24 coronapatiënten tussen de regio’s verplaatst, waaronder drie IC-patiënten. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg spreekt over een „lichte stijging” van het aantal patiënten in de ziekenhuizen, met name op de IC’s. Er is volgens Kuipers nog voldoende capaciteit om patiënten in Nederland op te vangen en ook hebben er nog geen overplaatsingen naar Duitsland plaatsgevonden.

Traumahelikopter vervoert vanaf maandag weer coronapatiënten

Vanaf maandag gaat de speciaal voor coronapatiënten ingerichte traumahelikopter weer vliegen. De zogeheten Lifeliner 5 vervoert patiënten van intensive cares naar ziekenhuizen in een andere regio of in Duitsland. Dat meldt ANWB Medical Air Assistance. In het voorjaar is de helikopter ook al gebruikt voor het overplaatsen van patiënten met Covid-19.

De helikopter vliegt vanaf de vliegbasis Volkel in Noord-Brabant. Welke patiënten worden overgebracht naar Duitsland wordt bepaald door het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In Duitsland zijn 71 intensivecarebedden beschikbaar voor Nederlanders. „Waarschijnlijk worden dit weekeinde al patiënten met een ambulance over de weg naar Duitse ziekenhuizen gebracht”, schrijft de ANWB.

Een coronapatient wordt in april in een traumahelikopter in gedragen bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Foto Sem van der Wal/ANP

Oostenrijkse minister Buitenlandse Zaken positief getest op coronavirus

De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg is positief getest op het coronavirus. Een woordvoerder van de minsiter maakte dit zaterdagochtend bekend. Volgens de woordvoerder is de minister mogelijk besmet geraakt tijdens een EU-bijeenkomst met andere ministers van Buitenlandse Zaken maandag in Luxemburg, meldt persbureau Reuters.

Schallenberg heeft geen symptomen en de besmetting werd ontdekt tijdens een routinetest. Uit voorzorg worden zaterdag alle leden van de regering getest omdat het kabinet woensdag nog bijeengekomen was. Alle kabinetsleden droegen toen een mondkapje, volgens de woordvoerder.

Waarom de autoriteiten in Oostenrijk vermoeden dat Schallenberg besmet is geraakt tijdens de EU-top is niet bekendgemaakt. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès, die maandag ook aanwezig was bij de top in Luxemburg, ging vrijdag in zelfisolatie omdat ze symptomen van Covid-19 heeft. Het is nog niet bekend of ze ook besmet is met het coronavirus. Ook de Nederlandse minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) was maandag bij de top.

De Oostenrijkse ministers van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg. Foto Leonhard Foeger/Reuters

Ruim 140 vreemdelingen in detentiecentrum in quarantaine na twee positieve testen

In het Detentiecentrum Rotterdam zitten 142 vreemdelingen sinds vrijdag in quarantaine omdat twee van hen positief getest zijn op corona. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid na berichtgeving van RTV Rijnmond.

Drie afdelingen van het detentiecentrum zijn voor tien dagen in quarantaine gegaan, waarbij de vreemdelingen één uur per dag gelucht worden en voor de rest van de tijd in hun cel blijven. Ze zitten in het detentiecentrum bij Rotterdam The Hague Airport in afwachting van hun uitzetting.

Hoe het virus het detentiecentrum binnen is gekomen, kan het ministerie niet zeggen. RTV Rijnmond meldt dat volgens twee vreemdelingen ook bewaarders besmet zijn met corona, maar ook daarover doet het ministerie geen uitspraken.

Het exterieur van het detentiecentrum bij Rotterdam The Hague Airport. Foto Koen van Weel/ANP

Het laatste nieuws

Welkom in dit blog. Hier houdt NRC het belangrijkste nieuws bij rondom de coronacrisis. Dit waren de hoofdpunten van vrijdag 16 oktober:

  • Koning Willem-Alexander en zijn gezin breken hun vakantie in Griekenland af, nadat er veel ophef over was ontstaan onder Tweede Kamerleden en op sociale media. Het kabinet had eerder deze week opgeroepen zoveel mogelijk in Nederland te blijven tijdens de herfstvakantie.
  • Bij het RIVM werden in het etmaal van donderdag op vrijdag 7.997 positieve coronatests gemeld. Opniew een dagrecord, maar de opwaartse trend lijkt wel iets af te buigen.
  • België voert een landelijke avondklok in en sluit alle horeca een maand om verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen, maakte de onlangs aangetreden premier Alexander De Croo bekend.
  • Er werden straffen bekend voor twee cafés waar woensdagavond vlak voor de sluiting van de Nederlandse horeca volop gefeest werd. Het Roosendaalse café Bij Moeders moet als de lockdown voorbij is nog zes maanden lang twee uur eerder dicht en café Luden in Den Haag krijgt een boete.
  • Bij voetbalclub AZ zijn zes spelers en drie andere medewerkers positief getest op het coronavirus. De wedstrijd tegen VVV-Venlo van zaterdag gaat vooralsnog wel door.

Lees ook het hele coronablog van vrijdag 16 oktober terug