Wit-Rusland plaatst oppositieleider Tichanovskaja op opsporingslijst

Verkiezingsfraude Svetlana Tichanovskaja staat op de lijst met gezochte personen omdat zij zou hebben opgeroepen „de grondwettelijke orde omver te werpen”.
De Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja tijdens een bezoek aan Berlijn op 6 oktober.
De Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja tijdens een bezoek aan Berlijn op 6 oktober. Foto Clemens Bilan/EPA

Wit-Rusland heeft oppositieleider Svetlana Tichanovskaja op de nationale opsporingslijst geplaatst omdat zij zou hebben opgeroepen „de grondwettelijke orde omver te werpen”. Dat meldt persbureau Reuters vrijdag op basis van verklaringen van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken. Als ze wordt opgepakt, kan ze tot vijf jaar cel krijgen.

Volgens Wit-Russische onderzoekers zijn er bewijzen dat leden van de zogenoemde coördinatieraad van de oppositie „maatregelen hebben genomen” om het land te „destabiliseren” en de nationale veiligheid in gevaar te brengen. Tichanovskaja zit ook in die raad. Haar woordvoerder zegt in een verklaring dat deze stap van Wit-Rusland „niemand verbaast” omdat het regime van het land „geen legale manieren heeft om de macht te behouden”.

Tichanovskaja staat inmiddels ook op de opsporingslijst van buurland Rusland, dat invloed probeert uit te oefenen op zijn voormalige Sovjet-bondgenoot. Rusland vreest dat de liberale bevolking van Wit-Rusland zich anders richt op het westen of de NAVO.

Lees ook: Russische interventie in Wit-Rusland is al een feit

Verkiezingsfraude

Sinds de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko op 9 augustus met 80 procent van de stemmen werd uitgeroepen tot de winnaar van de verkiezingen, gaan wekelijks duizenden mensen de straat op om te demonstreren. De verkiezingen zijn volgens de oppositie niet eerlijk verlopen, omdat Tichanovskaja in onafhankelijke peilingen op winst stond. Bij de protesten werden duizenden mensen opgepakt. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn ook meerdere demonstranten gemarteld.

De 65-jarige Loekasjenko is al 26 jaar aan de macht in Wit-Rusland. Ook in aanloop naar de verkiezingen liet hij honderden mensen arresteren, onder wie de man van Tichanovskaja, een kritische blogger. Hierop besloot zij zich in zijn plaats verkiesbaar te stellen. Na de verkiezingsuitslag vluchtte ze naar buurland Litouwen, waar ze verschillende Europese leiders ontmoette en Loekasjenko meermaals opriep zijn macht over te dragen. Dinsdag nog stelde ze de Wit-Russische president een ultimatum: hij moet voor 25 oktober opstappen, het geweld tegen betogers moet stoppen en politieke gevangenen moeten worden vrijgelaten. Stapt hij niet op, dan zal het hele land in staking gaan, zo zei ze in een verklaring.