Pro-Armeense demonstranten blokkeren snelwegen bij Belgische grens

Protest Twee snelwegen bij de Belgische grens werden tijdelijk geblokkeerd door pro-Armeense demonstranten. Inmiddels zijn de wegen weer vrij.
Eerder deze maand demonstreerden pro-Armeense betogers ook in Brussel.
Eerder deze maand demonstreerden pro-Armeense betogers ook in Brussel. Foto Francisco Seco/AP

Armeense demonstranten hebben vrijdagochtend twee snelwegen geblokkeerd in Noord-Brabant en Limburg, vlak bij de Belgische grens. Dat meldt de ANWB. De betogers wilden met hun actie aandacht vragen voor het gewapende conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië om de enclave Nagorno-Karabach.

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer Op de grensovergangen met #Belgie bij Hazeldonk (#A16 / #E19) en bij Stein (#A76 / #E314) wordt en werd gedemonstreerd door Armeniërs vanwege het conflict met Azerbeidzjan. Bij Stein is de weg weer vrij en bij Hazeldonk zal het ook niet lang meer duren.

De blokkades waren opgeworpen op de A76 bij Stein en op de A16 bij Hazeldonk. Zowel aan de Belgische als aan de Nederlandse kant van de grens werd gedemonstreerd. Passerend verkeer werd tegengehouden, met lange files tot gevolg. Inmiddels zijn beide wegen weer vrij, aldus de ANWB.

De demonstranten toonden vlaggen en spandoeken met teksten als ‘Stop oorlog en terrorisme’ en ‘We want peace’. Er waren volgens de organisatie zo’n drie- tot vierhonderd betogers aanwezig.

Vorige maand laaide een al decennia spelend conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan om Nagorno-Karabach weer op. De regio ligt in Azerbeidzjan, maar wordt grotendeels bevolkt door etnische Armenen. De afgelopen weken zijn zeker zeshonderd doden gevallen. Vorig weekend werd een staakt-het-vuren overeengekomen, maar nog steeds wordt er geschoten.