Midden- en Oost-Europese landen melden besmettingsrecords

Een winkel in Dortmund verkoopt kleurrijke mondkapjes.
Een winkel in Dortmund verkoopt kleurrijke mondkapjes. Foto Ina Fassbender/AFP

Verschillende Europese landen melden vrijdag opnieuw besmettingsrecords. De gezondheidsdiensten van Polen, Duitsland, Tsjechië en Oekraïne en Rusland hebben allen een recordaantal positieve coronatests gemeld. Dat melden internationale persbureaus vrijdag. Het aantal nieuw vastgestelde besmettingen varieerde tussen de vijfduizend en vijftienduizend.

In Tsjechië, waar het aantal coronabesmettingen al langer flink toeneemt, zijn het afgelopen etmaal 9.721 positieve coronatests geregistreerd. Buurland Polen registreerde ruim achtduizend nieuwe gevallen. Vooral hoofdstad Warschau is zwaar getroffen.

Ook in Oekraïne (5.992 positieve tests), Duitsland (7.334) en Rusland (15.150) werd het afgelopen etmaal het hoogste aantal nieuwe besmettingen gemeld tot nu toe. De verschillende regeringen hebben al diverse maatregelen genomen om de opmars van het virus te stuiten, zoals het vroeger sluiten van cafés en het oproepen van mensen om thuis te werken.

Bij de besmettingsrecords moet de kanttekening gemaakt worden dat momenteel veel meer getest wordt dan tijdens de eerste golf. In het voorjaar lagen de officiële dagelijkse besmettingscijfers daarom lager.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Midden- en Oost-Europese landen melden besmettingsrecords