Nieuwe bestuurder islamitisch Haga Lyceum stapt alweer op

Islamitisch onderwijs Rasit Bal wilde rust brengen op het omstreden Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam, maar legt na vier maanden zijn functie neer.

Leerlingen in het Haga Lyceum in Amsterdam Nieuw-West.
Leerlingen in het Haga Lyceum in Amsterdam Nieuw-West. Foto David van Dam

De nieuwe dagelijks bestuurder van het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam heeft het een stuk minder lang volgehouden dan zijn voorganger, de omstreden Soner Atasoy. Nog geen vier maanden na zijn aanstelling legt Rasit Bal zijn functie neer, zegt hij tegen NRC. Bal, een progressieve moslim, vindt dat het bestuur hem te weinig ruimte gaf om de school uit haar „conflictmodus” te halen en aansluiting te zoeken bij een bredere islamitische achterban. Bal wordt opgevolgd door Achmed Baâdoud, voormalig stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Nieuw-West.

Lees ook: Ontslag Haga-directeur Atasoy onterecht, maar hij hoeft nu niet terug

Bal werd in juni aangesteld om de school in rustiger vaarwater te brengen. Na AIVD-waarschuwingen over ‘salafistische aanjagers’, een vernietigend rapport van de Onderwijsinspectie en een bestuurscrisis moest de sterke man achter de school, Atasoy, het veld ruimen. Bal, die voorheen onder meer voorzitter was bij het Contactorgaan Moslims en Overheid, moest na Atasoys vertrek samen met interim-directeur Saskia Grotenhuis de boel gladstrijken en de banden met de buitenwereld aanhalen. Maar, constateert de ervaren bestuurder ontevreden, dat is hem niet gelukt.

Ouders van enkele tientallen kinderen bleven achter Atasoy staan. Volgens hen was de machtswisseling een door de overheid georkestreerde coup. Bal probeerde naar eigen zeggen vergeefs de strijdende partijen – onder wie ouders, docenten en de schoolleiding – aan één tafel te krijgen. „Ik wilde een nieuw verhaal introduceren, een gemeenschappelijk belang”, zegt hij. Maar de wonden zijn volgens Bal nog te vers, de sfeer te krampachtig en de aandacht te veel op de juridische strijd gericht. Via rechtszaken tegen het schoolbestuur probeert Atasoy zijn baan terug te krijgen.

Argwaan

Terwijl de relatie tussen het Haga en de overheid verbeterde de afgelopen maanden, lukte het Bal naar eigen zeggen niet hetzelfde voor elkaar te krijgen in de samenwerking met andere Amsterdamse islamitische instellingen. Hij merkte dat moskeeën en islamitische basisscholen nog altijd argwanend naar het Haga kijken. Volgens Bal is het bestuur niet divers genoeg om ook de niet-conservatieve islamitische achterban goed te bereiken. „Jammer”, zegt hij. „Ik had veel meer willen realiseren op deze school, maar dat is niet gelukt. Daarom heb ik gezegd: het is beter dat jullie het met iemand anders proberen.”


Lees ook: Haga Lyceum luisterde de onderwijsinspectie af

Bal wordt opgevolgd door Achmed Baâdoud, zo laat Haga-bestuursvoorzitter Mohammed Laamimach vrijdagavond weten. PvdA’er Baâdoud was tussen 2010 en 2018 stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Nieuw-West. Eerder deze maand stelde het Haga-bestuur Baâdoud al aan als adviseur, onder meer op financiën en externe relaties, onderwerpen waarvoor Bal verantwoordelijk was. Vanaf aankomende maandag schuift hij door naar de rol van dagelijks bestuurder, aldus Laamimach.

In reactie op Bals terugtreden zegt Laamimach zich niet te herkennen in „de beleving van Bal dat het bestuur hem geen ruimte heeft gegeven”. Bals opdracht was sowieso van korte duur, aldus Laamimach, en van begin af aan was duidelijk dat het „een behoorlijke uitdaging” zou gaan worden. „Wij zijn in goed overleg uit elkaar gegaan en gaan nu vorm geven aan de volgende fase. Daarvoor hebben wij iemand anders die beter bij deze belangrijke opgave past.”