‘Ik wil een pro-life- president’

Bij de brievenbus Jeanette Saxton (52)

Lancaster, Pennsylvania

Stemt: Trump

Foto Jeanette Saxton

Jeanette Saxton (52) verhuisde op haar dertiende van Guatemala naar de VS toen ze geadopteerd werd. Ze woont al dertig jaar in Lancaster, een charmante middelgrote stad in Pennsylvania. Zij en haar man hebben acht kinderen in de leeftijd van 39 tot 10. Hun straat in de volksbuurt bij het station verbeeldt de gemoederen in swing state Pennsylvania: rechts van Saxton wappert een regenboogvlag en tegenover hun huis staat een solidariteitsverklaring met de Black Lives Matter-beweging in de tuin. Op Jeanettes veranda staan kinderspullen en een schoolbord met de tekst ‘Unborn Lives Matter’. Ook staat er een Trump-Pence-bord in de tuin.

Jeanette stemt op Trump, net als haar man en de vijf kinderen die oud genoeg zijn om te stemmen. „Wij prijzen het leven, het is heel belangrijk voor ons om een pro-life president te hebben. Ons geloof komt eerst. Wij kijken niet echt of iemand Democraat of Republikein is. Wij kijken wie de betere morele waarden heeft. Als een president het leven in de baarmoeder niet op waarde weet te schatten, hoe kan hij dan de rest van een mensenleven beschermen? Het begint bij waardigheid.”

Ze is katholiek opgevoed. „Mijn broertjes en zusjes en ik waren wezen in Guatemala. Na onze adoptie kwamen we bij verschillende gezinnen terecht. Mijn ouders hebben mij de katholieke waarden bijgebracht.”

Trump heeft veel dingen waargemaakt die hij beloofde, zegt ze. Ze zoekt naar voorbeelden. „Hoe hij zich tegenover het buitenland presenteert”, zegt ze aarzelend. En dan, beslist: „Hij is de enige president in de Amerikaanse geschiedenis die bij de March for Life is geweest.” Jeanette was er ook met haar gezin. „Het was geweldig.”

Ze begrijpt dat Trump een muur wilde bouwen op de grens met Mexico. „Er zijn hier ook daklozen en mensen die lijden. Hij probeert ze te beschermen. Als er te veel mensen van buiten binnenkomen, pikken zij hun banen in.”

De kwestie abortus is Trumps belangrijkste agendapunt, zegt ze. Hij moet ervoor zorgen dat zij haar burgerrechten, zoals vrijheid van godsdienst, kan uitoefenen. „Sinds Covid-19 gingen mensen de straat op en brandden ze standbeelden en een kerk in Florida plat. Ze vielen kerken in Californië aan. Links moedigt dat aan, terwijl ze tegelijkertijd zeggen dat die protesten vreedzaam zijn. Hoe kan het aanvallen van standbeelden vreedzaam zijn?”

Ze wil dat Trump overheidsorganisatie ‘Planned Parenthood’ niet langer financiert en dat abortus niet meer wordt vergoed. „Dat moet uit de zorgverzekering worden gehaald, wij willen daar niet aan meebetalen.”