EU roept Rusland op terug te keren naar overleg MH17

MH17 Donderdag stapte Rusland uit het overleg met Nederland en Australië over aansprakelijkheid voor de MH17-ramp. Nederland roept het Kremlin op de gesprekken te hervatten.
Minister-president Mark Rutte staat de pers te woord na afloop van de eerste dag van de Europese top.
Minister-president Mark Rutte staat de pers te woord na afloop van de eerste dag van de Europese top. Foto Jonas Roosens/ANP

De Europese Unie wil dat Rusland de gesprekken met Nederland en Australië hervat over de neergehaalde vlucht MH17. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) vrijdag laten weten na afloop van een EU-top in Brussel. Nederland ontving de steun van alle overige 26 EU-landen.

Donderdag liet Moskou weten uit het MH17-overleg te stappen, waar gesproken wordt over de Russische aansprakelijkheid voor het neerhalen van het toestel. Verder overleg zou „zinloos” zijn omdat Nederland en Australië bevooroordeeld zijn, aldus het Kremlin.

Na het vertrek uit het overleg riep het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken de Russische ambassadeur op het matje. Rutte zei donderdag al „verrast en teleurgesteld” te zijn door het Russische besluit. Hij riep de Russen toen al op terug te keren naar het overleg.

Het neerhalen van vlucht MH-17 boven het oosten van Oekraïne kostte het leven aan alle 296 inzittenden. De meeste passagiers waren Nederlanders: 193 in totaal.