Recensie

Recensie Muziek

Sterk debuut van zangeres met lef

Sopraan Jeannette van Schaik is afgestudeerd aan de prestigieuze Dutch National Opera Academy voor zeer getalenteerde operazangers. Ze heeft een krachtig geluid, een helder-warm timbre én acteertalent, bewees ze eerder al. Opvallend genoeg koos ze voor haar debuut-cd geen aria’s, maar een uitgekiend programma van Italiaanse en Duitse liederen over hunkering en Elysium-dromen. Met Respighi’s cyclus Deità silvane begint Van Schaik origineel, invoelend begeleid door veteraan Peter Nilsson. Ook Korngolds prachtig gezongen Abschiedslieder en Richard Strauss’ Mädchenblumen zijn geen dagelijkse kost. Door de overwegend trage tempi en melancholieke sfeer missen ingetogen parels als ‘Die Nacht’ uit Strauss’ Letzte Blätter wel wat reliëf. Van Schaiks moeiteloze topnoten lijken soms eigenlijk door een theater te willen schallen, maar ze beschikt ook over een mooi intiem, mezzoachtig middenregister. Jammer genoeg laat de opname vooral haar klank schitteren en ligt er een floers over haar articulatie. Niettemin: sterk debuut van een zangeres met lef.