Recensie

Recensie Muziek

Herinnering aan de glorietijd van Sonic Youth

De grootste zonde die Thurston Moore ooit beging, was het huwelijk met zijn echtgenoot Kim Gordon opblazen. Los van de gebroken harten betekende dat ook het einde van de beste noiserockband aller tijden, die de twee samen hadden opgericht: Sonic Youth (1981-2011).

Hoezeer alle bandleden sindsdien ook hun best deden met soloplaten en nevenprojecten, het zou nooit meer zo goed worden als toen. Dat vond Thurston zelf kennelijk ook, want zijn zevende soloalbum By the Fire doet meer dan ooit aan die gloriedagen terugdenken. Iets te veel zelfs, aangezien het openingsnummer ‘Hashish’ wel heel erg opzichtig zelfplagiaat is van Sonic Youth-hit ‘Sunday’.

Na de vorig jaar verschenen improvisatie-orgie Spirit Counsel (drie ‘nummers’ in tweeënhalf uur) is het wel weer fijn om puntige songs als ‘Cantaloupe’ te horen. Daarin soleert Moore zelfs even als gitaarheld en eens niet als noise-guru die drumstokken of schroevendraaiers over zijn snaren laat razen.